Konya Kantinciler Dernek Başkanı ve Tüm Kantin İşletmecileri İşveren Sendikası (Kantin-İş Sen) Yönetim Kurulu Üyesi Ethem Tartan ve Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu bir otelde düzenledikleri basın toplantısı ile okulların 13 Mart'tan itibaren kapalı olması ve eğitim öğretim yılının sona ermesi ile birlikte kantinci esnafının ekonomik anlamda büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

‘PANDEMİ SÜRECİ EN ÇOK KANTİN İŞLETMECİLERİNİ VURDU’

Pandemi sürecinin en çok kantin işletmelerini etkilediğine dikkat çeken Konya Kantinciler Dernek Başkanı ve Tüm Kantin İşletmecileri İşveren Sendikası (Kantin-İş Sen) Yönetim Kurulu Üyesi Ethem Tartan, “Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan pandemi süresi boyunca işyerleri kapanan ve elindeki ürünler işlevsiz hale geldiği için çöpe atılan kantin işletmecilerinin sesini hükümet yetkililerine aktarmak için gece gündüz çaba sarf ediyoruz. Kantin-İş Sen Genel Başkanı Okan Fırat öncülüğünde Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve Konya Kantinciler Derneği olarak bu zorlu süreçte zarar gören işletmecilerin sıkıntılarını gidermeye çalışıyoruz. Salgın önlemleri çerçevesinde 13 Mart’tan itibaren kapalıydık. Eğitim öğretime ara verilince işletmeciler hazırlıksız yakalandı. Bütün ürünler ellerinde kaldı. Tedarikçi firmalar ürünleri raflara dizildiği için iade almadılar. Türkiye’de 55 bine yakın devlet okul kantini, 13 bine yakın özel okul kantininin yanı sıra çok sayıda hastane ve üniversite gibi kamu kuruluş kantinlerinin bünyesinde barındıran işletmeler Covid-19 salgını dolayısı ile kantinci esnafı zor günler yaşadı. Sayıları 100 bini aşan kantinci esnafı Covid -19 salgınına hazırlıksız yakalandı. Bizler 13 Mart’tan itibaren kapalıydık. Ürünlerin son kullanma tarihleri de 3 ay gibi kısa bir süre olduğu için hepsini imha etmek zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

‘PRİM MUAFİYETİ GETİRİLSİN’

Ekonomi yönetiminin birtakım önlem paketleri açıkladığını ve Bağ-Kur ödemelerinde öteleme yapıldığını hatırlatan Tartan, “Fakat bizim açılış tarihimiz bile belli değil. Evet, okullar açılacak ama kantinler açılacak mı? Devletimizden esnafımızın Bağ-Kur prim ödemelerinin ertelenmesini değil, bu ödemelerin muaf tutulmasını istiyoruz. Kiralarımız, elektrik, su faturaları gibi giderlerimiz var. Bu giderleri karşılayacak hiçbir gelirimiz yok. Şuan Türkiye’de 6 ay kadar bir sürede kapalı kalan tek esnaf grubu biziz” diye konuştu.

'Okul Gıdası Logosu' uygulamasının 1 yıl ertelendiğini hatırlatan Tartan, bu sürenin de 7 Eylül'de sonlanacağını belirtti. Logolu ürünlerin satışının zorunlu olmasıyla bir darbe daha yiyeceklerini söyleyen Tartan, "Covid- 19 bizi çok sıkıntıya soktu. İsteğimiz, logolu ürünlerin bu sıkıntılı süreçte gündeme alınmaması. Logolu olmayan ürünlerin satışının kısıtlanması bizi daha da sıkıntıya sokacaktır" dedi.

‘SİCİL AFFINDAN YARARLANMAK İSTİYORUZ’

Kantinci esnafına özgü olmak üzere sicil affından yararlanmak istediklerine dikkat çeken Ethem Tartan, “Hazine ve Maliye Bakanlığımızın açıklamış olduğu 25 bin lira destek kredisi ve Halkbank tarafından sağlanan 25 bin liralık ticari kredi kartı takviyelerinden kantinci esnafı olarak yararlanamadık. Bizler zaten 180 gün çalışıp 365 gün evini geçindiren bir teşkilatız. Bizim çalışmadığımız süreler çok. Kantinci esnafının bu anlamda geçmişten gelen birtakım sıkıntıları var. Bazı esnafımız kredi kullanmış ama ödeyememiş. Kimisi bu zor süreci atlatabilmek için kredi kullanmak istiyor ama kullanamıyor. Bu sorunların çözümü için kantinci esnafı olarak bir defaya mahsus sicil affının getirilmesini talep ediyoruz” dedi.

‘KANTİN KİRALARINA BİR YIL ZAM YAPILMASIN’

2020-2021 döneminde zararlarının karşılanması adına kantin kiralarına zam yapılmamasını istediklerini ifade eden Tartan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yönetmelik gereği sözleşmelerinde bulunan, çalışılmayan dönemde kira ödenmez kuralının esnetilmesini istiyoruz. Çalışmadığımız için sözleşmelerimiz ve kiralarımız donduruldu. Bu çalışmadığımız sürenin de sözleşme bitiş tarihimizin sonuna eklenmesini istiyoruz. En azından 2020-2021 döneminde zararımızın karşılanması adına kiralarımıza zam yapılmamasını istiyoruz.”

‘ZARARIMIZ BÜYÜK’

Kantinci esnafı olarak zararlarının büyük olduğuna dikkat çeken Tartan, “Kantinci esnafı günlük yevmiyeyle çalışıyor. Covid-19 salgını ortaya çıktıktan bu yana zararımız büyük oldu. Bütün meslek kuruluşlarına Bilim Kurulu tarafından bir rehber hazırlandı. Biz de istiyoruz ki; Bilim Kurulu bizleri de davet etsin. Bizlerin de görüşlerini alsın. Bunun karşılığında bir rehber hazırlasınlar ki; bizler de önümüzdeki süreçte ne şekilde çalışacağımızı şimdiden bilelim. Biz hijyene önem veriyoruz. Çocuklarımızın sağlığı her şeyden önemlidir” dedi.

Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu da bünyelerinde hizmet veren Konyalı kantincilerin sorunlarını dile getirmeye ve anlatmaya devam edeceklerini söyledi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim