Kömürde ki fiyat artışı bu sene cepleri yakacak. Geçen sene 480 TL’den başlayan kömür fiyatları bu sene 620 TL’ye yükseldi. Evlerinde kömür yakan kömürcü esnafları bile kömürden vazgeçerek mecburiyetten dolayı doğalgaza yöneldi. Fiyatlardan şikâyetçi olan esnaflar tüketicinin bu sene kömür yakamayacağını belirterek artışların vatandaşları doğalgaza yönlendirmek amacıyla meydana geldiğine dikkat çekti. İnliceliler Odun, Kömür İşletme Sahibi Abdurrahman Çakar, “Kömür satışları normal, çok aşırı derecede bir hareketlilik yok. Bunun nedeni ise imkân. İmkânı olan gelip kömürünü alıyor. Kömür fiyatlarında da artış söz konusu. Sobalık kömür şuanda çok pahalı. Doğalgazın yerine alternatif olması gerekirken tam tersi oluyor. Kömürü şuanda zenginler alıp yakıyor. Fakir, durumu kötü olanlar da doğalgazı tercih ediyor. Ben evimde kömür kullanıyordum maddiyattan dolayı doğalgaza geçtim” dedi. 

KENDİM KÖMÜR KULLANIYORDUM DOĞALGAZA GEÇTİM

Kömür satıcısı olarak evinde kömür kullandığını ancak fiyatlar nedeniyle doğalgazı tercih ettiğini söyleyen İnliceliler Odun, Kömür İşletme Sahibi Abdurrahman Çakar sözlerine şu şekilde devam etti; “Kömür satışları normal, çok aşırı derecede bir hareketlilik yok. Bunun nedeni ise imkân. İmkânı olan gelip kömürünü alıyor. Kömür fiyatlarında da artış söz konusu. Sobalık kömür şuanda çok pahalı. Doğalgazın yerine alternatif olması gerekirken tam tersi oluyor. Kömürü şuanda zenginler alıp yakıyor. Fakir, durumu kötü olanlar da doğalgazı tercih ediyor. Ben evimde kömürlü kalorifer kullanıyordum. Geçtiğimiz günlerde kombi taktırdım. Kömürü hesap ettiğimde yaklaşık olarak 3 ton kullanıyorum ve 3 bin TL civarında para ödüyorum. Ama doğalgazı hesap ettiğimde 1000 TL civarında masrafı oluyor. Yani ben kömürcüyüm ama doğalgaz yakacağım mecburiyetten. İkinci bir etken ise bütün mahallelerde doğalgazın kullanılması. Bizim insanlarımız en güzeline laik. Doğalgaz yaksın ama yeter ki imkân olsun.” 

KOMÜR 480 TL’DEN 620 TL’YE YÜKSELDİ

Çakar geçen sene 480 TL’den başlayan kömürün bu sene 620 TL’den başladığının altını çizerek, fakirin kömür yakamayacağını belirtti. Zamların ilerleyen dönemlerde geleceğini de söyleyen Çakar, “Kömürü bize satanlar bu zamları neye göre zamlandırıyor anlamıyoruz! Daha dün 10 TL zam geldi. Birkaç gün önce 20 TL zam geldi.  Kömürün tonunu şuanda 670 TL’ye satmaya çalışıyoruz. Bu bir asgari ücretle çalışan insanın ödeyebileceği bir para değil. Bizim işimiz şuanda normal tüketimi değil lüks tüketimi satmak. Peki böyle mi olmalı? Tabi de değil fakir ve garibanın yakacağı şekilde olmalı. Bunun amacının milleti doğalgaza yönlendirmek olduğunu düşünüyoruz. Geçen sene kömür fiyatları 480 TL’den başlamıştı. Gelen zamlar ile birlikte 600 TL’ye kadar ilerledi. Bu sene ise 620 TL’den başladı şuana kadar 670 TL’ye geldi. Bunun nedenlerinden birisi doların yükselmesi. Fiyatların daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz. Çünkü daha sezonun başındayız. Daha önceden yukarıda ki kömür satıcılarının 1000 müşterisi vardı 1 TL’den 1000’TL kazanıyorlardı. Şuanda ise müşteri sayısı 100’e düştü 10 TL’den yine 1000 TL kazanıyorlar. Bunun 1 TL’den 10 TL’ye yükselmesinin zararını fakirler çekiyor” diye konuştu. 

BELEDİYELER KALORİSİ DÜŞÜK KÖMÜR DAĞITIYOR

Belediyelerin dağıtmış olduğu kömürlerin kalorisinin düşük olduğunu da vurgulayana çakar cümlelerini şu şekilde aktardı; “Belediyeler dağıtmış oldukları kömürleri kalorisi düşük olarak dağıtıyorlar. Kalorisi yüksek olan kömürün fiyatı da yüksek olur. Belediyeler kalorisi en düşük kalitesiz kömürü vatandaşa dağıtıyorlar. O dağıtılanlar hava kirliliği yapmıyor mu? Bizdeki kömürler hava kirliliği yapmasın diye fiyatlar yüksek tutuluyor. Buda vatandaşa zarar veriyor. 6 bin 400 kalorilik kömür satıyoruz. 3 çeşit kömür var; pres, paçalı ve ithal. Odun fiyatları ise normal. En kaliteli odunun çuvalı 18 TL. Kömür fiyatları bizler içinde tüketiciler içinde aşırı derecede yüksek. Biz satıcıyız ama önce yakacak olan kişileri düşünmemiz gerekir.”

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim