2018 yılının sonlarında başlayan ekonomik sorunlar, 2019 yılında büyük sorunlara neden oldu. Özellikle lokomotif sektör olarak bilinen inşaat sektörü bu durumdan büyük oranda etkilendi. Ancak bu olumsuz ekonomik durumlara rağmen, sektörde ayakta durmaya çalışan ve yatırımlarını sürdüren müteahhitler de bulunuyor. Bunlardan biri de Ünver İnşaat. Sektördeki sıkıntılara rağmen yatırımlarına devam eden Ünver İnşaat, 2014 yılından buyana yaklaşık 200 daireyi hakkıyla teslim etti. 2019 yılındaki yatırımlarını da tamamlayan Ünver İnşaat, 2020 yılı için de yeni projelerin startını vermiş durumda. Mustafa Ünver ve Yasin Ünver kardeşlerin kurduğu Ünver İnşaat, kaliteden ödün vermeden, müşterilerine verdiği güvenle sektörde emin adımlarla yoluna devam ediyor. 

EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORLAR 

Ünver İnşaat olarak 2014 yılından buyana sektörde yer aldıklarını belirten Ünver İnşaat Sahiplerinden Mustafa Ünver, yaklaşık 6 yıldır müteahhitlik yaptıklarını söyledi. Pazarcılık sektöründe başladıkları iş hayatlarını müteahhitlikle devam ettirdiklerini dile getiren Ünver, şunları söyledi, “Daha öncesinde pazarcılık yapıyorduk. Semt pazarlarına çıkıyorduk. 2012 yılında semt pazarlarını bıraktık sonra kısa bir süre market çalıştırdık. Sonrasında da 2014 yılında ilk inşaatımıza başladık. Hadimi Park civarında başladık ilk inşaatımıza. Şuana kadar yaklaşık 200 daire inşaat teslim etmişliğimiz var. Selim Sultan, Alparslan Mahallesi, Karaman Caddesi’nde aktif şekilde çalışıyoruz. Bu bölgede sevilen, güvenilen bir firmayız. Bu nedenle genelde bu bölgelerde çalışıyoruz. O yüzden farklı bölgelere gidip de macera aramıyoruz.”

YENİ PROJELERE BAŞLIYORLAR 

“2020 yılında yatırıma devam edeceğiz” diyen Ünver, bu anlamda yeni projelerin startını verdiklerini söyledi. Toplamda 90 dairelik projelerinin olduğunu belirten Ünver, “Nisan ayında başlayacağız. Kısa sürede de dairelerimizi bitirip müşterilerimize teslim etmeyi planlıyoruz. 1 yıl teslimat süreci veriyoruz. 2021 Nisan-Mayıs aylarında 90 daireyi teslim etmeyi planlıyoruz” dedi. 

GÜVENE DAYALI BİR TİCARETİ BENİMSEDİLER

Ünver İnşaat olarak kalite ve güvene dayalı bir ticaret benimsediklerinin altını çizen Ünver, “Ünver İnşaat olarak bizim kökenimiz yokluktan, yoksulluktan geldiğimiz için insanların halinden anladığımızı düşünüyoruz. Yaptığımız işte de en ufak ayrıntıya dikkat ediyoruz. İnşaatlarımızı hakkıyla vererek yapmaya çalışıyoruz. Müşterilerimiz yaptığımız inşaatları gezip kusur bulamadıkları için, gününde teslim ettiklerimiz için, sözümüzü tuttuğumuz için Ünver İnşaat’ı tercih ediyor müşterilerimiz. Biz müşterilerimize güven verdiğimizi düşünüyoruz. En büyük hedefimiz müşterilerimizi memnun etmek ve müşteri potansiyelimizi genişletmek. Bu anlamda kaliteyi ön planda tutuyoruz. Sektördeki çalışma ortaklarımızı da bu anlamda kaliteli seçiyoruz. Örneğin beton noktasında işini hakkıyla yapan Koyuncu Beton’la çalışıyoruz. Bu anlamda bize verdikleri destekten dolayı Koyuncu Beton Genel Müdürü Hakan Işık’a da teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

KOLAY BİR SEKTÖRÜN İÇİNDE DEĞİLİZ 

İnşaat sektörünün kolay bir sektör olmadığını belirten Ünver İnşaat Sahiplerinden Yasin Ünver de, bu anlamda tüm meslektaşlarına kolaylıklar diledi. Ekonomik anlamda zor günlerden geçildiğine dikkat çeken Ünver, şunları kaydetti, “Türkiye’nin içeride ve dışarıda düşmanları çok olduğu için yapılan saldırılar nedeniyle ekonomide 2019 yılında sorunlar yaşadık. Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü bu olumsuzluklardan ciddi manada etkilendi. Ama 2020 yılında sektörün çok çok güzel yerlere geleceğine inanıyorum. Müteahhitliğin güzel bir meslek olacağını tahmin ediyorum.”

DÜRÜST ÇALIŞINCA SORUN YAŞAMIYORUZ 

Müteahhitler olarak resmi bir çok prosedürle uğraştıklarını ancak dürüst ve mantıklı çalıştıktan sonra bu prosedürlerin zor olmadığını dile getiren Ünver, “Bir şekilde resmi çalıştığımız için belediyenin dilinden anlıyorsunuz. Dürüst ve mantıklı şekilde çalışınca bu sorunları aşmak kolay oluyor. Arsa sahipleri de anlayışlı insanlar. Öyle olunca sorunsuz bir şekilde inşaatlarımızı sürdürüyoruz. Kriz sürecinden sonra arsa maliyetleri düştü. 2019 yılı öncesi inşaat sektörü daha hızlı olduğu için arsa maliyetleri yüksekti. Ancak 2019 yılında yaşanan ekonomik sıkıntıyı arsa sahipleri de biliyor. Bu nedenle arsa maliyetleri de düşmüş oldu” şeklinde konuştu  

ARZ-TALEP DENGESİ SAĞLANACAK

Maliyetlerin artmasına rağmen satışlarda herhangi bir sorun yaşanmadığını belirten Ünver, “Maliyetlerimiz çok yükseldi. Dolara bağımlılığımız var. Bu nedenle maliyetler oldukça yükseldi. Ama fiyatlar ne kadar yüksek olursa olsun, daire satışları yerini bulacaktır. Önümüzdeki senelerde sektör daha düzelecek, hakkıyla yapanlar hakkıyla satışını yapacaktır. Müteahhit sayısı azaldığı için arz-talep dengesi sağlanmış olacaktır diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim