Günümüzde insanların kullandıkları araçlar, kendi iç dünyalarıyla doğru eksende farklılık gösterebiliyor. Dünyaya bakış açısı, hayat tarzı, meşgaleler, hatta aile bile araç tercihlerinde etkili olabiliyor. Ancak tüm bu gerçekler göz önünde bulundurularak bir genelleme yapıldığında SUV tarzındaki araçların içinde bulunduğumuz dönemin en revaçtaki araç modelleri olduğunu söyleyebiliriz.

SUV denildiği zaman ise akla uzun yılların getirdiği birikim ve bu birikimle birlikte kendi sınıfındaki tüm modellere adeta adını armağan etmiş olan Jeep geliyor. Çünkü Jeep, bir SUV araç hayal edildiğinde akla gelen bütün araçların modeline ismini vermiş bir marka, ve bir motto olarak karşımıza çıkıyor.

Jeep markasının kendi sınıfındaki diğer araçlara da ismini armağan etmesinin arkasında yatan gerçekleri merak ederek, Konya’daki Jeep’in tek sıfır araç bayii ve yetkili satıcısı olan Koyuncu Otomotiv’in yolunu tuttuk. Koyuncu Otomotiv yetkilileriyle de görüştükten sonra bu merakımızın dürtülerine karşı gelemeyip, Jeep’in Renegade modelini sizler için test ettik.

İLK BAKIŞTA KENDİSİNİ İSPAT EDİYOR

Jeep Renegade modelindeki aracı teste çıkmadan önce, aracın dört bir yanını 360 derece turlayarak, gözümüzün ucuyla değil, alıcı gözle iyiden iyiye süzüyoruz. Oluşan ilk intibayı tek cümlede özetleyecek olursak, Jeep Renegade’nin 7’den 70’e herkesin kendisinden bir şeyler bulabileceği bir araç olduğunu söylememiz mümkündür…

Limited paketlerde 17 inç bir jant var. Daha kaslı ve daha spor göstermek isteyenler jant boyutunu 18 inç’e çıkarabiliyor. Jeep’in klasik hava kanalı da gözlerimizden kaçmıyor. Bu klasik, onun kimliğini korurken modernize edilmiş 7 hava kanallı ön paneli 7 gün boyunca istediğiniz zaman kullanabileceğinizi anlatmaya çalışıyor. Yani işinizde, bir haftasonu etkinliğinde, piknikte, dağda, her yerde kullanılabiliyor.

Aracın dört bir yanının alt aksam kısmının plastikten yapılmış olması da önemli bir detay olarak görünüyor. Çünkü her ne kadar şehirliyse, bir o kadar da dağlı olan Jeep Renegade üretilirken, dağlık arazilerde taş atıklarının aracın kaporta aksamına ve boyasına zarar vermesini önleme fikri üzerinde durulmuş.

Jeep Renegade’yi dışarıdan izlemeye doyamasak da bir an önce aracın içini keşfetmek ve hatta onunla bir keşif yolculuğuna çıkmak istiyoruz. Bu amaçla hemen aracımızın anahtarsız kilit açma özelliğine sahip olan kapı koluna uzanıyor elimiz…

Jeep Renegade’nin içine bindiğinizde dışarıdan ne kadar minimize edilmiş bir görüntü veriyor olsa da, içeride geniş, ferah ve konforlu bir ortam karşılıyor sizi. ‘Hoşgeldiniz’ dercesine bizi karşılayan Renegade’nin mimarları, modern dünyada insanların neye ihtiyaç duyduklarını iyi analiz etmiş. 1940’lı yıllarda ilk üretimi yapılan ve sonrasında evrim geçirerek modern çizgilerle bezenen Jeep Renegade’de bu süreç, insanın neye ihtiyaç duyduğu sorusuna yanıt bulmak üzere gerçekleşmiş.

SÜRÜCÜNÜN KONFORU İÇİN HER ŞEY DÜŞÜNÜLMÜŞ

Koltuğumuza iyice yerleştikten sonra ilk dikkatimizi çeken ise üzerinde birçok fonksiyonun bulunduğu direksiyon simidi oluyor… Dilerseniz, aracımızı çalıştırıp hareket edelim ve yaşadıklarımızı paylaşalım…

Anahtarsız çalıştırma özelliğiyle sadece bir tuşa basarak aracımızın çalışması için gerekli komutları vermiş oluyoruz. Hareket etmeden önce de bizi uyarıyor ‘emniyet kemerinizi bağlayın…’ O zaman yolculuk başlasın…

Hız sabitleme artık bu araçlar için sıradanlaşmış bir donanım. Biz yolda giderken hızımızı belli bir hıza sabitlediğimizde önümüzdeki aracı belli mesafede takip etmesi için gerekli komutu vermiş oluyoruz. Araç takip mesafesini de kendimiz ayarlayabiliyoruz. Önümüzdeki araç yavaşladığında bizim aracımız da herhangi bir müdahaleye gerek duymadan kendiliğinden yavaşlıyor ve takip mesafesini koruyor. Yine önümüzdeki araç hızlandığında da aynı şekilde aracımızın hızı belirlemiş olduğumuz üst limite kadar ulaşıyor. Ya da şeridimizi değiştirip önümüzü açtığımızda hız limitimiz neredeyse, oraya kadar hızımızı artırıyoruz.

Ayrıca direksiyondan yine sesli komut sistemiyle aracınızın müzik sistemini kolayca erişebiliyor ve kontrolünü sağlayabiliyorsunuz. Telefonunuzu bluetooth ile aracınıza entegre ettiğiniz zaman ise rehberinize bu tuşlar ile ulaşabiliyor, kolayca aramak istediğiniz kişiyi arayabiliyorsunuz. Yani teknolojiyi aktif bir şekilde kullanabilmek için bunlar Jeep’in standart donanımında yer alan özellikler olarak dikkat çekiyor.

İHTİYAÇ DUYABİLECEĞİNİZ HER ŞEY ELİNİZİN ALTINDA

Aracımızın ön konsolunun ortasında elinizi uzattığınız zaman çok rahat bir şekilde ulaşabileceğiniz bir yere konumlandırılmış olan multimedya ekranı bulunuyor. 8.4 inç büyüklüğündeki bu ekran da aracınızın kokpitindeki konfor haznesinin bir parçası olarak beliriyor. Ekranın dokunmatik olması büyük bir avantaj. Bu ekran aynı zamanda Apple Car Play özelliğine de sahip. Aynı zamanda Android sisteme de birebir uygunluğu söz konusu. Telefonumuzun kablosunu USB’ye taktığımız zaman telefonumuzun ekranı olduğu gibi bu ekrana yansıyor. Medya ekranından telefonumuzun rehberine ve farklı birçok özelliklerine ulaşabiliyoruz. Aynı zamanda bu ekranı navigasyon olarak da kullanabiliyoruz.

Jeep Renegade’de çift bölgeli klima bulunuyor. Aracınızın kokpitindeki iklimlendirmeyi otomatik olarak ayarlayabildiğiniz gibi, manuel olarak da yapabiliyorsunuz. Klima tuşlarının bulunduğu bölümden de multimedya ekranından da aracınızın iklimlendirme sistemine hükmedebiliyorsunuz.

BELKİ DE İÇİ DIŞINDAN DAHA BÜYÜK

Jeep Renegade modelini test etmeden önce dıştan görünüşüne baktığımızda gözümüze küçük gibi görünse de kaslı, görkemli ve kendisine has çizgileri olan bir SUV olduğunu hissedebiliyoruz. Dıştan bakıldığında çok iri bir görüntüsünün olmaması aslında onun ne kadar nezaket sahibi bir araç olduğunu söylemeye çalışıyor. Bu aynı zamanda trafikte manevra kabiliyeti ve park açısından da büyük avantaj sağlıyor.

İç kısmında ise son derece geniş, hacimli ve ferah bir ortamla karşılıyor bizi Jeep Renegade. Ön kapılar ile ön camın arasındaki direklerin daha dikey olması, hem bir güç gösterisi sunuyor, hem de aracın iç ortamının ferah olmasını sağlıyor.

Metreküp hacmi olarak 13,6 metreküp iç hacme sahip olması da bu anlamda dikkatlerimizden kaçmıyor. Bu da gerek baş mesafesinde gerekse arka koltuklarda oturanlar için diz mesafesinde konfor alanı oluşturmuş oluyor.

Arka koltukların da birbirinden bağımsız olarak ayrı ayrı yatabiliyor olmasını bir avantaj olarak görebiliriz. Zira, bagaj hacmini dilediğiniz zaman daha büyük bir boyuta taşımış olabileceksiniz. Yine arka koltuğun ortasındaki konsolu indirdiğiniz zaman, bardak tutucular karşılıyor bizi. Yine arka koltukların hemen ortasında bulunan USB bağlantı aparatı da dikkatimizden kaçmayan bir ayrıntı. Arkada oturan kişilerinde bu manada konforlarının düşünüldüğünü söylememiz mümkün.

NE KADAR ŞEHİRLİYSE, BİR O KADAR DA ARAZİCİ

Hem geçek bir şehirli, hem de arazi aracı olarak değerlendirebileceğimiz Jeep Renegade’de sürücü ve yolcu konforu için düşünülmüş güzel bir ayrıntıyı da engebeli arazi koşullarında yakalıyoruz. Oldukça yumuşak süspansiyonu sayesinde lastiklerin üzerinden geçtiği engeller aracın iç kısmına mümkün olan en az seviyede yansıtılıyor. Bu da konfora katkı anlamında söyleyebileceğimiz bir detay.

Aracın kokpitinde dikkatimizi çeken bir diğer özellik de, oluşabilecek bel ağrılarının önüne geçmek için konulmuş bel desteği.

Yine aracımızda şerit takip ve uyarı sistemi de öne çıkan bir özellik. Zira daldığınızı ve bulunduğunuz şeritten çıktığınızı gördüğü an Jeep Renegade sizi uyarmaya başlıyor. Hem minik direksiyon hamleleri yapıyor, hem de sesli uyarı sistemi devreye giriyor. Teknik donanıma ilişkin minik bir ayrıntıyı da sizlerle paylaşacak olursak, farların tam otomatik olması bizi açıkçası cezbediyor. Öyle ki, karanlıkta karşı şeritten gelen yoksa, önünüzde de başka bir araç seyir halinde değilse görüşü netleştirmek için uzun huzmeli farlar yanıyor. Karşıdan gelen olduğunda ise otomatik olarak kısa huzmeli farlar devreye giriyor. Yine araçta standart donanım olarak ön ve arka park sensoru dikkat çekiyor.

Kabaca incelediğimizde, neden diğerlerinin Jeep markasının Jeep denilince akla gelen bütün modellerine ismini armağan ettiğini de anlamış oluyoruz.

ERGONOMİK OLDUĞU KADAR EKONOMİK

Tüm bu özellikleri bünyesinde barındıran ve ergonomik yapısı ile araç tutkunlarının ilgisini cezbeden Jeep Renegade, yakıt tüketimiyle de emsallerinden bir adım öne çıkıyor. Kullanmış araçta 120 beygir gücü üreten 1.6 dizel bir motor ve çift kavramalı 6 ileri şanzıman bulunuyor. Jeep Renegade Limited’in fabrika çıkışı verilerine göre yakıt tüketimi 100 kilometrede şehir içi 5.2 litreyken, şehirlerarası yolda tüketim 4.2’ye kadar düşüyor. Genel ortalamasına bakıldığında ise 4.7 litrelik bir tüketim söz konusu. Yakıt fiyatlarının her geçen gün arttığı bir dönemde ekonomik yakıt tüketiminin öne çıktığı düşünülürse, işte size Jeep Renegade’yi tercih etmek için bir neden daha…

Görmek, yaşamak, hissetmek, aranızda bir bağ kurmak ve kampanyalarından faydalanmak için Jeep’in Konya’daki tek yetkili bayisi olan Koyuncu Otomotiv’e uğramanız yeterli olacaktır.

RASİM ATALAY – FAHRİ ALTINOK

Editör: TE Bilişim