2017 yılında ruhsatı alınarak 2019 yılında ibadete açılan Kibrit Camii, son dönem yapılan modern mimarisi camiler içerisinde kendine özgü mimarisiyle dikkat çekiyor. 2 minareli olan Kibrit Camii'nin, mimari tarz olarak giriş kapısıyla, dış cephesiyle, kubbesiyle Selçuklu Mimarisinin günümüze yorumlanması olarak değerlendiriliyor. Camii, sekizgen kubbesi ve kubbe kenarlarına açılan 8 adet sivri kemerli pencereleri ve dış duvardaki şerit aydınlatma pencereleri iç mekânda aydınlık bir mekân kazandırılmış tarzıyla özgü bir mimari yapı olarak dikkat çekiyor. Caminin Mimarı Necmi Öksüzoğlu, Kibrit Camii'nin detaylarını paylaştı.  

Kısaca hayat hikâyenizden bahsedebilir misiniz?

Ben Mehmet Necmi Öksüzoğlu 20.01.1969 Konya doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Konya’da okudum. Selçuk Üniversitesi Mimarlık Bölümünden 1991 yılında mezun oldum. Askerliğimi yedek subay olarak Konya personel okulunda 4ay, Diyarbakır 2.Taktik Hava Kuvvetleri 2.Taktik İstikam İnşaat Tabur Komutanlığında yaptım.1994 yılında evlendim.4 çocuğum var.1993 yılında beri Konya’da serbest mimar olarak çalışmaktayım. Şuan MNÖ İnşaat LTD. ŞTİ ismiyle kendi şirketimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Sizi mimar olmaya yönlendiren sebep neydi? Niçin mimarlık bölümünü seçtiniz?

Mimarlık mesleğine yönlendiren rahmetli babam maliyeci Ali Öksüzoğlu’dur. Mimarlıktan mezun olduktan sonra serbest çalışmaya başladı. Mesleğim değerinin daha iyi anladım. Şevk ve heyecanla çalışmaya devam ediyorum.

Camii e zaman yapıldı, ne zaman ibadete açıldı. Camii’nin teknik bilgileri ve camiyi farklı kılan özellikleri nelerdir?

Söz konusu Kibrit Cami’nin 2017 yılının 10. Ayında inşaat ruhsatı alındı.2019 Nisan ayında ibadete açıldı. Caminin brüt zemin kat alanı kıblesindeki 2 adet minare ile birlikte 600m2.Bodrum kat zemin alanı 600m2,üst kat (mahfil katı) 200 metrekaredir.Toplam 1400m2 inşaat alanına sahiptir.1200 kişinin namaz kılabileceği kapasitedir. Camiye Giriş portalı büyük bir sivri kemer (Türk kemeri, enci kemer) ile ayakkabılığa girdikten sonra 400 metrekare ibadet alanı mevcuttur. Girişin sağında ve solunda mahfil girişleri her iki tarafta da merdivenlerle U şeklinde mahfilde kadınlar için ibadet imkânı da mevcuttur. Kadınların ve erkeklerin namaza giriş ve çıkışlarında mahremiyeti sağlanmıştır. Mimari tarz olarak giriş kapısıyla, dışcephesiyle, kubbesiyle Selçuklu Mimarisinin günümüze yorumlanmasıdır. Sekizgen kubbesi ve kubbe kenarlarına açılan 8 adet sivri kemerli pencereleri ve dış duvardaki şerit aydınlatma pencereleri iç mekânda aydınlık bir mekân kazandırılmış tarzıyla özgü bir mimari yapıdır. Caminin ana cemaat mahalinde 4 adet köşede fil ayakları dışında kolonsuz (direksiz) namaz kılma yeri tasarlanmıştı. Mahfil çıkıntılarının altında dahi kolon olmadığından ferah bir mekân elde edilmiştir. Namaz esnasında imam her tarafa hâkimdir. Hutbedeyken de vaaz verirken de tüm cemaati görmesi sağlanmıştır. Mahfil katının cemaati gören kısımlarında dahi kolon yoktur.

Müftülük yazışmalarından ve caminin mimari tasarımı bittikten sonra diğer bütün projeleri tamamlayıp ruhsat işlemleri tarafımdan koordine edilerek ilgili belediyeden inşaat ruhsatnamesi alınmaktadır. Bütün İlçe müftülüklerimize yakın ilgi ve sağladıkları kolaylıklar için teşekkür ederiz.

Camii inşaatı sırasında camii içeresinde ve camii dışında hangi teknikler kullanıldı?

Camileri büyük çoğunlukla dernekler tarafından yaptırıldığından yöneticileri inşaattan anlamadığından, uygulamada hatalar, çirkin eklemeler, tezyinatlar yapılıyor. İkaz ettiğimizde dahi düzeltmedikleri gibi, teknik elemanları olmayan şeylerle suçluyorlar. Kendilerinin bu işi daha iyi bildiklerini bile ifade edebiliyorlar. Camii yapımına çeki düzen verilmesi mimarın uygulamada mutlaka bilfiil yer alması gerekir. Camilerin yapım tekniği olarak kalıp, demir, beton imalatları ve çatı kaplamaları genellikle alüminyum veya kurşun kaplama, dış cephelerde ise mermer ve traverten kaplama yapılmaktadır.

Hat Sanatı ve nakış işlemeler anlamında camii neler var?

Camilerde huşuyu bozan tezyinatlar, ibadet mekânının çok renkli süslenmesi uygun değildir, çok sade olması gerekir. Günümüzde inşa edilecek camiler geçmişten günümüze uzanan değerler göz önünde bulundurularak tasarlanmalıdır.

Eserlerinizi yaparken yaratıcılığınız için herhangi bir esin kaynağınız var mı?

Eserlerimizi tasarlarken İslam mimarisinin prensipleri, Osmanlı klasik mimarisi, Anadolu Selçuklu mimarisi ve Mimar Sinan’ın eserleri bizim için yol göstericidir.

Şu an üzerinde çalıştığınız, başka hangi projeler var. Şimdiye kadar hiç tasarlamadığınız fakat tasarlamayı arzu ettiğiniz bir proje var mı?

Şuan camii projesi çalışmalarımız devam etmektedir. Tasarımına yıllar önce başladığım heyecanla çalıştığım bir projem var. Proje büyüklüğü ve geçmişten geleceğe uzanan mükemmel konseptiyle ancak devlet tarafından inşa edilebilir.

Bir mimar olarak gençlere neler tavsiye edersiniz?

Genç mimar meslektaşlarıma tavsiyem, İslam mimarisinin temel prensiplerini esas almaları ve ona göre camii tasarlamalarıdır.

RÖPORTAJ: ALAADDİN ALADAĞ

Editör: TE Bilişim