5 bin 424 metrekare arsa alanı üzerine kurulan ve 2 bin 280 metrekare alana sahip olan Çelebi Camii, geçtiğimiz günlerde düzenlenen törenle ibadete açılmıştı. Karatay ilçesi Çelebi Mahallesi’nde yerleşimin artmasına bağlı olarak bir ihtiyaçtan doğan Çelebi Camii, bölgenin ve Karatay’ın en büyük camileri arasında yer alıyor. Aynı anda bin 100 kişinin kapalı cami alanında namaz kılabileceği büyüklükte inşa edilen Çelebi Camii, farklı mimarisiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. 

Çelebi Camii’nin mimarisi çizilirken ve cami inşa edilirken günümüz şartlarının gerekleri yerine getirilmeye çalışılmış. Bu anlamda modern bir cami olan ve eşine az rastlanan özellikleri de bünyesinde barındıran Çelebi Camii’nin kapalı otoparkı bulunuyor. Çelebi Camii, sadece bu yönüyle değil cemaat mahallerinden abdesthanelerine, hanımlar mahfilinden gasilhanesine ve morguna kadar tüm detayların düşünüldüğü ve ihtiyaç duyulan her şeyin birarada bulunduğu bir eser olarak ortaya çıkmış. Öyle ki bodrum katıyla birlikte 3 kattan oluşan camide, yaşlı ve engelliler de düşünülmüş. Cami içerisine asansör yerleştirilmiş. 

Camilerin sadece ibadethaneler olmadığı, bunun yanında birlik, beraberlik ve kaynaşmanın de merkezi olduğu gerçeğinden hareketle inşa edilen Çelebi Camii, bölgenin büyük bir eksiğini tamamlamış. Karatay’ın yeni diyebileceğimiz yerleşim yerlerinde modern yapıların içerisinde kendisini gösterebilmeyi başaran Çelebi Camii’nin dört köşesinden yükselen minaresi de eserin adeta imzası olmuş. 

Oldukça geniş bir bahçesi de bulunan Çelebi Camii, hemen yakınında bulunan Mevlana Kültür Merkezi’yle de bir bütünlük oluşturulmuş. Kuşbakışı bakıldığında bir bütünün parçasıymış gibi görünen Çelebi Camii, Karatay’ın önemli bir simgesi olarak göze çarpıyor. Günün her saatinde ibadete açık olan camide, Hz. Mevlana’nın türbesini ziyarete gelenler de dinlenip, namazlarını kılabiliyorlar.  

Editör: TE Bilişim