Ekonominin içine girdiği sıkıntının en önemli göstergelerinden biri olan şirketlerin artan konkordato ilanları tartışma konusu olmaya devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk daha önce var olan ancak özellikle son günlerde sürekli gündemde tutulmaya çalışılan konkordatonun finansal yapısı önemli ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu işletmeleri korumayı amaçlayan ve alacaklılara borcunun ödenmesi için kullanılan bir sistem olduğunu hatırlatarak, bu konuyu sürekli gündemde tutmanın kimseye fayda sağlamayacağını söyledi.

FARKLI BİR SİSTEM ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

TOBB Başkan Yardımcısı ve KTO Başkanı Selçuk Öztürk, bünyesinde pek çok sorunu barındıran iflasın ertelenmesi düzenlemesinin tümüyle ortadan kaldırılarak yerine var olan konkordato sisteminin daha kolay işleyebilecek bir yapıya kavuşturulmasının amaçlandığını, hatta bu yeni yapı ile tacir olmayanların konkordato talep edebilmesinin kabul edilmiş olduğunu ifade etti. Şirketler açısından bakıldığında alacaklı ve borçluların konkordato müessesesi kapsamında borç ve alacakları yeniden yapılandırma işlemine tabi tuttuğu bir uygulama olduğunu ancak birçok firma hakkında “battı, iflas etti”  gibi dedikodu yaymaya çalışanların bulunduğunu, iflas ve konkordatonun sürekli gündemde tutulmaya çalışıldığını ifade eden Öztürk, “Ülkemiz ekonomi başta olmak üzere bir çok alanda mücadele veriyor. Bunu Türk toplumu olarak çok iyi biliyoruz. Yaşanan bu ekonomik sıkıntılar kalıcı değil. Biz bu mücadeleyi hep birlikte işçisi işvereni, finans kurumları ve işletmeleri ile atlatacağız. Ama bu dönemde herkesin birbirine destek olması ve dayanışma içerisinde olması gerekir. Bu şirketleri kuranlar ya da çalışanlar, hepimizin kardeşi, akrabası, eşi, dostu, çoluğu çocuğu. Bir firmamıza zarar gelse bunun hesabını kim verecek ve acısını kim çekecek. Yine bizler çekeceğiz, bizim o şirketlerde çalışanlarımız ailelerimiz çocuklarımız çekecek. Bunun için dedikodu yapmayalım, yapanlara da müsaade etmeyelim” dedi.

‘KİMSE KONKORDATO İLE FIRSATÇILIK YAPMAZ’

Tacir olmayanların konkordato talep edebilmesinin bile mümkün olduğu bu dönemde Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da konkordato ilan edenlerin sayısını abartıldığı gibi olmadığına dikkat çeken Selçuk Öztürk, “Ülkemiz genelinde de Konya’da da toplam rakamlara baktığınızda çok cüzi bir miktar. Konya’da iflas erteleme isteyen 11 şirketimiz var. Ve bu şirketlerimizin durumu da öyle düzelmeyecek durumda değil. Yine ifade ettiğim gibi Konya’da bu alanda fazlaca dedikodu üretiliyor. Bu dedikodulardan kaçınmamız gerekiyor. Kaldı ki hiçbir şirketimiz de iflas erteleme isteyerek adının çıkmasını istemez. Bu alanda fırsatçılık yapmaz”  ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim