3 kamu bankası Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank, normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için vatandaşlara ve finansman ihtiyaçlarını uygun şartlarda sağlayabilmesi amacıyla yeni kredi destek paketlerini açıkladı.

Özellikle konut kredi paketi kapsamında sıfır konutlar için uygulanacak aylık yüzde 0,64 faiz oranı, bir dönüm noktasına işaret ediyor. Mayıs 2013'te konut kredi faiz oranlarında görülen yüzde 0,69'un da altına inen bu oran, tarihin en düşük konut kredi faizi olarak kayıtlara geçecek. Konut kredisi başvurularının başlamasıyla da inşaat sektöründe bir hareketlilik gözleniyor. Bu durum 2020 yılına kötü başlayan sektörde bir nebze de olsa canlanmayı beraberinde getirecek gibi görünüyor.

BİR HAREKETLİLİK VAR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, bugüne kadar görülmemiş bir kredi oranı açıklandığına vurgu yaptı. Oranların ve şartların oldukça avantajlı olduğuna dikkat çeken Başkan Bulut, “Bugüne kadar görülmemiş bir kredi oranı var. Tarihimizde bu düşüklükte bir oran görülmemiştir. Hem 1 yıl ötelemeli hem 15 yıl vadeli hem de oran çok iyi. Devlet taşın altına elini koyuyor, risk alıyor. İnşaat firmalarını ve daire alacakları destekleyici bir fırsat sunuyor. Şunda bankalarda ve bizde de bir yoğunluk oluşmaya başladı. 2 gündür arayanlar soranlar arttı. Bu kredi oranlarıyla birlikte inşaat sektöründe bir hareketlilik bekleniyor. Mesela biz hiç proje düşünmezken şuanda küçük bir proje üzerinde çalışıyoruz. Etrafımızdaki arkadaşlarımızdan da başlayacak olanlar var. Büyük projeler olmasa da küçük projelere başlanacak gibi görünüyor. Ama 300-400 dairelik projeler riskli olduğu için başlamaz. Buna rağmen kısmi bir hareketlilik olacak” dedi.

STOKLARDA FAZLA KONUT YOK

Buna karşın Konya’da son dönemde pandemi süreci ve ekonomik şartlar nedeniyle yeni konut üretiminin olmadığına dikkat çeken Bulut, bu nedenle stoklarda çok fazla konut olmadığının da bilgisini verdi. Kredi oranlarıyla birlikte yaşanan hareketlilikle başlayacak yeni projelerin de en az 1 yılda teslim edilebileceğini belirten Bulut, “Birkaç yıldır yeni konut üretilmiyordu. Bunu kısa vadede aşamayız en az 1 yılı bulur. Bugün inşaata başlayan arkadaşlar en erken önümüzdeki yıl teslim edecekler. Bizim daire stokumuz 2019’un sonunda ve 2020’nin başında erimişti, 3 ayda da satışlar durmuştu. Kredi oranlarıyla birlikte bir hareketlilik başladı. Olumlu bir yansıma olacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu.

FİYAT ARTIŞI SÖZ KONUSU DEĞİL

Başkan Bulut, kredi oranlarının açıklanmasıyla birlikte müteahhitlerin fırsatçılık yaptığı iddialarına da cevap verdi. Bu iddiaların asılsız olduğunu ve herhangi bir fiyat artışının söz konusu olmadığını dile getiren Bulut, şöyle devam etti, “Burada bir de yanlış bir algı var. Kredi oranlarının düşmesiyle birlikte bazı basın-yayın organlarında inşaatçıların fırsatçılık yaparak fiyatları yükselttiği yazılıp çiziliyor. Ama böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Mevcut fiyatlar korunuyor ve bu fiyatlar üzerinden gidiliyor. Bundan birkaç önceki fiyatlar neyse şimdi de fiyatlar aynı. İnşaat malzeme fiyatlarında 2018 yılında ciddi bir artış olmuştu. Daha sonra 2019 yılında Haziran ve Temmuz aylarında dövizin düşmesiyle yine fiyatlarda düşüş olmuştu. Böylece fiyatlar yerine oturmuştu. Şuanda bu fiyatlarla gidiyor. Bazı malzemeler direk dövize endeksli

olduğu için bu fiyatlara yapacak bir şey olmuyor. Zaten biz 2018-2019 yılındaki malzeme fiyat artışlarını satışlarımıza yansıtamamıştık. Çünkü zaten satışlar durgundu. Biz bu nedenle malzeme fiyatındaki artışı 2019 sonlarına doğru yansıttık. Ama bunun haricinde 2020 itibariyle zaten durgunluk olduğu için herhangi bir fiyat artışı olmamıştı. Şuan zaten müteahhitler elindeki daireleri satıp nakite çevirme çabasında. Bu yüzden Konya müteahhitlerinin böyle bir fırsatçılık yapacağını ben zannetmiyorum. Şuandaki ev fiyatları geçmişe göre hala ucuz. Belki insanların alım gücü zayıfladı ama çevre illere göre, büyükşehirlere göre, maliyetlere göre Konya’daki evlerin fiyatları kalitesine göre düşük.”

ARSA SORUNU OLMAYACAK

Konya’daki arsa üretimiyle ilgili de bilgi veren Başkan Bulut, “Belediyelerin ürettiği arsalar vardı onların da pandemi ile birlikte ihale süreci durdu. Kentsel dönüşümle alakalı bir süreç var. Kentsel dönüşümde de en büyük sorunumuz arsa sahipleri. Orada oranlardan dolayı bizim önümüz tıkanıyor. Belediyeler bu noktada elini taşın altına koyuyor, yapabileceğini yapıyor. Büyükşehir’in üreteceği yeni alanlar var diye biliyoruz. Özellikle Selçuklu bölgesinde. Ama arsa sorunu olacağını düşünmüyorum. Mevcutlar yetecektir, zaten çok da talep olacağını zannetmiyorum. 2020 yılı bizim için bitti gibi görünüyor. Bundan sonraki hazırlıklar 2021 yılı için yapılır” değerlendirmesi yaptı.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim