Elli sekiz yıllık geçmişiyle İlahiyat Fakülteleri arasında önemli bir yere sahip olan Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi, adından söz ettirecek projelere ve eğitim-öğretime imza atıyor. Köklü geleneğe sahip olan fakülte, Üniversite tercihlerinde Türkiye genelinde 3. sırada yer alıyor. İlahiyat Fakültesi’nde sadece Türkiye’den değil, dünyanın dört bir tarafından öğrenciler de bulunuyor. Bu kapsamda 66 ülkeden 280’i yabancı uyruklu olmak üzere yaklaşık üç bin öğrenci İlahiyat Fakültesi’nde eğitim görüyor. Önemli açıklamalar yapan NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar, fakültelerinin hem fiziki altyapısıyla hem de eğitimiyle önemli yere bir yere sahip olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Fikret Karapınar kimdir? Biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

1969 yılında Zonguldak/Devrek'te doğdu. İlkokulu Kozlukadı Köyü'nde (1980) tamamladıktan sonra Almanya'ya gitti. Ortaokulu Almanya/Hamm'da (1984)'de tamamladı. 1989'da Devrek İmam-Hatip Lisesi'nden 1994’te Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl mezun olduğu fakülteye Hadis ABD Araştırma Görevlisi olarak atandı. 1995-1997 yılları arasında Ürdün/Amman'da, 2003 senesinde 6 ay Almanya'da araştırmalarda bulundu. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak 1999 senesinde yüksek lisansını, 2006'da da doktorasını tamamladı. 02.03.2010'da Yardımcı Doçentlik kadrosuna atandı.08.04.2010'da da Doçent oldu. 10.06.2015 tarihinde Profesör oldu.04.10.2017-29.01.2019 arasında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanlığı yaptı. 30.01.2019 tarihinde Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı oldu.

Yüksek İslam Enstitüsü, İlahiyat Fakültesi’ne dönüştürülüyor bu konuda neler söylersiniz?

Fakültemiz 24 Kasım 1962 yılında Yüksek İslam Enstitüsü adıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 4 yıllık öğretmen yetiştiren bir kurum olarak öğretime açılmış ve ilk mezunlarını 1966 yılında vermiştir. Konya Yüksek İslam Enstitüsü, ülkemizde açılan 2. Enstitüdür. Yüksek İslam Enstitüsü, YÖK kurulduktan sonra 20 Temmuz 1982 tarihinde Selçuk Üniversitesi'ne bağlanarak İlahiyat Fakültesine dönüştürülmüştür.  27 Aralık 2011 tarihinde Fakültemiz Konya Üniversitesi'ne bağlanmıştır. Fakültemiz 3 ay 15 gün Konya Üniversitesi adı altında eğitime devam ettikten sonra 11 Nisan 2012 tarih 28261 sayılı kanun ile Konya Üniversitesi’nin ismi Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Son olarak Fakültemizin ismi 01 Kasım 2016 tarihinde Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi olarak değiştirilmiştir.

Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesini diğer İlahiyat Fakültelerinden ayıran özelliği nedir?

Elli sekiz yıllık geçmişi olan fakültemiz İlahiyat Fakülteleri arasında önemli bir yere sahiptir. Köklü geleneğe sahip Fakültemiz, Üniversite tercihlerinde 3. sırada yer almaktadır. Dünyanın 7 kıtasından olmak üzere 66 ülkeden 280’i yabancı uyruklu olmak yaklaşık üç bin öğrenci eğitim görmektedir.  Bir yıllık sıkı bir Arapça hazırlık eğitimi verilmektedir. Ayrıca Web Tabanlı Sınav Sistemi sayesinde yıllık 20 klasik ve test sınavları uygulanmaktadır. Bu yönüyle Türkiye’de tektir. Öğretim dilinin tamamının Arapça olduğu Arapça programımız vardır ve bu sene 2. mezunlarını verecektir. Kütüphane otomasyonuna kayıtlı kitap toplamı bugün itibariyle 81.288; okuma salonundaki dergiler ve depodaki kitaplarla beraber tamamı 100.000 civarındadır. Arapça ve Osmanlıca Nadir Eserler yaklaşık 10.000 civarında. Bunlar da PDF olarak dijital ortama aktarılıyor. Katalog tarama yapanlar tarafından istediklerinde üyelik oturumu açarak kütüphaneye gelmeden bilgisayarlarına indirilebilmektedir. 308 adet yazma eserimiz mevcut bunlar da dijital ortama aktarılmış olarak elimizde mevcut ve isteyen kullanıcılarımız dijital olarak talep edebilir. Kütüphanemiz başta İlahiyat alanı olmak üzere Sosyal Bilimler açısından bölgenin en önemli kütüphanesi konumundadır. Öğrencilerimize ve araştırmacılara kendilerini geliştirme imkanı sunmaktadır. Rahat bir okuma salonu bulunmaktadır.

Konya İlahiyat Fakültesinde hangi bölümler var. Ve bu bölümler de hangi dersler veriliyor?

Temel İslam Bilimleri Bölümü: Anabilim Dalları: Kur'an-ı Kerim Okuma ve Kıraat İlmi, Tefsir, Hadis, Kelam, Tasavvuf, İslam Hukuku, Arap Dili ve Belağatı, İslam Mezhepler Tarihi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü: Anabilim Dalları: İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Mantık, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Felsefe Tarihi. İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü: Anabilim Dalları: İslam Tarihi, Türk-İslam Sanatları Tarihi, Türk-İslam Edebiyatı, Türk Din Musikisi

İslami İlimler Fakültesi ile İlahiyat Fakültesinde arasındaki fark nedir?  Bu konuyu açıklar mısınız?

İsim farklılığının dışında iki fakülte arasında fark yoktur. Her iki fakülteden de mezun olan öğrenciler, MEB ve DİB’de görev alabilirler. Dolayısıyla aralarında sonuç bakımından bir fark bulunmamaktadır. Ancak akademik yapılanmada (Anabilim dallarında) kısmen farklılık bulunmaktadır.

Hafızlık niçin önemlidir. İyi bir hafız olmak için neler tavsiye edersiniz? Hafız olan ve hafız olmak isteyenlere tavsiye ve önerileriniz nelerdir?

Kur'ân-ı Kerîm'in tamamını ezberleyene hâfız denir. Dini eğitim alan birinin hafız olması tercihe şayandır. Aileler, “çocuğum mutlaka hafız olmalı” gibi bir beklentiye şartlanmamalı, hocaların tespitlerini ve çocuğun ilgi ve becerisini dikkate almalıdır. Ailelerin yeteneği olan çocuklarını küçük yaşta hafız olmalarını sağlamaları güzel bir yatırımdır. Ancak çocuklara asla zorlayarak bu işi yaptırmamaları çocukların gelecekleri ve dini yaşamları açısından önem arzetmektedir. Aslolan Kur'ân-ı Kerîm'in yaşama geçirilmesidir.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dergisinin çok eski bir dergi olduğunu biliyoruz. Bu derginin kuruluş amacını geldiği noktayı biraz anlatabilir misiniz?

Fakültede üretilen akademik birikimin ilim dünyasına ve topluma sunulması temel amaçtır.  Dergimiz, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi adıyla 1985 yılında yayın hayatına başlamış olup günümüze kadar düzenli bir şekilde yayımlanmaya devam etmiştir. 2012 yılından itibaren Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi adıyla yayın hayatına devam etmektedir. 31 Aralık 2019 tarihinde 48. sayısı yayımlanmıştır.

Editör: TE Bilişim