Tarihi ve doğal güzelliklerine rağmen sosyo-ekonomik nedenlerle gelişimde geri kalan ve sürekli göç veren Bozkır, son yıllarda makus talihini yenmeye başladı. 

Bundaki en büyük etki şüphesiz 2014 yılında uygulamaya geçen Yeni Büyükşehir Yasası oldu. Kıt kaynaklarla 2014'e kadar ayakta durmaya çalışan, İl Özel İdaresi ve İller Bankası'ndan aldığı hibeler ile personelinin maaşını dahi vermekte zorlanan diğer ilçe belediyeler gibi Bozkır da şehir hayatıyla entegre olmakta gecikti. 

Sorun yumağı haline gelen alt ve üst yapıdaki bozukluk, yaşam standardını yükseltecek hizmetlerin olmayışı, ekonomik gelir kaynakların yetersizliği şüphesiz beraberinde göçü de tetikledi. 

Bozkır'ın nüfusu şu an 26 bin 400. Diğer taraftan 250 bin Bozkırlı Bozkır'ın dışında yaşıyor. İnsanlar geçinmek, daha rahat bir yaşam sürmek, yaşam standartlarını yükseltmek düşüncesiyle ya il merkezine ya da başka illere göç etmiş. 

İşte bu anlamda Yeni Büyükşehir Yasası kırsal için önemli bir dönüşüm olmuş vaziyette. 

BÜYÜKŞEHİR YASASI İLE BOZKIR'IN MAKUS TALİHİ DEĞİŞTİ 

Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün ile Bozkır'daki Yeni Büyükşehir Yasası'nın olanaklarını, neler getirdiğini, ilçeye neler kazandırdığını konuştuk. 

2014'te uygulamaya geçen yasanın Bozkır'ın makus talihini değiştirdiğini aktaran Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, "Büyükşehir Yasası bir nimet. Belki 10 yıl sonra geri dönüşler başlayacak. Tüm ilçeler şehirleşme boyutuna girdi. İş potansiyeli aratacak, bütün ilçelerin revizyon imar planları yapıldı; Büyükşehir Belediyesi tarafından. Yeni planlarla daha çok sokaklar, yollar açılacak, yatırımlar gelecek. Zorlukları aşa aşa geldik, önümüzdeki 5 yılda daha güzel işler olmuş olacak. Bu anlamda Büyükşehir Yasasını olumlu buluyorum. İl Genel Meclisi Üyeliği döneminde köylere bakıyorduk. 2013 yılı itibariyle Bozkır'a ayrılan bütçe 3 milyon 195 bin lira ve 38 köye bakacağım. Zaten 3-5 kilometre yol yapsan 3 milyon lira. O parayla gelişme beklenmemeli. Köylerimiz şu an daha çok gelişmiş vaziyette" dedi. 

3-5 YIL ÖNCESİNE GÖRE DAHA GÜZEL BİR İLÇE

Bu ifadeler oldukça önemli. "Hizmet yapılmıyor!" diye eleştirmek kolaydır ama hizmeti yapmak için de imkanlar gereklidir. İlçe tarihi boyunca Bozkır'ın sokakları ve caddeleri tozun ve toprağın içinden kurtulmamışsa, yolları bakımsız kalmışsa, ilçeye değer katan Çarşamba Çayı'nın etrafı güzelleştirilmemişse, insanların vakit geçirebileceği sosyal alanlar yapılmamışsa, spor tesislerinden geri kalmışsa, hayat standartları yükselmemişse bunun sorumluluğu belediye başkanları değil, genel bütçeden gelen kıt kaynaklardır. 

Sadece bu sorunların bile Bozkır'da çözüldüğünü görmek, oldukça önemli. Çünkü Bozkır, çok sayıda güzelliği ile Konya'nın incisi konumunda. Uzun yıllar kaderine terk edilen ilçe bugün kabuğunu kırmaya çalışıyor. Başkan Gün, tam bir Bozkır aşığı. Tüm zorluklara rağmen, "Bozkır'a daha çok ne yapılabilinirin" derdi içinde. 

Konya Büyükşehir Belediyesiyle, milletvekilleriyle, bakanlıklarla, ilçe belediye başkanlarıyla sürekli görüşüyor, Bozkır halkı için, Bozkır'ın geleceği için talepte bulunuyor. 

Bugün Bozkır'a gittiğimiz zaman geçmişe göre daha güzel bir ilçeyle karşılaşıyoruz.   

Modern parklar, prestij caddeler, kanalizasyon çalışmaları, çocuk oyun alanları, kaldırım çalışmaları... Yenilenmeye başlayan Bozkır, cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. 

Şehir Konağı, KOMEK binası, modern TOKİ konutları, yapımı devam eden Gençlik Merkezi, Çay Kenarı Regülasyon Projesi, Modern Otogar Projesinin ile geleceği parlak bir ilçe.

Yine Aygır Pınarı, Çarşamba Çayı, Mavi Kanyon Projesi, doğa güzelliği, meşhur tahini ile turizm ve sportif aktiviteler de yaygınlaşacak...

Hz. Hadimi'nin ifade ettiği gibi, "Kamil odur ki, koya dünyada eser; eseri olmayanın yerinde yeller eser..." Siyasi nedenlerle, kişisel nedenlerle eleştiriler bir yana Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, eser yapmanın derdi içinde. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Belediye Başkanları ile İstişare Toplantısı'nda, "Bazı belediyelerimiz şahsımın heykel veya benzer görsellerini yapmışlar. Tabii bunu duyunca ben çok çok üzüldüm. Bu bizim değerlerimize terstir. Ben ne heykelimin dikilmesini istiyorum, ne masklar yapılmasını istiyorum, ne bu tür görseller yapılmasını istiyorum. Heykel değil hizmete yönelik eserler diksinler" dediği gibi Başkan Gün de, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" düsturuyla hizmet etmeye  gayret gösteriyor. 2014 Yerel Seçimlerinde göreve gelirken 34 maddelik seçim beyannamesinin 3 tanesi hariç hepsini hizmete geçirmiş olması kalan üç tanenin de yakında çalışmalarının başlayacak olması hizmet ürettiğini kanıtı. 

Diğer yandan Bozkır'ın marka değerini artırma adına kurumsal kimliği olan logosunu değiştirmesi, logoyu ilçenin değerleriyle bütünleştirmesi dahi vizyoner bir bakış açısı. 

Söz vermek kolaydır ama sözü tutmak, yerine getirmek zordur. Geçmişte siyasilerin göreve gelirken verdikleri sözlerin hiçbirini tutmadığına şahit olmadık mı? Bozkır'da nice belediye başkanları geldi, geçti. Hepsinin bir vaatleri vardı. İmkanlar, kaynak yetersizliği elbette önemli ama hangi sözler tutuldu! Bunları görmek ve ona göre eleştiri de bulunmak gerekiyor. 

Şu anda Yeni Büyükşehir Yasası var. İmkanlar geniş. Başkanın taleplerinin karşılığını bulması daha kolay. Başkan Gün de bunun bilincinde olarak şartları zorluyor. Kendisini dinleyince, 3,5 yılda yapılanları gördükçe Bozkır'ı seven biri olarak heyecanlandım, mutlu oldum. Umarım bu hizmet ve başarılar bundan sonra da devam eder. 

BOZKIR EKONOMİK OLARAK DA KALKINMA İÇİNDE 

Bozkır'da, belediye hizmetleri noktasında yaşam standardı giderek yükseliyor. Bu yükseliş sağlanırken ekonomik kalkınma da devreye girmeli. Öncelikle de Bozkır'ın değeri olan tahin ve elması dünya pazarına açılacak çalışmalar yapılmalı. Bu noktada en önemli girişim kooperatifçilik olmalı. Üreticiler biraraya gelirse dünya markası haline gelebilir. Geçmişte 70'e yakın tahin değirmeni varmış. Bugün ise 5-6 tane kaldı. Yakın da bunlar da yok olabilir! Onun için hem tahin hem elma üreticiler aralarındaki çekişmeleri bırakmalı, güç birliği haline gelip Bozkır markası ile dünya pazarına açılmalı. 

Diğer yandan Bozkır'ın coğrafi yapısında iş yapabilecek firmaların, iş adamlarının, girişimcilerin bölgeye çekilmesi için çalışmalar yapılmalı. Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün de bu noktada çok hassas. Umarım yatırımcı gelir ve kurulacak işletmeler ile ekonomik anlamda önemli bir kalkınma hamlesi daha yakalanabilinir.

Diğer taraftan C Tipi Mesire alanı statüsüne kavuşan Aygır Pınarı'nda düzenlenmelerin tamamlanmasıyla, Çarşamba Çayı'nın etrafının daha modern hale getirilmesiyle, Mavi Kanyon Projesi'nin gerçekleşmesi ile bölge cazibe merkezi olacak. Cazibe merkezi olmasıyla ilçede nüfus hareketliliği hızlanacak. Hareketlilik şüphesiz Bozkır'ı yıl boyu canlı tutacak. 

ÖĞRENCİ POTANSİYELİ ARTIRILMALI 

Bunun yanında yüksek öğretim noktasında da atılımların yapılması gerekiyor. Şu anda 5 bölümle yükseköğretim eğitimi ilçede veriliyor. Öncelikle bölüm sayısı artırılmalı. Başkan Gün, "Yeni bölümler için görüşüyoruz" açıklamasında bulundu. Diğer yandan ilçede fakülte açılması için de girişimde bulunulmalı. Çünkü gelinen ve ilerleyen süreçte  Bozkır artık öğrencileri barındırabilecek, onların ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir yapıda. Sosyal tesisleri, mesire alanları, parkları ile öğrencilerin sıkılmayacağı bir merkez. 

5 YILDA DAHA GÜZEL İŞLER OLMUŞ OLACAK

Bozkır ziyareti kapsamında edindiğim intiba Bozkır'ın artık eskisi gibi hizmet alanında atıl kalmayacağı. İlçe üzerindeki kabuğunu ve zincirlerini kırıyor. 51 mahallesiyle Bozkır, geleceğe umutla bakıyor. Yenilikleri çabuk benimsiyor, ilgi gösteriyor, talepleri yerini geldiğinde mutlu oluyor. 

Bunun yanında doyumsuzluk, hizmetleri beğenmeme, eleştirme gibi kişisel davranışlarda yok değil. Ama geçmiş Bozkır'ı düşündüğümüzde "eleştirmekte" o kadar kolay olmamalı diye düşünüyorum.  Arıtma Tesisinden önce ilçenin ortasından geçen Çarşamba Çayı kanalının etrafında sular çekilince kokudan oturulmuyordu. Tarihi köprü onarılmadığı için su taşkınları meydana geliyordu. Kaldırımlar yollar yapılmadığı için çamurda, tozda yürünmüyordu. Musluklardan akan su kokuyor diye damacana sular tüketiliyordu. Öğrencilerin, memurların, Bozkırlıların dinlenebileceği, sohbet edebileceği, sportif aktivite yapabileceği, havuza gidebileceği yerler yoktu. Tüm bunları da görmek gerekiyor. Onun için kimin yaptığından ziyade önemli olan hizmettir, eserdir. 

Bir 5 yıl sonra gittiğimizde Bozkır bizi daha farklı şekilde karşılayacaktır. Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, "Yeni planlarla daha çok sokaklar, yollar açılacak, yatırımlar gelecek. Zorlukları aşa aşa geldik, önümüzdeki 5 yılda daha güzel işler olmuş olacak" ifadeleri bu anlamda önemli. 

Bozkır'da güzel işler olur ve olacaktır. Yeter ki kişisel tutum ve parti çekişmeleri bir kenara bırakılıp, birlik ve beraberlik sağlansın. Bozkır, bir olduğu zaman alamayacağı hizmet ve yatırım olmayacaktır...

HASAN AYHAN

Editör: TE Bilişim