Büyüyen ve gelişen sanayisi ile Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Konya, ürettiği ürün yelpazesini her geçen gün genişlettiği gibi, Türkiye’nin yurt dışına bağlılığını azaltma noktasında da önemli katkılar sunuyor. Konya’da devleşen firmalar, kurdukları Ar-Ge merkezleri ile ürün kalitesini ve yelpazesini sürekli geliştirmeye çalışıyor. Bu da Türkiye’nin ihtiyacı olan ürünlerin Konya’dan iyi bir şekilde karşılanmasını sağlıyor. Bu firmalardan biri de Ziya Usta Hipomak Hidrolik. Ziya Usta Hipomak Hidrolik, çöp araçlarında ve damperli araçlardaki hidrolik pompalarının imalatını yaparken, önemli bir üretime de imza attı. Diamond serisi pompalar ile Türkiye’de bir ilki başaran Ziya Usta Hipomak Hidrolik, Türkiye’nin bu konudaki kanayan yarasını çözmüş oldu. Tamamen yerli ve milli üretim olan Diamond serisi pompalar dayanıklılığı ile dikkatleri üzerinde topluyor. Daha önce yurt dışından ithal edilerek tercih edilen benzer tip pompalar, artık Konya’da Ziya Usta Hipomak Hidrolik tarafından üretilerek bu malzemedeki Türkiye’nin dışa bağımlılığını engellemiş oldu. 

FİRMANIN HEDEFİ ÜRETİM ALANINI GENİŞLETMEK

1988’de Ziya Usta olarak anılan Ziya Camgöz tarafından kurulan Ziya Usta Hipomak Hidrolik, kurulduğu günden bu yana yaptığı hamlelerle sürekli büyüdü. Bugün 5 bin metrekarelik kapalı alanı, 80 çalışanı ile ciddi bir üretim kapasitesine sahip olan Ziya Usta Hipomak Hidrolik, üretim kapasitesini geliştirmek için 10 bin metrekarelik kapalı alana çıkmayı hedefliyor. Ziya Camgöz’ün kurduğu firma, bugün 2. kuşak olan oğulları Mehmet Camgöz ve Uğur Camgöz ile yoluna devam ediyor. Ziya Usta Hipomak HidrolikYurtiçi Satış Müdürü Mehmet Akay, firma ve üretimleriyle ilgili bilgiler verdi. Firmanın 1988’den bu yana üretimi sürdürdüğünü belirten Akay, “Firmamız, Ziya Usta’nın kurmuş olduğu bir firma. Mehmet Camgöz ve Uğur Camgöz tarafından devam ettiriliyor. Mehmet Camgöz çekirdekten yetişen, konuya oldukça hakimdir. Uğur Camgözde makine mühendisi. Uğur Camgöz firmanın üretiminden ve Ar-Ge’sinden sorumlu” dedi. 

TAMAMEN YERLİ VE MİLLİ

Ziya Usta Hipomak Hidrolik olarak sürekli Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını ve ürünlerini geliştirmeye gayret gösterdiklerini ifade eden Akay, bu noktada yeni ürünler ürettiklerini söyledi. Tarım pompası ve Diamond serisi olarak 2 yeni ürünlerine dikkat çeken Akay, sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu ürünlerimizin patenti tamamen kendimize ait. Tarım pompasını yem karma makinelerinde kullanıyoruz. Maliyeti en aza indiriyor.Diamond serisi ise bizim milli pompamızdır. Çöp arabalarındaki hidrolik sistemdeki sıkıştırma ya da çöp toplamadaki araçlarda kullanılıyor. Damperli araçlardaki hidrolik sistemini çalıştırıyor silindire hükmediyor. Bizim hidrolik kısmındaki pompamız bu.  Pompa, şanzıman bizzat kendimiz üretiyoruz. 30 tonluk araçlara 40 ton hafriyat yüklüyoruz. Bir de bir günde hiç kapanmadan 3-4 sefer yapılıyor. Dengesiz kullanımdan dolayı pompalarda değişimler oluyor. Bu aylık oluyor, günlük oluyor 3 aylık kısa sürelerde pompa değişiyor. Bu da maliyete neden oluyor. Biz bunu çözmek için pompanın içindeki yağ akışını dengelemek gerektiğini düşündük. Yağ akışı vurduğunda ısınmalara neden oluyordu. Bunda gövde aşınmasını engellemek için oval yaptık pompayı. İçindeki ısınmayı halletmek için de pik döküm gündeme getirdik ve içindeki rulman, bilyeyi iyileştirerek bu pompayı ortaya çıkardık. Türkiye’de ilk ve tek bir ürün. Patenti de bize ait. Tasarımından tutun içindeki malzemelerin tamamı yerli bir üründür.”

‘BİZİM İÇİN İMAJ DEĞİŞİMİ OLACAK’

Diamond serisi pompanın teknik özellikleri hakkında da bilgiler veren Akay, “Diamond dediğimiz pompayı, İtalyan marka pompalardaki maliyetlerin çok fazla olmasından dolayı geliştirdik. Çöp arabalarında ve sefer sayısı çok olan araçlarda kullanılıyor. Diamond’da ısınma ve aşınmayı engelledik. Performansı İtalyan marka pompalardan daha üst seviyede. 1 yıldır deniyoruz, deneme sonuçlarının hepsi olumlu. Yavaş yavaş piyasaya girip ürünü satmaya başlayacağız. Bu bizim için bir imaj değişimi olacak. Normal pompaların haricinde bir pompa olacak. Hem de kanayan yaramız olan çöp arabalarındaki çok büyük atma, çok sıkıştırma gibi müşteri hatalarını gidermek için uygulamış olduğumuz bir pompa oldu bu. İnşallah önümüzdeki günlerde değişik litrelerde ürün sunacağız. Şu anda 30-82 dediğimiz litre bazında bir ürün ürettik. Daha sonra bunlar değişecek daha ileri safhalara gidecek. Bunu biz burada üniversitedeki hocalarla yapmış olduğumuz çalışmalar üzerine netleşti” ifadelerini kullandı. 

YENİ HEDEF HİDROMOTOR

Yine hidrolik sektöründe kullanılan hidromotor konusunun da Türkiye’nin kanayan bir yarası olduğuna dikkat çeken Akay, “Hidromotor, özellikle iş makinelerinde kullanılıyor. Bu da yine yurt dışından geliyor ve oldukça maliyetli bir ürün. Bundan sonraki safhamız hidromotor üretmek. Bunun da Ar-Ge çalışmalarını yapıyoruz” dedi. 

FİRMA, İHRACAT YELPAZESİNİ SÜREKLİ GELİŞTİRİYOR

Firma olarak ihracata önem verdiklerini, yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da bayiliklerinin olduğunun bilgisini veren Akay, ihracatı daha da geliştirme noktasında çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. İhracatlarında İran’ın büyük bir paya sahip olduğunu belirten Akay, ihracatla ilgili şu bilgileri verdi, “Arap ülkelerinin tümüne satış yapıyoruz. Ülkelerin iç dinamiklerine göre bazı duraklamalar olabiliyor ancak ihracatımız sürüyor. Suudi Arabistan, Mısır, Lübnan, Suriye’de bizim ürünlerimiz kullanılıyor. Oralarda da bayilikler söz konusu. Rusya, Azerbaycan, Ukrayna gibi ülkelere de açıldık. Oralarda da ürünlerimiz kullanılıyor. Almanya, İtalya’da da ürünlerimiz var, kullanıldı, onaylandı orda da satışlarımız var. Yurt içinde 40 servis ağı ve 30’a yakın bayiliklerimiz var. Yurt dışında da bayilerimiz var. 

İhracat yelpazesini genişletme noktasında çalışmalarımız sürüyor. Hindistan’da bir çalışma yaptık. Afrika’ya da veriyoruz zaten ürün. Ancak Afrika pazarını geliştirmek için çalışmalar yürütüyoruz.”

‘KONYA YERLİ OTOMOBİLDE DOĞRU ADRES’

Akay, araç pompası üreten bir firma olarak Konya’nın yerli otomobili üretme isteğiyle ilgili düşüncelerini de değerlendirdi. Konya’nın Türkiye’nin Çin’i olduğuna dikkat çeken Akay, “Konya her şeyi yapabilir. Yapamayacağımız sistem yok. Özellikle hidrolik sektöründe Konya Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayabiliyor. Otomobil sektöründe de kesinlikle Konya’da bir Pazar oluşturulup biz rahatlıkla otomobili üretip yurt içinde ve yurt dışında sergileyebilecek duruma geldik. Yerli otomobil konusunda Konya’nındoğru bir adres olduğunu düşünüyoruz” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim