Son dönemlerde sıfır araç fiyatların da ki artışlar ve yüksek faiz oranları kiralama firmalarını zor durumda bıraktı. Gurbetçilerin yaz aylarında Türkiye’ye gelmesinden dolayı kiralamaya talebin bir hayli fazla olduğunu dile getiren firmalar, araç olmamasından dolayı talebe karşılık veremediklerini belirtti. Açıklamalarda bulunan EFC Otomotiv ve Rent a Car İşletme Sahibi Erkan Pektaş, “Otomotiv sektörünün hurda teşviki ile canlanması sonucu araç fiyatların da yüksek artışlar meydana geldi. Bundan dolayı araç almakta zorluk çekiyoruz” dedi. 

“GURBETÇİLERİN ARAÇ KİRALAMAYA TALEBİ FAZLA”

Ramazan Ayı’nın ardından araç kiralamaya olan taleplerin arttığını dile getiren EFC Otomotiv ve Rent a Car İşletme Sahibi Erkan Pektaş,cümlelerini şu şekilde aktardı: “Konya, Ramazan ayını yaşayan bir şehir. Dolayısıyla Ramazan ayında işlerimizde yavaşlama oldu. Ama yaz sezonu olduğu için hareketlilik oluyor. Gurbetçi vatandaşlar yaz mevsiminde Türkiye’ye dönüş yaptıkları için tatillerini burada geçiriyorlar ve araç kiralıyorlar. Şuanda elimizde hiç araç yok. Bütün araçlarımız çalışıyor.Bundan dolayı yerli olan müşterilerimize araç veremiyoruz. Düğün gibi organizasyonlardan dolayı yerli müşteriler de araç talebinde bulunuyor. Şuanda kısa çıkışlı araç kiralaması yapmamaya gayret ediyoruz. Araç kiralama fiyatları ise 120 TL’den başlıyor. Tabi kış sezonun da bu fiyatlar biraz daha düşmekte. Sigorta şirketleri ile anlaşmalarımız var.Asisst, Tur Asisst gibi asistans firmaları ile anlaşmalarımız devam ediyor. Buda yaklaşık 25 tane kasko sigorta firmasını kapsıyor. Dosya düştüğü zaman kazalı aracın yerine başka bir araba teslim ediyoruz.”

“ARAÇ BULMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ”

Araç fiyatlarında ki artışlardan dolayı, araç bulmakta zorluk çektiklerini de dile getiren Pektaş, “Konya’da geçen seneye oranla bu sene araç sayısında da sorun var. Otomotiv sektörünün hurda teşviki ile canlanması sonucu araç fiyatların da yüksek artışlar meydana geldi. Bizler için de 1 yaş ve üzeri araçları çalıştırmak çok iyi değil. Çünkü masrafı çok oluyor. Sıfır araç almak bizim için daha mantıklı. Bundan dolayı faiz oranlarının düşmesini istiyoruz. Araç alımlarını kredi ile yaptığımız için faiz oranları bizleri etkiliyor. Otomotiv sektörü de insanoğlu var olduğu sürece kesinlikle ölmez. Ancak sektörün önüne de engeller koyulmamalıdır” diye konuştu. 

“60 TL’YE KİRALANAN ARAÇLAR ŞUAN 120 TL”

Emir Otomobil Kiralama İşletme Sahibi Furkan Altuner ise araç fiyatlarının yüksekliğinden dolayı sorun yaşadıklarını belirterek ifadelerine şu şekilde yer verdi: “Araç kiralama ile birlikte aynı zamanda sigortaya ikame araç veriyoruz.  Örneğin; aracınız kaza yaptığı zaman kasko da size aracınız yokken araç temin ediyor. Bu yeni aracıda bizden alıyor. Yaz günlerinde de gurbetçi müşterilerimize araç tedariki sağlıyoruz. Ben 10 yıldır bu işi yapıyorum. 2010 yılında 20 bin TL’ye aldığımız bir aracı şuan 80 bin TL civarında alıyoruz. Daha önceden 60-70 TL’ye araç kiralayabiliyorduk şuan minimum rakam 120 TL.  Aylık olarak da minimum 3 bin TL’den aşağıya araç yok.”

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim