Ağustos ayı ile birlikte Konya kışa hazırlık dönemine girmiş oldu. Yerli sebze ve meyve çeşitlerinin çıktığı, pazarların daha renkli hale geldiği, fiyatların ise en dibe vurduğu bu dönemde kışın tüketmek üzere kurutmalık, salçalık, kompostoluk, turşuluk ve sosluk almak için pazara giden Konyalılar kilo kilo değil, kasa kasa ürün alıyor. Fiyatların cazip olması alıcıları, sürümünden kazanıyor olmak da pazarcıları sevindiriyor.

HAREKET VE BEREKET YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Konya’nın en eski ve en büyük pazarlarından olan Muhacir Pazarı’nda da geçtiğimiz haftasonu kışa hazırlık bereketi yaşandı. Kışın sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan patlıcan, kabak, fasulye, acı biber gibi kurutmalıklar; turşuluk çeşitleri, salçalık domates ve biberler tezgahlardaki yerini aldı. Kışa hazırlık dönemine giren Konyalılar da kışın tüketmek için yapacakları hazırlıklar kapsamında Muhacir Pazarı’nın yolunu tuttu. Kurutmalıklar büyük ilgi görürken pazarcı esnafı, kurutmalık ve turşuluk ürünlerin son günlerde revaçta olduğunu söyledi. Her yıl bu dönemler başlayan kurutma sebze ve turşuluk hazırlıkları sebze satışlarının artmasını sağladı. Esnaf turşuluk ürünlerini müşterileri ile buluştururken, vatandaşlar ürünlerden oldukça memnun.  Anadolu'nun kırsal bölgelerinde olduğu kadar büyükşehirlerinde de çok sayıda kadın, yerli ürünlerin çıkmasıyla birlikte  kış için yoğun bir hazırlık içine girdi. Bu yoğun çalışma, pazar ve marketlerin manav reyonlarına hareketlilik olarak yansıyor. Özellikle pazarlarda domates ve biber gibi birçok ürün kasalarla alınırken, yaşanan hareketlilik pazarcı esnafının yüzünü güldürüyor. 

KİLO KİLO DEĞİL, KASA KASA GİDİYOR

Muhacir Pazarında pazarcılık yapan Hakan Yapar, “Yerli ürünlerin çoğalması ile birlikte vatandaşların kışlık hazırlıkları hızlandı. Tezgâhlarımıza kurutmalıklar, sosluklar ve turşuluklar yerini aldı. Bizler pazarcı esnafı olarak vatandaşlarımızın ürünlerimize gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı memnunuz.  Kurutmalık yapacak ve dolaba sebze koyacak vatandaşlarımız erken davransın turşuluk sezonu başladı. Özellikle biber, acurlar ve domates vatandaş tarafından yoğun bir ilgi görüyor. Turşu kurmak isteyen müşterilerimiz doğal ürünleri alarak kışın hazırlığını yapıyor. Ürünlerimiz çoğunlukla kasa kasa alınıyor. Bu ürünler güven içerisinde tüketilebilir” diye konuştu. Bir diğer pazarcı esnafı Serhat Pınar ise, “Kurutmalıklar organik sebzelerden yapılıyor. Yerli ürünlerin de piyasaya çıkması ile birlikte fiyatlar düştü.  Sağlığa ciddi faydası olan kurutmalık biber şifa niyetine kullanılıyor. Kurutulmuş sebzeler herhangi bir risk taşımaz. Gönül rahatlığı içinde tüketilebilir. Yoğunluğumuz bir, bir buçuk ay daha devam etmesini bekliyoruz” dedi.

KAVANOZ SATIŞLARI DA HIZLANDI

Turşu ve sos mesaisinin başlaması ile birlikte kavanoz ve bidon satışları da arttı. Muhacir Pazarında kavanoz ve bidon satan Yakup Barınlı, “Turşu ve sos mesaisinin başlaması ile birlikte kavanoz ve turşu bidonu satışlarımız hızlandı. Kavanoz fiyatlarımız 1-1,5 TL arasında değişiyor. Yine turşu bidonlarımız 2 TL, kavanoz kapaklarımız 3 tanesi 1 TL” ifadelerini kullandı. 

Pazarlarda ürün fiyatları kalitesine göre değişirken kornişon  kilosu 4 TL,  acı biber 4 TL, domates 1,5 TL, fasulye 3 TL, acur 1,5 TL, hırtlak 1-2 TL, patlıcan 1,5-2 TL, sarımsak 15-20-25 TL, bamya 4 TL, kırmızı biber 2,5- 5 TL, köy biberi 2 TL,  kıl biberi 3 TL, kabak 1-1,5 TL arasında değişiyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim