Kurulduğu günden bugüne Konya’da iş kadınlarına yönelik faaliyetler gerçekleştiren Konya İş Kadınları Derneği (KİKAD) çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

2007 yılında Konya İş Kadınları Derneğini kurduklarını ifade eden Konya İş Kadınları Derneği Başkanı Zeynep Aktuna, “Konya İş Kadınları Derneği çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Kadın girişimcileri desteklemeye bir araya getirmeye ve aralarında ki dayanışmayı artırmaya çalışıyor.  Yurt içinde birçok iş kadını ve iş adamı derneği ile irtibat halinde çeşitli platformlarda Konya’yı temsil ediyor, çalışmalara katılıyor. Konya sanayisini tanıtarak ticaret köprüleri kurulmasını sağlıyor, ekonomiye katkı sağlamaya çalışıyor. Kadınlar iş hayatında daha aktif olmalı, nüfusun diğer yarısını oluşturan kadınların çalışma hayatına kazandırılmasının ülke ekonomisine sağlayacağı pozitif katkı yapılan bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmış. Bu anlamda bizde sivil toplum kuruluşu olarak faydalı olabilmek adına çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz” dedi

AMACIMIZ KADIN İSTİHDAMINI ARTIRMAK

Konya İş Kadınları Derneği Başkanı Zeynep Aktuna, derneğin  kuruluş amacının, kadınların iş dünyasında ki statülerini sağlamlaştırmak, kadın girişimci sayısını artırmak ,mevcut kadın girişimcileri güçlendirmek olduğunu ifade ederek;  “Derneğimizin kuruluş amacı, kadınların iş dünyasında ki statülerini sağlamlaştırmak, kadın girişimci sayısını artırmak, mevcut kadın girişimcileri güçlendirmek, İş kadınlarının Türk ve Dünya ekonomisinde ki yerini geliştirmek, kadınların tüm karar süreçlerinde etkin rol aldığı bir Türkiye oluşturmaktır.  Tabi ki iş dünyasında erkeklerin öne çıktığı bir gerçek. İş kadını olarak iş dünyasına katılmak erkeklere göre daha zor. Bilimsel araştırmalar ile de kanıtlandığı üzere toplumun diğer yarısını oluşturan kadınlar iş dünyasına katılması ile sürdürülebilir ve büyüyen bir ekonominin söz konusu olacağı aşikâr. Ayrıca yine yapılan bilimsel araştırmalar kadınların borçlarına daha sadık olduklarını  ödemelerinin zamanında yaptıklarını dönüşlerinin zamanında olduğunu da göstermiş bu da ilginç bir çalışma. Bu sebeple kadın istihdamının artırılması gerekiyor. Tüm dünyada bu yönde teşvik edici çalışmalar yapılıyor, kadın istihdamının artırılmasına çalışılıyor. Ülkemizde de kadın istihdamının artırılmasına yönelik  devlet destekli güzel projelere imza atılıyor. Örneğin Aile ve Çalışma Bakanımızın 300 OSB ye 300 kreş müjdesi kadın istihdamını artırmaya yönelik güzel girişimlerden bir tanesi” dedi. 

ÜLKE EKONOMİSİNDE KADINLARIN SÖZ SAHİBİ OLMASINI İSTİYORUZ

Konya İş Kadınları Derneği bünyesine Konya’dan her kesim iş kadını bulundurmayı amaçladıklarını ifade eden Başkan Aktuna, “Bünyemize Konya’nın her kesime yayılarak geniş bir iş kadını grubunu toplamak istiyoruz.  Dernek olarak amacımız iş kadınlarını biraraya getirerek aralarındaki dayanışmayı artırmak, güçlendirmek, güçlenen iş kadınlarının istihdamı artırmak ve de ülke ekonomisinde kadınların söz sahibi olmasını sağlamak. Üyelerimize yönelik aylık toplantılar gerçekleştiriyoruz. Bu toplantılarımıza profesör, akademisyenler katılıyor. Konya’nın tanıtımına katkı sağlamak amacıyla konferanslar, şehirlerarası geziler düzenliyoruz. Ticaret köprüleri kurmaya çalışıyoruz. Konya İş Kadınlar olarak iş dünyasına yönelik düzenlenen panellere katılıyoruz. Oradan aldığımız bilgileri Konya’daki üyelerimize aktarıyoruz. Dernek olarak 49 üyemiz ile birlikte çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Geleceğin girişimcileri içinde bir dizi bilgilendirme projelerimiz var onlara da devam ediyoruz” dedi.

KADIN GİRİŞİMCİLER TEŞVİKLER İLE DESTEKLENMELİ 

İş hayatında kadın istihdamının artırılması gerekliliği kabul edilmiş bir gerçek olduğunu ifade eden Aktuna, “ Kadın istihdamını artırılması gerekliliği kabul edilmiş bir gerçek, bunun için öncelikle kadın girişimciler teşvikler ile desteklenmelidir.  Krediler verirken girişimci iş kadınlarına yönelik bir takım uygulamalar geliştirilebilir. Dernek olarak amacımız, kadın iş gücünden faydalanmak kadının ülke ekonomisine katkısını artırmak, sürdürülebilir güçlü bir ülke ekonomisini için elimizden geldiğince çaba sarf etmek” dedi.

İş kadını olmak isteyen kadınlara da tavsiyelerde bulunan Aktuna, “İş kadını olmak isteyen bayanlar öncelikle kendilerine bir hedef belirlesinler ve bu doğrultuda çalışmalarını gerçekleştirsinler. Bölgelerinde öne çıkan sektörlere yönelmeleri bence avantaj oluşturacaktır. Yine bölgede kaynakların iyi ele alınması ve seçecekleri sektörü bu kaynaklara göre belirlemeleri de önem arz edecektir. Mutlaka kurumsal kimlik kazanmak adına çalışmalar da yapmalarını tavsiye ederim. Biz dernek olarak iş kadınlarımızı daima desteklemeye çalışacağız” dedi. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim