/////////////

Rütbelerin en yücesidir şehitlik. Rabbimiz de şöyle buyurur şehit kulu hakkında: “Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma. Onlar diridirler ve Allah’ın, lütfundan kendilerine verdiği nimetlerin sevincini yaşayarak, Rableri katında rızıklandırılmaktadırlar.”

/////////////

Yetim büyüyen, annesine bakmak için yaşayan Çetin Totan, 10 Haziran 1994 tarihinde Şırnak Silopi’de askerliğini yaparken, vatanı için canını verdi. 

///////////////

1973 yılında dünyaya gelen Çetin Totan, dört kardeşli bir ailede büyümüş ve 7 yaşındayken babasını kaybetmiş. Yetim büyüyen, annesine bakmak için yaşayan Çetin Totan, 10 Haziran 1994 tarihinde Şırnak Silopi’de askerliğini yaparken, vatanı için canını verdi. 

Şehit Piyade Onbaşı Çetin Totan’ın da hayalleri, yaşayacağı güzel günleri vardı. Bu vatan uğruna canını hiçe saydı ve şehadet şerbetini içti. 

//////

Şerife Totan, genç yaşta eşini kaybetmiş, her şeye rağmen hayata tutunmuş, hayatını çocuklarına adamış ve oğlunu vatan için şehit vermiş bir anne. 

Zorluklara rağmen okuttuğu çocuklarının bir mesleği olmasını çok istemiş Şerife Totan.

Şehadet mertebesine erişen oğlu Çetin’in çocukluğunu şöyle anlatıyor:

“Çetin’im, 7 yaşındayken ilkokulda ilk yarı karne döneminde babasını kaybetti. Babasının vefatından sonra kendini okumaya adadı. 10 yaşına geldiğinde ise çalışmaya başladı. Ne iş olursa yapıyordu. Tarla, inşaat, sanayii. Yazın inşaatta kışın okuldaydı. Lise 2’deyken okulu terk etti ve çalışmaya başladı.”

Vatan borcunu ödemek için askere giden Çetin Totan, acemi birliği için gittiği Erzincan’da zorlu şartlar altında komando eğitimi alır. Daha sonra Şırnak Silopi’dir yeni görev yeri. 

Dağda operasyonlar yoğun ve çetin geçmektedir. Fırsat buldukça, annesine mektuplar yazar ve onları çantasında biriktirir. Birliğe döner dönmez çantasında biriktirdiği mektupları göndermeyi planlar. 

Dağlarda operasyonlar üç ay sürer ve Çetin Totan birliğine geldiğinde telefonla annesini arar. 

Bir Kurban Bayramı’nda oğlunun telefon açtığını belirten Anne Şerife Totan, “Uzun süre haber alamadık. Aylar sonra telefonla arayan oğlumun sesini duydum. ‘Hakkını helal et annem. Çünkü burası çok karışık, ne olacağım belli değil’ dediğinde… Kızdım. ‘Abinde Doğu da yaptı askerliğini. Tek sen mi askerlik yapıyorsun. Vatan borcu bu’ dedim. Demek ki; Çocuğumun içine doğmuş. Para göndermemizi istemişti, abisi de para gönderdi. Yazdığı mektuplar ise valizinde kalmış, gönderememiş. Mektuplarını sonra bize ulaştırdılar.”

Oğlu Çetin’in bir cumartesi günü ikindi vakti şehit haberinin geldiğini aktaran anne Şerife Totan, pazar gününe de cenazesinin geldiğini söyledi.  

“OĞLUM ŞEHİT OLDUKTAN SONRA DÜNYAMIZ KARANLIK OLDU”

Şehit annesi Şerife Totan, “Oğlum şehit olduktan sonra dünyamız karanlık oldu. Paraya değişilir mi? Evlat acısı hiçbir şeye değişilmiyor. Ben çocuğumuzu parasız büyüttüm ki; keşke benim çocuğum sağ olsaydı da bir şey istemezdim. Vatan sağolsun” dedi. 

Konya Şehit Aileleri Derneği’nin faaliyetlerini fırsat buldukça katılmaya çalıştığını, derneğe gidip geldiğini ifade eden şehit annesi Şerife Totan, “Dernek sayesinde kader arkadaşları birleşiyoruz, konuşuyoruz, dertleşiyoruz” diye konuştu. 

Bugün, şehit Çetin Totan’ın ismi, Konya’da adının verildiği bir sokak ve spor salonunda yaşatılıyor 

////////////////

Yenigün Gazetesi olarak bu cennet vatanımız için şehadet şerbetini içmiş, aziz şehidimiz Çetin Totan’ı rahmet ve minnetle andık ve annesi Şerife Totan’a plaket takdiminde bulunduk. 

Şehidimiz Çetin Totan’a bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz, mekanı cennet, ruhu şad olsun, ailesine sabırlar ihsan eylesin. 

Editör: TE Bilişim