Ülkemizde koronavirüs önlemleri kapsamında okullar tatil edilmiş, eğlence mekanları ve bir çok iş yeri kısa süreliğine kapatılmış ve 65 yaş üstü ile 20 yaş altı vatandaşlarımıza sokağa çıkma yasağı gelmişti. Bunun yanında yetkililer ve uzmanlar, mecbur olmadıkça vatandaşların evden çıkmaması gerektiği konusunda da uyarılarda bulunuyor. Haliyle vatandaşlar, günlerini evde geçirmek durumunda kalıyor. Evde geçirilen zamanın ise iyi bir şekilde değerlendirilmesi önemli. Bu noktada da uzmanlar kitap okumayı tavsiye ediyor. Uzmanlar kitap okuyarak hem kaliteli bir zaman geçirilebileceği hem de bilgi, kültür dağarcığının artırılacağı belirtiliyor.
BU SÜRECİ KİTAP OKUYARAK İYİ DEĞERLENDİRMELERİ LAZIM
Bu süreçte vatandaşların kitap okuması gerektiğini belirten Kitapçı Alican Akbulut, önemli tavsiyelerde bulundu. Tarihi, edebiyat, polisiye gibi kitapları öneren Akbulut: “Lise ve üniversiteye gidemeyen vatandaşlarımız için roman okumalarını tavsiye ederiz. Tarihi romanlar, edebiyat romanlar, polisiye romanlar okumalarını tavsiye ederiz. Evde sıkılmamak için kitap okuyarak kendilerini geliştirmek için bunu bir fırsat haline getirebilirler. Kendi yazarlarımız var örneğin Sabahattin Ali, Necip Fazıl Kısakürek, Peyami Safa gibi yazarlarımızın kitaplarını okuyabilirler” dedi.

EVLERE KİTAP HİZMETİ YAPIYORUZ
Süreçten dolayı vatandaşların dışarı çıkamadıklarını belirten Akbulut, bu nedenle evlere kitap hizmeti verdiklerini söyledi. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi veren Akbulut: “Kitap satışlarımızda azalma oldu tabi vatandaşlarımızın alınan önlemlerden, tedbirlerden dolayı ama biz vatandaşlarımız için kitap okumaları için evlerine götürüyoruz. Vatandaşlarımız evlerinden çıkmasın diye evlerinden siparişi veriyorlar bizde buradan istedikleri kitapları götürüyoruz” diye konuştu.

İNTERNET ÜZERİNDE KİTAP SATIŞLARI DAHA GÜVENLİ
İnternet üzerinde kitap satışları daha fazla olduğunu belirten Akbulut: “İnternet üzerinde kitap satışlarımızda artış da var azalmada var ikisi de yaşanılabiliyor. Çünkü insanlar ister istemez tedirgin olabiliyor korona virüsünden dolayı çünkü bu virüsün yapışkan özeliği olduğu için vatandaşlarımızda bununla ilgili tedirgin olabiliyor ama genelde kitap satışlarımız internet üzerinden daha fazla oluyor” ifadelerine yer verdi.
BU SÜREÇTE KİTAP OKUYARAK KENDİ LEHİMİZE ÇEVİREBİLİRİZ
Bu sıkıntılı günlerde kitap okuyarak değerlendirdiklerini belirten Kitapçı Mücahit Ulus da: “Vatandaşlarımıza bu süreci değerlendirerek ve hayatlarında okuyup sağlam bir ideoloji edinebilecekleri ve geçmişinde güzel bir yer edineceği: yeraltı edebiyatı, tarihi romanlar, dünya klasikleri gibi bu tarz kitapları okumalarını tavsiye ederiz. Ülkemizde de bu koronavirüs salgının görülmesi ve gün geçtikçe etkisini daha da göstererek birçok iş yerinde sıkıntılar getirdiği gibi bizde de bu sıkıntıları beraberinde getirdi. Kitap satışlarımızda yüzde 60 civarında bir azalma oldu. Kitap satışlarımız internet üzerinde de bir azalma oldu. Salgından dolayı yüzde 50’lik bir oran yüzde 10 seviyeye düştü. Vatandaşlarımızdan evden çıkamıyor koronavirüsten dolayı” diye konuştu.
İRFAN AYHAN

Editör: TE Bilişim