Değişen ve gelişen dünyada sanayinin de yeni konjonktürde kendisini konumlandırması gerekiyor. Sanayi sektörünün, çağın gereklerine uygun hareket etmesi ve kendisini sürekli yenilemesi sektörde gelişimi sağlıyor. Pratik Otomotiv’in İşletmecisi Metin Darıcı, hem kaliteli hizmet vererek güvenilir olmaya çalıştıklarını hem de gelişime açık olduklarını vurguladı.

“ANLAŞMALI TUTANAKTA ESKİYE DÖNÜLMELİ”

Ülkemizdeki araç sayısının çok yüksek olmadığını söyleyen Metin Darıcı, anlaşmalı tutanak konusunda eskiye dönülmesi gerektiğini belirterek, “2008 yılından bu yana otomotiv servis hizmetleri işi için çalışıyoruz. Türkiye’deki tüm sigorta firmalarıyla anlaşmalı bir hasar servisiyiz. Bir arabanın bakım adına yapılacak tüm çalışmalarını 26 çalışma arkadaşımız ile yapıyoruz. Kaporta, boya, tamir, bakım, elektrik, detay temizlik, boya koruma vb işlerini yapıyoruz. Ülkemizde 80 milyon nüfus var. 20 milyona yakın motorlu taşıt mevcut. Avrupa standartlarına baktığımızda bu sayı belirtildiği kadar yüksek değil. Son 15-20 yılda ülkemize ciddi araç girişimi oldu. Buna karşın yollarımız küçük kaldı, genişletilemedi. Örneğin Nalçacı tarafından 3 şeritli yolda 6 araç yan yana gittiğini görüyoruz. Diğer yandan maalesef araç sürme kültürümüz gelişmedi. Gerçek anlamda araç kullanımını bilme ve karşımızdakine saygı konusunda eksiklerimiz var. Şehrimizdeki kazaları incelediğimizde göbeklerden dönmeyi bilmemekten kaynaklanan bir çok kaza meydana geliyor. Yol hız kurallarına uymuyoruz ve bunların sonuçları olarak kazalar yaşanıyor. Buna karşın anlaşmalı tutanaklarda alkol ve ehliyetsiz araç kullanımı gibi  1. derecede kusurların neredeyse hiç yazılmadığını görüyoruz. Çünkü anlaşmalı tutanaklarda başka bir tanıdığımız üzerine kaza yazılıp, kaza yapılan kişi ile anlaşarak suç nitelikleri hafifletilerek kayıtlara geçebiliyor. Ben bu konuda eski sisteme tekrar geçilmesi taraftarıyım. Evet bu uygulama ile emniyet üzerindeki yükü hafifletiyoruz ama bilinçli anlaşmalı tutanaklar yazılmıyor. Sigorta şirketleri için bu durum çok büyük zarar demek. Hasarlardan büyük zarar görüyorlar. Bizler direkt olarak sigorta şirketleri ile muhatap olduğumuz için bu durum bizi etkilemiyor ama nitelikli suç işlenmemesi gerekiyor” diye konuştu.

“STAJ YAPAN ÖĞRENCİ, TEMEL EĞİTİM SEVİYİSİNDE YETERSİZ”

Sanayi alanında en büyük sorunun kalifiyeli eleman olduğunu ifade eden Darıcı, “Şu anda sanayiye alanına baktığımızda nitelikli, çekirdekten yetişen eleman sorunu olduğunu görüyoruz.  Bizler burada zaman zaman eleman çalıştırmakta zorlanıyoruz. Mesleki liseler bu konuda daha fazla atılım yapabilirler. Genel olarak Suriyeli işçi çalıştırayım sigorta yaptırmadan ucuz iş gücü olsun düşüncesi hakim. Ama bu seferde usta bulmakta zorluk yaşanacak. Mesela bundan 10 yıl sonra bir işin değerinin kat ve kat fazla para ödenmek zorunda kalınacak. Çünkü alttan kaporta ustası gelmiyor, boyacı yetişmiyor. O zaman da ne olacak, işin ederinden fazlaca bir usta para istediğinde mecburen kabul etmek zorunda kalacağız. Çünkü bu işi yapmak zorundayız. Devletimizin bu konuda daha hassas çalışma yürütmesi gerekiyor.  Aksi takdirde dilinden anlamakta zorluk çektiğimiz Suriyeli sanayide çalışanlara bizim çocuklarımız işi öğrenmek için yanlarına girmek durumunda kalacaklar. Mesleki liselerde bu konuda çok büyük iş düşüyor. Staj gören öğrenciler buralarda işi öğrenmeyecekse zaman kaybetmemeliler. Öğrenciye temel eğitim seviyesinde bir şey sorduğumuzda anlamadığını dile getiriyor. 2.-3. sınıf öğrenci temel eğitim konusunu bilmiyor. Bizim ülkemizin gelişmesi için sanayisini geliştirmesi gerekiyor. Sanayide çalışan işçisinden patronuna kadar da gelişen dünyada kendilerini yenilemeleri lazım. Yoksa küçük işletme olarak kalırlar ve kepengi indirmek zorunda kalırlar. Başka bir nokta da sanayici esnafımız müşterilerden ederi kadar fiyat verip onlara yardımcı olmalılar. Müşteriler gönül rahatlığıyla araçlarını teslim etmeliler. Bu konuda gerekirse meslek odaları eğitim verebilir. Ülke olarak sanayimiz gelişmeli, sanayicimiz daha hassas olmalı ” dedi.

“YURT DIŞINDAN ÇALIŞMALARIMIZ TAKİP EDİLİYOR”

Çalışma prensibi olarak kaliteli hizmet ve güvenirliliği esas aldıklarının altını çizen  Merin Darıcı, “İşimizi iyi yapmaya çalışıyoruz. Bizim kurum olarak en büyük hedefimiz her zaman güvenilir olmak ve kaliteli hizmet etmek. Bu konuda arkadaşlarımızla görüş alıp çalışmalarımızı planlıyoruz. Örneğin bizi geliştirecek olan sosyal medyayı 5 yılı aşkın süredir kullanıyoruz. Yaptığımız çalışmalarımızı sosyal medya hesaplarımızdan paylaşarak ulusal ve uluslararası platformlarda görünür olmak istiyoruz. Başta ABD olmak üzere birçok yurt dışı ülkelerden markamızın çalışmalarının takip edildiğini görüyoruz. Gelişim adına her yeniliğe açığız” diye konuştu.

UFUK KENDİRCİ 

Editör: TE Bilişim