Piyasalardaki yükselme eğilimi ev kiralarına da yansıdı. Son birkaç aydır biranda 200-500 TL bandında artan ev kiraları kara kara düşündürüyor. Özellikle Şehir Hastanesi bölgesinde kiralarda yaşanan artışlar dudak uçuklatıyor.Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, ölümleri beraberinde getirirken, ekonomileri de alt üst etmiş durumda. Bu durum Türkiye’de de kendini gösteriyor. Döviz kurları ve altındaki tırmanışlar devam ederken, özellikle altın rekor üstüne rekor kırıyor. Sadece döviz ve altında değil Türkiye’de son dönemlerde birçok kalem üründe fiyatlar artış eğilimine girmiş durumda. Bu durum alım gücü düşen vatandaşları endişelendiriyor. Artışların nereye kadar gideceği bilinmezken, bu belirsizlik toplumda psikolojik ve sosyolojik sorunları da beraberinde getiriyor.

EV KİRALARI ALDI BAŞINI GİDİYOR

Pandemiden dolayı ekonomide yaşanan sorunların önüne geçmek için hükümet bazı tedbirler alıyor. Bunlardan biri de konut kredisi faiz oranlarında yapılan iyileştirme. Faiz oranlarının düşürülmesiyle ev alım satımlarında büyük bir artış yaşandı. Bu durum inşaat sektörünü biranda hareketlendirdi. Konya’da son 2 yıldır yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı konut üretiminin azalmasıyla, uzmanlar konut stokunun olmadığını belirtiyordu. Ancak kredi faiz oranlarının düşürülmesiyle piyasa hareketlenince, yeni konut üretimleri de başlamış durumda. Bir yandan konut satışlarında yaşanan artış sektörü sevindirirken, diğer yandan konut kiralarında yaşanan ciddi oranlarındaki artış ise kiracıları kara kara düşündürüyor. Son birkaç ayda ev kiraları evin konumuna göre 200-500 TL bandında artmış durumda. Ev kiralarında yaşanan bu artışın nereye kadar gideceği ise bilinmiyor.

KİRALIK EV BULMAK ZORLAŞTI

Konut kredi faiz oranlarının düşürülmesi satılık konutların artmasına neden oldu. Konya’da neredeyse her mahallede onlarca satılık konut görmek mümkün. Ancak kiralık ev bulmak da zorlaşmış durumda. Kiracılar istedikleri bölgelerden ev bulamazken, buldukları evlerin kira bedellerinde yaşanan artışlar nedeniyle ev tutmakta zorlanıyorlar.

BÖLGELERE GÖRE BAZI ÖRNEKLER

Konya genelinde yaşanan kira artış oranları, en çok bilinen semtlerde yapılan araştırmalarla gözler önüne seriliyor. Konya’nın son dönemde tercih edilen bölgelerinden olan Şefikcan Caddesi bölgesinde ortalama kiralar 1200-1800 TL bandında iken şuanda ortalama 1400-2200 TL bandında seyrediyor. Yine Ahmet Özcan Caddesi, Fetih Caddesi, Meram Belediyesi bölgesindeki kiralar da ortalama 1000-1500 TL bandında iken, şuanda bu bölgelerde de 1400 TL’nin altında iyi bir kiralık daire bulmak hayal oldu. Nişantaşı, Nalçacı gibi merkezi mahallelerde ortalama 1100 TL olan kira bedelleri, yine 1500 TL’lere kadar çıktı. 30-40 yıllık dairelere istenen bu bedeller, kiracıları zora sokuyor.

ŞEHİR HASTANESİ BÖLGESİ GARİP BİR HAL ALDI

Konya genelinde yaşanan kira artışlarının en garibi ise Karatay İlçesi’nde bulunan Şehir Hastanesi bölgesinde yaşanıyor. Birkaç ay önce bölgede 800-900 TL gibi rakamlarda kiralık ev bulmak mümkünken, bölgede şuanda bu rakamlara ev bulmak adeta hayal oldu. Özellikle Şehir Hastanesi’nin birkaç aya açılacağının duyulmasıyla birlikte bölgede gün be gün artan konut kiraları, Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla şuanda 2000 TL’lere dayanmış durumda. Hatta, bazı ev sahiplerinin Şehir Hastanesi’nde çalışan doktor, hemşire, sağlık görevlisi gibi çalışanlara yüksek kira bedelleriyle evini kiralamak için, eski kiracılarını çıkarttığı iddia ediliyor.

MEMURSAN GÖRÜŞELİM!

Konut kira bedellerinin büyük oranlarda artmasının yanında ev sahibi veya emlakçıların ‘memur’ takıntısı, son dönemde tavan yapmış durumda. Birçok emlakçı veya ev sahibi ev kiralamak için arayan vatandaşlara ilk soru olarak “‘Memur’ musunuz?” sorusunu soruyor. Cevap ‘hayır’ ise emlakçılar vatandaşlara ev göstermeyi bile reddediyor. Hatta bazı emlakçıların “eşiniz ne işi yapıyor?, nerede çalışıyor? gibi sorular sorması da, vatandaşlarca ‘Ahlaksızlık’ olarak değerlendiriliyor. İnsani ve ahlaki duyguların çöpe atıldığı, tamamen maddiyata dayalı olarak ortaya çıkan bu tutum ve davranışlar, toplumda derin yaralanmalara neden oluyor.

TAŞINMANIN BEDELİ DE AĞIR!

Ev kiralarının yüksek olması biryana, ev taşımak da vatandaşa büyük bir yük getiriyor. Birçok vatandaş ev taşımak için günümüz şartlarında taşıma şirketleriyle anlaşıyor. Ancak taşıma bedelleri de yine son birkaç ayda büyük oranda artmış durumda. Aralık-Ocak ayında 700 TL civarında olan taşıma bedelleri, atama ve tayin dönemi olmasının da etkisiyle bugünlerde ortalama 1500 TL civarında. Bunun yanına doğalgaz, elektrik, su açtırma ve ev boyatma gibi bedeller de eklenince, ev taşımanın maliyeti ortalama 3 bin TL’lere kadar çıkabiliyor.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim