Kavak piyasası bu sene altın yılını yaşadı. Ancak Konya’da kavak yetiştiriciliği tamamen bitti. Bunun nedeni ise kavağın su sıkıntısından dolayı uzun süre de yetişmesi oldu. Marangoz esnafları ise çareyi başka bölgelerde buldu. Kavakları Türkiye’de ki başka bölgelerden temin eden esnaflar bundan dolayı maliyetin arttığını da söyledi. Bu sene ki çam fiyatlarının yüksek olmasından dolayı kavak satışlarının artığını ifade eden, Acarkon Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Recep Acar, “Bu sene çam ve köknar pahalandı.Çamın pahalı olmasından dolayı kavak altın yılını yaşadı. Kavak satışlarımız çok iyi. Bunun sebebi ise çamın pahalı olması ve kavağın ucuz olmasıydı. Ancak tek sorunumuz kavağın Konya’da yetişmemesi. Kavağın yetişme süresi 25 yılı buluyor. Bundan dolayı da üretici kavağı ekmiyor” dedi. Konya Marangozlar Odası Başkanı Mustafa Dülgeroğlu ise satışların bu sene iyi olduğunu ifade ederek, Konya’da kavağın yetişmesi halinde avantajlarının da olacağına dikkat çekti. 

KAVAK TARIM ÜRÜNÜNE ZARAR VERİYOR!

Konya Marangozlar Odası Başkanı Mustafa Dülgeroğlu, kavak yetiştiriciliğinin ekili olan tarım ürünlerine zarar vermesinden dolayı bittiğinin altını çizdi. Dülgeroğlu, “Konya’da kavak yetiştiriciliği hemen hemen bitmiş durumda. Eskiden Konya’mızın Ereğli ilçesinde kavak çok ekiliyordu. Şuanda yok ama gene de başka bölgelerden temin edebiliyoruz. Tabi ki böyle olunca da nakliye ve kesim maliyeti gibi maliyetler oluyor. Konya’da yetişmiş olsaydı avantajlarımız elbette olurdu. Şimdi bazı esnaflar kavağı görmeden aldığı için bazen malda değişiklikler olabiliyor. Ama temininde herhangi bir problem yok. Kavağın yetişme süreci yaklaşık 25 yılı buluyor. Su eksikliğinden ziyade tarım ürünün ekili olduğu yerde kavak olmuyor. Buğday, pancar ekildiği zaman kavağın gölgesinde dolayı ürün yetişmiyor. Kavak satışları ise çama olan zamdan dolayı bu sene iyiydi. Bunun bir diğer nedeni de tabi ki inşaat sektörünün iyi olması. Kavak birde esnek bir malzeme olduğu için fazla tercih edilir” dedi. 

KONYA’DA Kİ SU SIKINTISI KAVAK YETİŞTİRİCİLİĞİNİ BİTİRDİ

Acarkon Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Recep Acar, Konya’da yaşanan su sıkıntılarından dolayı kavak ekiciliğinin bittiğini ifade ederek, kavakları şehir dışından getirttiklerini söyledi. Bir kavağın 25 senede yetiştiğini ancak yağmuru fazla alan bölgelerde 10 senede yetiştiğinin altını da çizen Acar; “Kavakçılık mesleğini uzun zamandır yapıyoruz. Bize babadan kalan bir meslek. 15 yaşından itibaren 40 senedir faaliyet veriyoruz. Kavakçılık daha önceden güzeldi ve kolaydı. Çünkü Konya’da kavak yetişiyordu. Ereğli’den, Çumra’dan ve Karaman’dan gidip alıp gelebiliyorduk. Ama şuanda kavağın yetişmesi Konya’da bitti. Kavak ekildiği zamandan itibaren 20-25 senede ekonomiye döner. Böyle olduğundan dolayı da kimse 25 sene bekleyip tarlasına boşuna meşgul etmiyor. Konya’da kavak yetiştirmek kolay bir kazanç yolu değildir. Ama tabi ki de başka yerlerden temin etme imkânımız var. Bu mesleğin tamamen yok olması anlamına gelmez. Şuanda bize kavaklar Adapazarı, Sakarya, Akyazı gibi bölgelerden geliyor. Bu bölgelerde de ekonomik değeri var. Bizim burada 25 senede yetişen kavak orada 10 senede yetişiyor. Bunun sebebi de tabi ki su. Yağışlar o bölgelerde çok fazla. Bu da oradaki insanlara ekonomik olarak katkı sağlıyor. Bölgedeki insanlar pancar ve buğday ekeceğine kavak ekiyor. Çünkü yağmur yağıyor suya gereksinim kalmadan eziyette olmuyor. Yeraltı su kaynakları Konya’da bitmek üzere. Kavak yetişecek bir su kaynağı yok. Daha önceden bir gelenek vardı. Erkek çocuk dünyaya geldiği zaman birçok kavak dikerlermiş. Çocuk 25 yaşına geldiği zamanda düğününü yapabilmek için kavakları satarlarmış. Ama şimdi milletimizin refah seviyesi yükseldi. Köylüde olsa kavağa fazla önem verilmiyor. Başka ürünlerde kolay yollar ile kazanç sağlanıyor. Aslında milletimiz kenarlara kavak ekerek güneşe engel olmayacak şekilde ortada da ürününü yetiştirebilir” diye konuştu. 

KAVAK BU SENE ALTIN YILINI YAŞIYOR

Kavak satışlarının bu sene altın yılını yaşadığını söyleyen Recep Acar, bunun sebebini ise çam fiyatlarının yüksek olmasına bağladı. Çamın ise genellikle devlet kurumlarının inşasında kullanıldığını ifade eden Acar, “Kavak ucuz olduğu zaman rağbet görür. Kavak pahalı olduğu zaman ise vatandaşımız çamı tercih eder. Milletimizin öncelikli tercihi köknar veya çam olur. Bu sene çam ve köknar pahalandı. Biz ihalelere katılıyoruz. Yani çamda işliyoruz. Bu sene çamın pahalı olmasından dolayı kavak altın yılını yaşadı. Kavak satışlarımız çok iyi oldu. Bunun sebebi ise çamın pahalı olması ve kavağın ucuz olmasıydı. Sanayide ki esnafta satıştan memnun. Ben iş yapmadım diyen esnaf yalan söylemiş olur. Bir de iş olmasının sebebi Konya’da inşaatın fazla olması. Kavağın metreküpü ise şuanda tane fiyatı 550 TL. Bahar aylarında ise 480 TL idi. Bahardan bu tarafa 60-70 TL arasında zamlandı. Çamın fiyatı ise 750 TL. Arada epey bir fark var. Bundan dolayı da vatandaş kavağı tercih ediyor. Çamı daha çok resmi daireler tercih ediyor. Devlet buralara çamın kullanılmasını mecbur tutuyor. Okullar, sağlık ocakları gibi kurumlarda çam kullanılıyor. Mesela bu yıl playwood diye bir madde çıktı. Kavağın kullanım alanını veya kerestenin kullanım alanını yüzde 50 düşürdü. Eskiden 4 bin ton sattığımız kereste şimdi 2 bin tona düştü” dedi. 

KAVAK MALİYETİ DIŞARIDAN ALDIĞIMIZ İÇİN ARTIYOR

Kavakları dışarıdan getirttikleri takdirde maliyetin arttığını söyleyen Recep Acar cümlelerine şu şekilde aktardı: “Kavakları dışarıdan aldığımız için elbette maliyet artıyor. Konya’da yetişmiş olsa, nakliyeden dolayı avantaj sağlanır. Kendimizin bile yetiştirme imkânı olur. Ama şuanda dışarıdan getirtmek için 70 TL nakliye veriyoruz. Buda bize değil de alıcıya yansıyor. Dışarıya gidip ürün seçmekte bizi yoruyor. Zamanın daha çok olması için kendi araçlarımızla değil de hızlı tren ile seyahat ediyoruz. Konya’da Beyşehir bölgesinde biraz kavak yetişiyor ama bizi tatmin edecek derecede değil. Bizim yılda işlediğimiz kavak miktarı en az 2 bin ton. Bir bahçede en az 150 ton kavak olması lazım ki işçiyi oraya görevlendirdiğimize değsin. Biz işçiyi oraya kesime götürdüğümüz zaman çadır kurup kalmaları gerekiyor.” 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim