Türkiye seçimlerle geride bıraktığı 2015 yılının ardından, 2016 yılında da önemli gelişmelerle karşılaştı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Türkiye genelinde terörle kararlı bir mücadele başlatıldı. Terör örgütü PKK’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Türkiye’yi parçalamak üzere devreye soktuğu hain plan, “hendek savaşları” olarak tabir edilen operasyonlarla bozuldu. Terör örgütü PKK, dış kaynaklı desteklerle Türkiye üzerindeki hain emellerine ulaşamadı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ortaya koyduğu irade, PKK’nın kazdıkları hendeklerde boğulmalarını sağladı. Terörle kararlı bir mücadelenin başlandığı bu dönemde, köşeye sıkışan PKK ve uzantıları şehirlerde birçok terör saldırısı gerçekleştirdi. Türkiye’yi kaosa sürüklemek amacıyla yapılan bu hain girişimler de Türk milletinin kararlı ve vakur duruşu sayesinde boşa çıktı. Türkiye, 2016 yılında bunları yaşarken, 17/25 Aralık operasyonlarının ardından, bir dönem “Gülen cemaati” olarak anılan yapının terör örgütü olduğunun ortaya çıkmasıyla birlikte Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)’ne operasyonlar başlatıldı. Bu operasyonlar sürerken, FETÖ de boş durmadı ve hain planlarını sürdürdü. En büyük planını ise 2016 yılının 15 Temmuz gecesi devreye soktu. 15 Temmuz gecesi Türkiye’yi bütünüyle hedef alan FETÖ, 15 Temmuz gecesi tüm gücüyle ülke genelinde bir saldırı gerçekleştirerek, devletin içerisine sızmış mensuplarınca darbe girişiminde bulundu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eşi benzeri görülmemiş 15 Temmuz hain darbe girişimi, ‘Kara gece’ olarak ülke tarihindeki yerini aldı. 

SAATLER GEÇTİKÇE HAİN PLAN ANLAŞILDI

Devletin içerisine sızan terör örgütü mensupları, Pensilvanya’dan aldıkları talimatla, aylar önce planlanmaya başlanan hain planı devreye soktu. Son yıllarda değişen Türkiye konjonktürü nedeniyle “Darbeler geride kaldı” denilen bir dönemde, FETÖ’nün bu hain girişimine önce kimse anlam veremedi. Hain girişimin başladığı ilk saatler herkes ne olduğunu anlamaya çalışırken, devletin üst kademesinden gelecek açıklamalar bekleniyordu. Durum net olarak anlaşılana kadar olay Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde küçük bir gurubun “Kalkışma hareketi” olarak yorumlandı. Ancak ilerleyen saatlerde hain planın bu kadar küçümsenecek bir olay olmadığı açığa çıkmaya başladı. Zaman geçtikçe ve devletin üst düzey kademelerinin ortaya koyduğu tavır ve açıklamalar gösterdi ki FETÖ Türkiye’yi kaosa sürüklemek, dış güçlere karşı savunmasız bırakmak amacıyla hain bir planı devreye soktuğu anlaşıldı. 

O GECE NELER YAŞANDI?

15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan akşam saat 21.30 ile 22.00 arası Başbakanlık Kızılay binasındaki koruma personeli, Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinden silah seslerinin geldiğini, Koordinasyon Merkezi'ne iletti. Bu ihbar üzerine Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Kontrol Merkezi (SKHKM) yetkilileri arandı. Yetkililer, "Ani müdahale mangaları tarafından tatbikat yapılıyor." yanıtını verdi. Darbeciler tarafından kullanılan tankların Çankaya Köşkü çevresinde dolaştığı dikkat çeken görüntülerde, helikopterin açtığı ateş sonrasında Köşk'ün önündeki caddede bekleyen vatandaşlar siper alırken, polislerin de helikopter ateşine tabanca ve otomatik silahlarla karşılık verdiği görüldü. Vatandaşların köşk çevresinden ayrılan tankları da ellerinde Türk bayraklarıyla protesto etmeleri kameralara yansıdı.        

MİLLETİN UÇAKLARINI KULLANDILAR!

Saat 22.00-22.20 arasında Ankara'da Meclis ile Genelkurmay karargahının bulunduğu bölgede, F-16’ların alçak uçuş yapmaya başlaması üzerine tekrar SKHKM arandı ve yine aynı cevap verildi, F-16 uçaklarının hangi amaçla uçurulduğu, Genelkurmay Başkanlığına bir saldırı olup olmadığı, uçakların neden bu kadar alçaktan uçurulduğu yönündeki sorular ise yanıtsız kaldı. Bu sırada askeri birlikler tarafından Boğaz köprülerinde yolların kesildiği haberi alındı. Gölbaşı Polis Özel Harekat Başkanlığı ile Havacılık Dairesi Başkanlığına, F-16 savaş uçakları ile askeri helikopterle hava saldırısı yapıldı. Ankara ve İstanbul’da bazı noktalarda tankların ve zırhlı personel taşıyıcıların sokağa çıktığı bilgileri de Koordinasyon Merkezi'ne ulaştı.              

KARŞILIK VERİN TALİMATI

Bu bilgilerin ardından, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay başkanlığında müsteşarlık makamında, Müsteşar Yardımcısı Özer Kontoğlu, Genel Müdürler Metin Yener, Bilal Durdalı, Başbakan Başmüşaviri Cemalettin Haşimi'nin de katılımıyla, Başbakanlık Çankaya Yerleşkesi'nde Koordinasyon Merkezi oluşturuldu. Kızılay'daki binada faaliyette olan Koordinasyon Merkezi'nin ise faaliyetleri geçici olarak durduruldu, nöbetçi personel evlerine gönderildi.  Alınan bilgilerdeki tatbikat iddialarında dikkat çeken çelişkiler göz önüne alınarak, 22:10’da havadan ve karadan tüm saldırılara karşı silahlı müdahale talimatı verildi.      

PERSONEL GÖREVE ÇAĞRILDI 

İçişleri Bakanlığı, tüm valilikler ile il emniyet müdürlükleri aranarak, alarma geçmeleri talimatı verildi. Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı'nda, tüm personel göreve çağrıldı, personele, ilave güvenlik önlemleri almaları, izinsiz geçişlere engel ve silahlı müdahalelere hazır olmaları, zırhlı araçlar dahil yardım talebinde bulunulması talimatı iletildi.              

Tüm polislere silahlı olarak görev yapma çağrısında bulunuldu ve Ankara ile İstanbul başta olmak üzere, kritik kamu binalarına girmeye çalışan her türlü unsura silahlı müdahale yetkisi verildi.        

MİT MÜSTEŞARI'NA ULAŞILAMADI

Bu arada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar başta olmak üzere, kuvvet komutanları ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a ulaşılmaya çalışıldığı ancak cevap alınamadığı da kayıtlarda yer aldı. Genelkurmay Başkanlığı çevresinde silah sesleri duyulduğu ve komuta kademesinin rehin alındığı yönündeki bilgilerin kamuoyuna yansıması üzerine, saat 22.30-23.00 arasında bakanlar, Çankaya Yerleşkesi'ne intikal etmeye başladı.   

Saat 22.45 itibarıyla Çankaya Köşkü üzerinde uçan dronlara (3 veya 4) uzun namlulu silahlarla ateş edildi. Dezenformasyonların yayılması ve provokasyon ihtimali nedeniyle Twitter, Facebook, Youtube ve benzeri sosyal medyaya yönelik kısa süreli uygulama yapılması kararı alındı.

TRT İLE YAYINA BAĞLANILAMADI

Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay'ın talimatıyla, Başbakan Binali Yıldırım'ın televizyon yayınına bağlanması için temaslar kuruldu. İlk olarak saat 22.56'da TRT ile temas kuruldu ancak TRT'nin yayına bağlanamaması üzerine, saat 22.59'da NTV ile temasa geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar, siyasi parti liderlerinin darbeye karşı açıklama yapmalarının uygun olacağı görüşü üzerine bu yönde çaba sarf edildi. Ayrıca TBMM'nin açık tutulması gerektiğine karar verilerek, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, beraberindeki heyetle TBMM'ye geçti. Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Siirt gibi illerin valileri aranarak, olası hareketlenmelere karşı tedbir almaları istendi.

BİNALİ YILDIRIM’DAN AÇIKLAMA

Saat 23.05'te Başbakan Binali Yıldırım, NTV'ye bağlanarak, "Bu bir kalkışmadır, buna izin vermeyeceğiz." açıklamasını yaptı.Saat 23.00 ile 23.30 arasında Yenimahalle’de bulunan MİT yerleşkesine helikopterle saldırı düzenlenmesi üzerine çatışma çıktı. Meclis çevresinde askeri helikopter uçmaya başlaması, Genelkurmay Kavşağı'na çıkan yolların polis tarafından tutulması, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'e belediye araçları ve iş makineleri ile kritik kamu binaları giriş ve çıkışlarının kapatılması, tank ve zırhlı araç girişinin önlenmesi talimatı verildi.

TRT İŞGAL EDİLDİ

Bir grup asker tarafından TRT Oran Yerleşkesi'ne yapılan işgal de Başbakanlık Koordinasyon Merkezi kayıtlarında yer aldı. TRT Yerleşkesi'ne giriş ve çıkışları engellemekle görevli polis ekibini aşan darbe girişimcileri, daha sonra TRT binasını işgal etti.Saat 23.50'de TRT spikerine zorla Yurtta Sulh Konseyi’nin bildirisi okutuldu. Aynı dakikalarda Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde de Yurtta Sulh Konseyi’nin bildirisi yayınlandı.TÜRKSAT Genel Müdürlüğü aranarak, TRT yayınlarının iletiminin durdurulması talimatı verildi, digitürk, d-smart gibi paketler dahil, tüm TRT yayınlarının iletiminin engellenmesi istendi, internet ortamında yayın yapan platformlardan TRT yayınlarının durdurulması için işlem başlatıldı.Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları başta olmak üzere, askeri tesislerin internet sitelerine erişim engeli getirilmesi için adım atıldı. TRT'nin işgalden kurtulması için, vatandaşların yerleşkeye yönlendirilmesi, polisin takviye edilmesi kararlaştırıldı.

‘SOKAĞA ÇIKIN’ ÇAĞRISI 

Saat 23.00-00.00 arasında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, vatandaşları, darbe teşebbüsünü protesto için meydanlara davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, CNN Türk canlı yayınına bağlanarak, halka sokağa çıkma ve darbe girişimine karşı direnme çağrısında bulunmasının ardından, yurdun tamamında halk darbe girişimine direnmek üzere, meydanlara akın etti. Darbe girişimine muhalefet partileri de tepki gösterdi, ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbe girişimine karşı açıklamalarda bulundu.Saat 01.00'de Koordinasyon Merkezine, Atatürk Bulvarı, Hoşdere Caddesi ve Genelkurmay civarında 6 tankın araçları ezerek ilerlediği, Genelkurmay çevresinde ve karargah içinde çatışma çıktığı, Ankara Emniyet Müdürlüğüne uçak, helikopter ve tankla atış yapıldığı bilgisi geldi.

Saat 01.40 sıralarında bazı asker kişilerin Boğaziçi Köprüsü’nü geçmeye çalışan protestocuların üzerine ateş açtı, Camilerden sela okundu ve halka darbe girişimine karşı sokaklara çıkma çağrısı yapıldı. İşte o gece ve o geceyi takip eden gün yaşananlar dakika dakika şu şekilde: 

- Saat 02.21 sıralarında Ankara Emniyet Müdürlüğü'nü de vuran ve en az 17 polisin şehit olmasına neden olan askeri helikopterin Gölbaşı'nda düşürüldü.

- Saat 02.25 sıralarında Taksim Meydanı’nda mevzilenen bir grup asker kişinin giderek sayıları artan protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtı.

- Saat 02.50 sıralarında F-16'lar ve askeri helikopterlerin TBMM binasını vurmaya başladı, Meclisin giriş kapıları yakınlarına sabaha kadar toplam 4 bomba atıldı, milletvekilleri ve basın mensupları sığınağa geçti.

- Saat 03.23 sıralarında Hürriyet Gazetesi otoparkına inen bir grup havaya ateş açmak ve güvenlik görevlilerini yere yatırmak suretiyle binaya girdi.

-Saat 04.07 sıralarında Cumhurbaşkanı Atatürk Havalimanı'nda kendisini karşılayan kalabalığa bir konuşma yaptı ve ‘Bu bir ayaklanma, ihanet, vatana ihanet hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler’ şeklinde sözler söyledi.

- Saat 05.02 sıralarında Cumhurbaşkanlığı ‘Tehlike henüz geçmiş değil. Millet sokaklarda olduğu ve vatanına sahip çıktığı müddetçe darbeci hainler bu aziz millete diz çöktürmeyecek’ şeklinde açıklama yaptı.

- Saat 05.10 sıralarında Doğan Medya Center'ı basan askerler polis tarafından gözaltına alındı, hurriyet.com.tr, CNN Türk, Kanal D ve DHA çalışanlarının binaya dönmeye başladı.

- Saat 06.26 sıralarında Cumhurbaşkanlığı külliyesi çevresinden dumanlar yükseldi.

- Saat 06.42 sıralarında Boğaz Köprüsü'ndeki askerler teslim oldu.

- Saat 07.52 sıralarında Genelkurmay karargahından çıkan bir tanktan, barikat olarak bekleyen kamyonlara ateş açıldı, saat 08.04 sıralarında Harbiye Ordu Evi ve TRT Radyo binası polis tarafından kontrol altına alındı.

- Saat 08.11 sıralarında İstanbul'da uçak, metro ve vapur seferleri yeniden yapılmaya başlandı. Saat 08.16 sıralarında gece boyunca tanklarla kapatılan Boğaziçi Köprüsü askerlerin teslim olmasının ardından kısmen trafiğe açıldı.

- Saat 08.43 sıralarında Boğaziçi köprüsü, terk edilen tankların çekilmesi için çift yönlü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ise Avrupa yakası istikametine trafiğe kapatıldı.

- Saat 08.55 sıralarında rehin alınan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga kurtarıldı.

- Saat 09.33 sıralarında Kuleli Askeri Lisesi'nde 80 öğrenci gözaltına alındı. Saat 09.45 sıralarında Genelkurmay Karargahı’ndaki 200'e yakın silahsız er -erbaş teslim oldu.

- Saat 09.56 sıralarında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü trafiğe açıldı, saat 10.07 sıralarında Genelkurmay Başkanlığından çıkan 700'e yakın silahsız er ve erbaş polise teslim oldu. Saat 11.01 sıralarında Genelkurmay Başkanı Vekili Orgeneral Ümit Dündar'ın "Cumhurbaşkanımız, başbakanımız, bakanlarımız ve TBMM, TSK ile tam bir dayanışma içinde demokrasinin ve hukukun yanında yer alarak bu darbe girişimini önlemiştir" şeklinde açıklama yaptı.

- Saat 12.10 sıralarında İstanbul'u da kapsayan Marmara Bölgesi üzerindeki hava sahasını görerek uçuş yapan tüm sivil hava araçları uçuşa kapatıldı.

SAMİ KAYALAR

Editör: TE Bilişim