Geleneksel el sanatlarına farklı bir boyut getiren el sanatları ustası Ali Rıza Kart kağıttan takı yaparak farklı bir ilgi alanı oluşturuyor. Takı yapmanın kendisinin hobisi olduğunu söyleyerek böyle bir materyalin kullanımı konusunda takı yapmanın aklına nasıl geldiğini ise şu sözlerle açıklıyor: “Bir gün televizyon izlerken kağıt parçasını buruşturup kenara koydum sonra gözüme ilişti ne güzel rengarenk kağıtlar ama dayanıklı değil dedim sonrasında ise aklıma verniklemek geldi vernikten sonra kağıtların uyumunu gördüm o günden bugüne de bu safhaya kadar geldi.”

KAĞIT OLDUĞUNA İNANMIYORLAR

Ortaya çıkardığı ürünlerin hiç birinde makine kullanmadığını ve hepsinin el emeğini olduğunu dile getiren Kart, “Bu ürünleri daha çok seramik, cam, taş ve benzeri şeylere benzetiyorlar. Kağıttan olduğunu duyunca genelde inanmıyorlar. Ben mesela yaptığım ürünlerin hiçbirinde boya kullanmıyorum. Kağıtların kendi rengi neyse çıkan ürün o. Oldukça yüksek bir ilgi ile karşılaşıyorum. Kağıttan tespih yıllarca nasıl sorunsuz kullanılır diye sorularla karşılaşıyorum ama tabi kağıt zengin bir malzemedir’’ diye konuştu.

Yurt içinden ve dışından çok fazla ilgi gördüğünü dile getiren Kart, “Yurtdışından özellikle gelip beni bulan insanlar var. Tespihler çok fazla ilgi görüyor, 2012 yılında Cumhurbaşkanımızın koleksiyonuna da benim bir hediyem oldu. Bu da bizi onurlandırdı” ifadelerini kullandı.

SEFA KULA

Editör: TE Bilişim