Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’de Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul edilen “Black Friday” rezaleti, son yıllarda Türkiye’de de kendisini iyiden iyiye göstermeye başladı. İslam dünyasının en mübarek günü olan Cuma gününün ‘Kara Cuma’ olarak adlandırılmasıyla başlayan çılgınlık, tepkiler üzerine Türkiye’de “Efsane Cuma” olarak değiştirildi. Bu sene 29 Kasım Cuma günü olarak belirlenen “Efsane Cuma” çılgınlığı, hem Müslümanlar için önemli bir gün olan Cuma gününü değersizleştirme projesi olarak dikkat çekiyor hem de bu rezalet, insanları fütursuzca tüketim ve israf çılgınlığı içine çekerek dev kapital çarka sermaye etme çalışması olarak yorumlanıyor. Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ve Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş ise bu konuda vatandaşları uyarıyor.

‘KUTSAL OLANA SAYGISIZLIK EN BÜYÜK İNSANLIK SUÇUDUR’

Kutsal olana saygısızlık en büyük insanlık suçu olduğunu ifade eden Selçuk Üniversitesi (SÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, “Efsane Cuma/Kara Cuma” çılgınlığı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bu uygulamanın ABD ve İngiltere merkezli olduğunu belirten Altıntaş, şunları kaydetti, “ABD’de Şükran Günü’nden bir sonraki gün Kara Cuma olarak adlandırılır. ABD ve İngiltere gibi bazı ülkelerde Kara Cuma her yıl Kasım ayının dördüncü Perşembe gecesi başlar, dört beş gün sürer.  Bu da bu yıl 23 Kasım gününe tekabül etmektedir. Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak bilinir. Bu günlerde büyük mağazaların müşterilerine indirim yaptığı söylenir. Kapitalizmin bayram günü diyebileceğimiz Kara Cuma adlandırması, Müslümanlar için bir hakaret içermektedir. Maalesef %90’ı Müslüman olan bir ülkede farkında olmadan Türkiye’deki mağazalar da bu ismi bazen Kara, bazen de Efsane Cuma şeklinde kullanmaktadırlar. Cuma günü Müslümanların bayramıdır ve aynı zamanda İslam’ın şiarıdır. Şiarlar göstergeler, İslam’ın varlığının alametidir. Kur’an-ı Kerim, Kabe-i Muazzama, Mescid-i Haram, Mescid-i Aksa, Mescid-i Nebevi, tüm cami ve mescitler gibi cuma ve bayram günleri dinimizin şiarlarıdır.  Bütün bu dini sembollere saygı, dine saygıdır. Onlara karşı gösterilen saygısızlık da, dine ve dince kutsal sayılan şeylere yapılan saygısızlıktır. Saygısızlık sadece bu sembolleri aşağılamak değil, gizlemek, görünür kılmamak ve manevi boyutunu itibarsızlaştırmak manasına gelir. Bu sebeple bir Müslüman da ticaret yapmak arzusuyla kara Cuma ya da efsane Cuma diyerek kutsal Cuma gününü istismar etmemelidir. Özellikle “Kara Cuma” ifadesi mübarek Cuma gününü kötülemek ve karalamaktır. Çünkü Kur’an’da Cuma suresi vardır ve bu surede Cuma gününden açıkça bahsedilmektedir. Bu sebeple Kara Cuma adlandırılması, Batı’da yaşayan Müslümanlar için daha çok acı ve ıstırap vericidir. Bizler de buna alet olmayalım ve kendi kalemize kol atmayalım. Kapitalizm hiçbir kutsal tanımaz ve her şeyin ipliğini pazara çıkarır. Kutsal olana saygısızlık en büyük insanlık suçudur.” 

‘BİLİNÇSİZ YAPILAN ALIŞVERİŞ HÜSRANI ORTAYA ÇIKARABİLİYOR’

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ise, şirketlerin çoğunun bir günü halka cazip göstererek; durumu fırsata dönüştürdüklerine dikkat çekti. Dinç, “Bizler her zaman tüketicilerimizin bilinçli alışveriş yapmasını isteriz. Alışveriş yapmadan önce mutlaka alışveriş listesi ve bu alışveriş listesinin karşılanabileceği yere gitmesi, listesinin dışına çıkmamasını, alınacak ürünler pahalı ise fiyat araştırması yapılması konusunda önerilerde bulunuyoruz. Yurtdışında Kara Cuma ülkemizde ise Efsane Cuma indirimleri adı altında mağazalar ve alışveriş merkezleri çeşitli indirimler yaptıklarını söylüyorlar. İnsanların o gün araştırma yapmadan fiyatlarını düşmüş diyerekten ihtiyacı olan olmayan her şeyi almayı zorluyorlar. Bilinçaltına yerleştirdikleri reklamlar ve müzikler ile.  Bu şekilde insanların alışveriş isteğini körüklüyorlar. İnsanlar bugünde farkında olmadan ihtiyacı olmayan birtakım ürünler alıyor.  Bu tür alışveriş kampanyaları tüketicilere hiçbir şey kazandırmıyor.  Bu durum sadece ama sadece piyasayı hareketlendirmek için. Satıcının elinde kalan ürünleri farklı şekilde elden çıkarmak için yaptığı bir kampanyadır. Tüketicinin hiçbir şekilde faydasına ve menfaatine yönelik bir durum söz konusu değil. Bizler üreticilerin bu tür indirimlere kanmayıp ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bizler vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını da bilinçli bir şekilde almalarını istiyoruz.  Vatandaşların birçoğunun evinde ucuz diye aldığı birçok ürün var. Bunların daha paketleri bile açılmadıklarını görebiliyoruz.  Bilinciz yapılan alışveriş hüsrana ortaya çıkarabiliyor” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim