Sinema sanatında özgün fikirler üretebilen ve farklı bakış açılarıyla sinemaya katkıda bulunabilecek öğrencilerin bilgilerini pratiğe dökmelerine yardımcı oluyor. Temel amacı kısa film yapımcılığının uluslararası alanda gelişmesine katkıda bulunmak ve kısa filmlerin seyirciyle buluşmasını sağlamak olan festivale öğrenciler yoğun ilgi gösteriyor. Sinema ile ilgilenen öğrenciler, akademisyenler ve sinema alanında üretim yapan profesyonellerin uluslararası bir platformda bir araya gelip, düşünce ve birikimlerin paylaşılabildiği üretken bir ortam hazırlıyor. Festivalde kurmaca, belgesel, deneysel ve animasyon dalında yarışmaya katılan ve ön elemeyi geçmiş olan filmlerin gösterimleri yapılarak hem tanıtım hem de yarışmaya devam etme hakkı kazanıyor. Uzmanlara göre Konya’da sinema sektörünün gelişmesine, Konya’nın ve Selçuk Üniversitesi (SÜ)’nin dünyaya adını duyurmasına büyük katkı sağlıyor.

‘SEKTÖRLE ÖĞRENCİLER BİR ARAYA GELİYOR’

SÜ İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon ve Sinema bölüm Başkanı Prof. Dr. Aytekin Can, “Kısa-ca Film Festivali 19 yıldır yapılıyor. Son 10 yıldır da uluslararası alanda yapılarak çeşitli üniversitelerden ve yurt dışından çeşitli kısa filmler katılım sağlıyor. Ayrıca sektörden yönetmen, görüntü yönetmeni, ışık yönetmeni gibi insanları ve oyuncuları Konya’da ağırlıyoruz. Bunlar sektör ile ilgili genel değerlendirmelerini öğrencilerimizler paylaşıyorlar. Yani sektörle öğrenci buluşması da diyebiliriz ve festivalde birçok film gösterimi yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KONYA’YI SİNEMA KÜLTÜRÜ İLE BULUŞTURUYORUZ’

Prof. Dr. Aytekin Can, “Bir etkinliğimiz kapsamında Selçuklu Kongre Merkezi’nde ilk iki güç günde kısa filmlerimizi gösterime açtık. Konya halkını sinema ile buluşturduk. Ağırlıklı olarak kısa metraj filmler gösterildi. Ayrıca bunun yanı sıra uzun metraj filmlerimizin de gösterimi yapıldı. İlk gün açılış ve ödül törenimize Konya halkı yoğun ilgi gösterdi. Sadece İletişim Fakültesinden değil farklı fakültelerden öğrenciler de katılım sağlayarak filmlerini gösterime koydu. Artık kısa film ve belgeseller televizyonda birkaç kanal dışında gösterilmiyor. Biz gösterimi yapılmayan türlerle izleyici buluşturarak kültür ve sanat alanında gelişim sağlıyoruz. Filmlerin yönetmenleri film hakkında söyleşiler yapıyor ve deneyimlerini hem öğrencilerimize hem de izleyici kitlesine aktarmış oluyor” dedi.

‘SADECE BİR SERGİ DEĞİL’

Temel amaçlarının öğrencileri film çekmeye teşvik etmek olduğunu söyleyen Can, “Üniversitemizin bir film atölyesi var. Buradaki öğrencileri film çekmeye teşvik etmeye ve onlara cesaret vermeyi hedefliyoruz. Festivalimiz sadece bir program ya da sergi gibi değil içerisinde birçok faydayı barındırıyor. Sadece Radyo Televizyon ve Sinema öğrencileri değil diğer bölümden öğrenciler de katılım yaparak medeni cesaretlerini ve sinema sektörüne dair bilgilerini artırabiliyorlar. Kısa film uzun metraja geçişin bir başlangıcıdır. Burada kısa film oluşturarak ilerde yapmayı düşündükleri uzun metraj filmlere aşina olabiliyorlar. Burada ödül alan birçok farklı yönetmen şimdi sektörde çalışmalarını sürdürüyorlar” şeklinde konuştu.

‘MEZUN ÖĞRENCİLER İÇİNDE FAYDALI BİR ORTAM’

Prof. Dr. Aytekin Can, “Sadece şu anda okuyan öğrencilerimiz değil, geçmiş yıllarda mezun olan öğrencilerimiz de kendilerine katkı sağlayabiliyor. Sektörün öncü isimlerini festival sayesinde Konya’da veya üniversitemizde görüyorlar. Onlarla tanışma ve sektör hakkında bilgi edinme imkanı buluyorlar. Sektördeki oyuncular festival süresince söyleşi yaptılar ve söyleşi sadece öğrencilere değil katılmak isteyen her kesime açıktı. Oyuncular hangi yolardan geçerek bu seviyeye geldiklerini paylaştılar, katılımcılar, mezun öğrencilerimiz ve öğrencilerimiz bunlardan kendilerine büyük katkı sağladılar. Sektörü de bir nebze olsun tanımış oldular” diye konuştu.

‘KONYA’DA SİNEMA SEKTÖRÜ GELİŞMEYE BAŞLADI’

Konya’da film çekimlerinin arttığına vurgu yapan Can, “Konya’da kısa film çekimi zaten yapılıyordu. Son yıllarda uzun metraj filmlerinde çekilmeye başlaması ve kısa sürede artması sinema sektörünün gelişmeye başladığının göstergesi. Daha önce Direniş Karatay filmi çekilmişti. Şu anda ise Alparslan filmi çekiliyor. Kısa film çeken öğrencilerimiz kurulan setlerde daha çok çalışmaya ve kendini geliştirmeye başladı. Yapılan çalışmalar ve düzenlediğimiz festival Konya’nın tanınmasına olumlu katkılar sağlıyor. Gelen oyuncular ve yönetmenlerde ihtiyaçlarını Konya’dan giderdikleri için, Turistik yerleri gezdikleri için, yeme içme ve barınma ihtiyaçlarını sağladıkları için Konya ekonomisine de katkı sağlamış olunuyor. Kültür sanat alanında Konya’nın adını ulusal anlamda duyurmuş oluyoruz” dedi.

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim