Türkiye’de kelebeklerin hayat hikayesinin tüm yönleriyle gözlemlenebildiği tek, Avrupa’nın ise en büyük kelebek uçuş alanına sahip olan tematik parkı Selçuklu Tropikal Kelebek Bahçesi, karasal iklimin hüküm sürdüğü Konya’da oluşturulan tropikal iklimde kelebekler için tabii hayat alanı sunuyor. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, ziyaretçilerin rahatça dolaşıp, gözlem yapabildiği açık uçuş alanlarını içerisinde barındıran ve kelebeklerin hayatlarını devam ettirebilmeleri adına tropikal bitki türlerinin de bulunan yapısıyla misafirlerin ilgi odağı oluyor. Özel ışık ve nem ortamının oluşturulduğu Tropikal Kelebekler Bahçesi, sadece kelebek türü ile değil çok sayıda böcek ve bitki çeşitlerini de içerisinde bulunduruyor.

ÖZEL TROPİKAL ORTAM OLUŞTURULDU

Konya Tropikal Kelebekler Bahçesi hakkında gazetemize bilgiler veren, Baş Biyolog Turgut Tuş, bahçe içerisinde kelebeklerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri adına gerekli tropikal koşulları oluşturduklarını açıkladı. Bahçe içerisinde bulunan alanlar ile ilgili de bilgiler veren, Baş Biyolog Turgut Tuş, “Bahçemizin içerisi, 28 derece ve yüzde 80 nem oranına sahiptir. Tropikal bir iklim oluşturuldu burada. Çünkü içerideki bitkiler, canlılar tropikal canlılardır. Yaşayacakları en uygun ortamı biz oluşturduk. Şöyle düşünülebilir, Konya’da tropik bir adaya gelmişsiniz gibi bir hava yaşatmak istedik buraya gelen misafirlerimize. Bahçemizde yaklaşık 40 türden 5 bin adet kelebeğimiz mevcut bu dönemde. Kozaları da dahil edersek bu sayı artıyor ve 10 bin civarlarına ulaşıyor” dedi.

109 FARKLI TÜRDE BİTKİ VAR

Kelebeklerin buraya geliş hikayesinden de bahseden Turgut Tuş, “Gerekirse, koza halinde buraya geliyorlar. Bu aşamada 10 ile 20 gün kalıyor daha sonra kelebek olarak çıkıyor ve bahçe içerisinde uçmaya başlıyorlar. Bahçemizde 109 farklı türde 20 bin civarında bitkimiz var. Bunların birçoğu sadece özel olarak Türkiye’de bizim bahçemizde var. Kelebeklerin daha iyi beslenebilmeleri için özel ve sadece burası için getirilmiş bitkilerimiz bulunuyor. Bu bitkiler kelebeklerin ağız yapılarına uygun biçimde seçilmiş bitkilerdir. Buradaki çoğu bitkinin Türkiye’de buradan başka bir yerde görülmesi imkânsız diyebiliriz. Yine bahçemizin içerisinde papağanlarımız var ve ziyaret eden misafirlerimiz papağanlarımızı görebiliyor ve yakından da inceleyebiliyorlar. Aynı zamanda birçok böcek çeşidine de ev sahipliği yapıyoruz. Bahçemiz içerisinde bulunanlar arasında dal böceklerimiz var ve birçok böcek çeşidi de yine görülebiliyor. Yine bahçemiz içerisinde bulunan market kısmından hediyelik ürünler ve buranın tanıtımı ile ilgili çeşitli hediyelikler bulunuyor. Ziyarete gelen misafirlerimizin bu alanda oldukça dikkatlerini çekiyor. Ve şehir dışından gelen misafirlerimiz, sevdiklerine ve kendilerine hediyelik alarak, buranın bir hatırası kalmasını sağlıyor” ifadelerini kullandı.

KELEBEKLERİN ÖMRÜ 1 GÜN DEĞİL!

Halk arasında kelebeklerin hayat süreleri ile ilgili doğru bilinen yanlışlara da dikkat çeken Tuş, “Önemli bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de kelebeğin ömrün 1 gün sürüyor olması. Halk arasında hep 1 gün diye bilinir ama böyle bir şey yoktur. En kısa ömürlü kelebekler bahçemizde 2 ile 4 hafta arasında yaşamaktadırlar. En uzun ömürlü kelebeklerimiz ise 100 ile 110 gün arasında yaşamaktadırlar. Doğada bilinen en kısa ömürlü kelebek doğada 1 hafta yaşarken, en uzun ömürlüsü ise 1 yıl gibi uzun bir süre yaşamaktadır. Bu konuya özellikle açıklık getirmemdeki amaç halk arasında dolaşan bu yanlış bilginin önüne geçmek ve burada bahçemizdeki kelebeklerin hayat süreleri ile ilgili doğru bilgileri misafirlerimize aktarmak” dedi.

ZİYARETÇİLER HAYRAN KALIYOR

Ziyaret eden misafirlerin hayran kaldıklarını vurgulayan Baş Biyolog Turgut Tuş, burayı ziyaret eden misafirlerin izlenimlerini aktararak, “Öncelikle burayı ziyaret eden misafirlerimiz çok beğeniyorlar. Çünkü Türkiye’de böyle bir yerin eşi benzeri bulunmuyor. Türkiye’de tek Avrupa’da ise sayılı yerlerden birisi. Gelen misafirlerimizden genelde şunları duyuyoruz; bir kavanozun içerisinde olacak kelebekler, biz sadece dışarıdan izleyeceğiz sanıyorduk ama biz kelebeklerin arasında geçiyoruz çok farklı bir şey böyle düşünmemiştim diyenler çok fazla oluyor. Ön yargı ile yaklaşıyorlar fakat öyle bir durumun burada olmadığını görüyorlar. Cam fanusun içerisinde kelebekleri bekliyorlar ama burada kelebeklerimiz tamamen özgürler, uçuyorlar ve misafirlerimiz buraya geldiklerinde kelebeklerin arasında gezebiliyorlar. Misafirlerimiz kelebeklerin kendilerinin üzerlerine konduklarını görünce daha seviyorlar burayı” dedi.

‘GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALDIK’

Pandemi süreci boyunca kapalı kalan Konya Tropikal Kelebekler Bahçesi ile ilgili son derece titiz çalışarak kelebeklerin gerekli bakımlarını yaptıklarını ifade eden Baş Biyolog Turgut Tuş, “Pandemi sürecinde ise kapalıydık. Martın 17sinden itibaren kapatmak zorunda kaldık. Bu süreç içerisinde ise biyolog arkadaşlar olarak vardiyalı bir şekilde çalıştık ve bakımlarımızı yaptık bu süreç içerisinde de hiçbir şekilde aksatma durumu olmadı. Sonuçta buradaki canlılar da bizim çocuklarımız gibi biz buranın her şeyi ile bakmak ilgilenmek zorundayız. Sürekli olarak zaten burada bitkiler ile ilgilenecek, papağanlar ve kelebekler ile ilgilenecek personelimizde daima burada bulundu. Yeni normalleşme ile birlikte bahçemizi açtıktan sonra bizde normal bir şekilde çalışma saatlerimize döndük ve korona virüs tedbirleri bakımından sağlık bakanlığının belirlediği genelgeye uyduk ve daha fazla önlemler aldık. Girişte termal kamera ile ateş ölçümü gerçekleşiyor ve özel ekranlardan misafirlerimizin sağlık durumu ile ilgili bilgi alınabiliyor. 38 derece ve üzerinde ateşi çıkan ziyaretçilerimiz bahçe içerisine alınmıyor. Yine kapı girişlerinde ve bahçe içerisinde birçok noktada da dezenfektanlar ve uyarıcı levhalar bulunuyor. Kısaca özetlemek gerekirse, bahçemizi ziyaret edecek misafirlerimizin herhangi bir telaşa ve ön yargıya kapılmamaları gerekir. Burada bütün önlemlerimizi aldık herkese kapımız açık ve buraya gelip mutlaka böyle bir yeri gezmelerini ziyaret etmelerini özellikle tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

Tropikal Kelebek Bahçesi’ni gezdikten sonra yorulan misafirlerin dinlenmek için uygun ortamlarını da hazırladıklarını belirten Tuş, “Tropikal kelebekler bahçemizin girişinde bulunan açık alanda, bahçemizi gezdikten sonra çay kahve içmek isteyen misafirlerimiz burada dinlenebiliyorlar. Bu alanımızın hemen yan kısmında ise kütüphanemiz bulunuyor. Bu alanda dinlenmek isteyen misafirlerimiz ücretsiz bir şekilde kitap alıp okuyabiliyorlar. Çay kahve içerken misafirlerimiz kitap okuma imkânı buluyorlar” dedi.

TÜRKİYENİN DÖRT BİR YANINDAN ZİYARETÇİ KABUL EDİYOR

Şehir dışından birçok ziyaretçiyi misafir eden Konya Tropikal Kelebekler Bahçesi, turistik açıdan da oldukça büyük bir öneme sahip durumda. Şehir dışından gelerek, Tropikal Kelebekler Bahçesi’ni ziyarette bulunan İbrahim Yıldırım bahçe ile ilgili görüşlerini şu şekilde bildirdi: “Şehir dışından geliyorum. Alanya’dan geliyoruz buraya televizyon ve reklamlarda gördük burayı merak ettik ve geldik. Gerçekten çok güzel bir yer olmuş. Çok akıllıca ve mantıklı yatırım yapılmış. Kapıdan girer girmez kelebeklerin uçtuğunu gördüğümüzde çok mutlu olduk. Buraya girdiğinizde zaten bizleri adeta tropik adaya alıp götürdü buranın atmosferi ve havası. Buraya gelmeyi çocuklarda çok istiyordu. Onlar da çok beğendiler çok mutlu oldular. Özellikle dış dünyayı yeni tanıyan çocuklar için gelişimine güzel katkılarda bulunuyor böyle farklı ve güzel yerler. Buradaki bitkilerin görünümü olsun, kuşların sesleri olsun gerçekten çok güzel bir ortam oluşturulmuş. Bu tarz yerlerin bütün Türkiye’de yaygınlaştırılması gerek. Böyle güzel ve farklı yerlere gerçekten hasret kalmıştık. Konya’da Selçuklu belediyesi, bu hasreti gidermek için böylesi güzel ve başarılı bir iş gerçekleştirmiş. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer.”

Şehir dışından ziyarette bulunan misafirler arasında yer alan Sinan Aksak ise Tropikal Kelebekler Bahçesi ile ilgili, “Düzce’den misafir geldik buraya. Daha önceden de gelmiştik gerçekten hayran kalınacak bir ortam oluşturulmuş. Önceki geldiğimizde çocuklar küçüktü şimdi ise büyüdüler ve beğendiğimiz için tekrar geldik. Çocukların kültürlenmeleri adına kelebekler ile ilgili meraklarını gideriyorlar. Kelebeklerin gelişim aşamalarının her birini burada görüp öğrenebiliyorlar. Canlıların her türlü çeşidini görebiliyorlar. Gerçekten güzel bir hizmet ve böyle yerlerin yaygınlaşmasını da isteriz. Çünkü herkes faydalansın herkes gelebilsin. Türkiye’nin her yerinde böyle yerlerin olması gerekir. Çocuklarımızın ve bizlerin doğa ile iç içe olduğu bir yer güzel imkanları var. Çok memnun kaldık” diye konuştu.

Misafirler arasında bulunan Abulhekim Yılmaz da bahçe ile ilgili görüşlerini paylaşarak, “Gerçekten çok güzel bir tesis olmuş. Yani ülkemizin farklı yerlerinden birçok ziyaretçiyi ağırlayan bir yer. Son derece doğal güzellikleri ile ön plana çıkmayı başarabilmiş bir mekân olmuş bu noktada da buraya emek veren ve bizlerin hizmetine sunan herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle çocuklarımız için çok etkileyici çok güzel bir yer. Herkesin mutlaka gelmesini ve ziyaret etmelerini tavsiye ediyoruz. Bu tür yerlerin sadece Konya ile sınırlı kalmayıp, güzel ülkemizin her bölgesinde bulunması gerekir. Günümüzde özellikle betonlaşmanın artması ve kentsel dönüşümlerin ortaya çıkması, tabiat ve doğal güzelliklerin azaldığı bir dönemde bu tür yerlerin oluşturulması ve biz misafirlerin hizmetine sunulması gerçekten çok güzel. Doğal güzellikleri çocuklarımızın görmesi adına, doğada ki canlıları burada görüp tanımaları gerçekten inanılmaz bir şey. Buranın hizmete geçmesinde ve açılmasında emeği olan herkese ben bir misafir olarak teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Konyalı ziyaretçiler arasında yer alan Yasin Karar ise, “Konya’da yaşayıp burayı ve buna benzer güzellikte yerleri görmeyen birçok insan vardır. Konyalı birisi olarak neden daha önce ziyarette bulunmadım diye sordum kendime. Gerçekten çok başarılı bir yer yapmışlar. Böylesi güzel bir yere gelip de hayran kalmamak neredeyse imkânsız. Çok fazla çeşit ve türde kelebekler var. Aynı zamanda burada bulunan bitkiler ve diğer canlılardan da gözünü alamıyorsunuz. İsminin hakkını veren bir yer kesinlikle. Selçuklu Belediyesi, Konya’ya yakışır bir yer yapmış ve gerçekten emek vermiş. Dışarıdan genel anlamda görünümü de oldukça başarılı. Çevre düzenlemesi konusunda da iyi işler çıkarmışlar” şeklinde konuştu

SEFA SALİH KULA 

Editör: TE Bilişim