Kırım’dan gelerek eğitim görmek için Türkiye’yi tercih eden Bahtali Şihumerov, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi. Kırım’da medrese eğitimi alan Şihumerov, ilahiyat fakültesinde eğitimini devam ettirmeye karar verdi. Bunun için Kırım’daki imkanların yetersiz olması nedeniyle eğitim hayatına yurt dışında devam ettirmeye karar veren Şihumerov, eğitim için Türkiye’yi tercih etti. Yaptığı başvuruyu kazanan Şihumerov, eğitim görmek için geldiği Konya’da 2 yıldır yaşamını sürdürüyor. Kırım ve Konya üzerine önemli açıklamalarda bulunan Şihumerov, Kırım Tatar Sürgünü’ne dikkat çekerek, yaşanan acıların unutulmaması gerektiğini söyledi. 

BİNLERCE KIRIMLI CAN VERDİ

Kırım’ın tarihinde yaşanan büyük acıyla ilgili açıklamalarda bulunan Şihumerov, 18 Mayıs 1944’te Kırım Tatarlarının sürgün edildiğini hatırlattı. Dedelerinin anlattıklarına göre büyük acıların yaşandığını çok sayıda kişinin bu sürgünde hayatını kaybettiğini belirten Şihumerov, “Bölgeden ayrılmaları için insanlara 15 dakika vermişler. 15 dakika gibi kısa bir sürede insanlar alabildiği eşyayı almış. İnsanları tren vagonlarına yüklemişler, üst üste, sıkış sıkışığa. Vagonlar da hayvan vagonlarındanmış. Çok zorlu şartlar altında kalmışlar insanlar saatlerce. İnsanlar bu zor şartlar altındaki yolda can vermişler. Çünkü üst üste, hiçbir ihtiyaç gidermek için bile mola vermeden bu yolculuk devam ediyor. Bu sürgünde binlerce Kırımlı can verdi. Bu olayı biz asla unutmuyoruz.”

TÜRKİYE’YE GELENLER DE VAR

Bir kısım Kırımlı’nın da Türkiye’ye geçtiğini belirten Şihumerov, “1900’lü yıllarda akrabalarımız bazıları Türkiye’ye geçmiş ama biz onları tanımıyoruz. Koptuk” dedi. Kırımla ilgili verdiği kısa bilgide ise Şihumerov, “Kırım’da birçok millet yaşıyor. Biz Kırım Tatarları olarak yüzde 18’i oluşturuyoruz. Danslarımız, yemeklerimiz farklı. Biz hamurdan, etten yemekler yiyoruz. Bizim çorbalarımızda bile patates, et olur. Burada yemeklere alışmakta zorlandım” ifadelerini kullandı.  

TÜRKLERİ ÇOK SEVİYORUM 

Kırım’daki Ramazan ve bayram havası ile ilgili de konuşan Şihumerov şunları söyledi, “Kırım’da bayram hazırlıkları yapılır. Tüm Müslümanlar bir yerlerde toplanır, orada şenlikler yapılır. Teravihlere gidilir, iftarlar yapılır. Kırım’da çok fazla cami yok. Burada çok sayıda camii var, bu benim çok hoşuma gidiyor. Her vakitte ezan sesini duyabiliyorsunuz. Bayramlarda ezanı kıldıktan sonra önce yaşlılara gidilir. Mahallenin yaşlılarına filan. Bir de o sene birinin bir yakını öldüyse, ona ziyarete gidilir. Bu ziyaretlerin ardından herkes evine gidebilir.” Türk insanını çok sevdiğini belirten Şihumerov, Türkleri “yardımsever” olarak tanımladı.  Şihumerov, “Türkler vatanını çok seviyor. Vatanı için, milleti için, bayrağı için her şeyi yaparlar. Birlik ve beraberlik çok iyi burada. Ben Türkiye’nin bu özelliğini çok seviyorum” şeklinde konuştu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim