Baklava ve pastaların hammaddesi olan ürünlerdeki fiyat artışları, satışları etkiledi. Türk mutfağının dünyaca ünlü tatlısı olan baklava, antepfıstığında ki fiyat artışı nedeniyle zamlandı. Üreticilerin 80 TL’ye aldığı antepfıstığı bu yıl 120 TL’ye ulaştı. Üreticiler ve pastaneciler ise bu durumdan dolayı mağdur kaldı. Açıklamalarda bulunan ve başka konulara da değinen Konya Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu iyi bir baklavanın kilosunun kesinlikle 10 TL olmayacağının altını çizerek, “ Konyalı vatandaşlarımızın özellikle ilgi gösterdiği nokta; fiyatların ucuz olması. Kalitenin ne olduğuna bakılmıyor. Adam, ‘tereyağlı, fıstıklı baklava’ 10 TL diye yazmış kapısına. Böyle bir şeyin olma ihtimali sıfırdır! Tereyağının kilosu zaten 50 TL. Fıstığın ise bir sürü çeşidi var. Gerçek antepfıstığının yani bizim kullandığımız fıstığın kilosu 120 TL. Dondurma ile ilgili sorunumuzu belediyelerimizle bir türlü çözemedik. Açıkta ve markette önlerinde satılan dondurmalar var. Bunların kesinlikle kaldırılması lazım. Dondurmaları market önlerinde bilinçsiz bir şekilde satıyorlar. Hijyen kurallarına uymuyorlar” dedi. 

ODAMIZA ŞEKER VE LOKUMCULARDA KAYIT OLUYOR

Konya Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, oda hakkında bilgiler vererek şeker ve lokumcuların da kendi odalarına kayıt olduğunu belirtti. 2 dönemdir başkanlık görevini sürdüren Kağnıcıoğlu bu dönemde de devam edeceğini sözlerine ekleyerek; “Odamız 1975 yılında kurulmuştur. Şuanda 300 üyemizi temsil etmekteyiz. Ben odada iki dönemdir oda başkanlığı yapmaktayım. Önümüzdeki seçimlerin ardından da inşallah görevimi devam edeceğim. Sadece pastacılar değil geçtiğimiz dönemlerde bizlere şekerciler ve lokumcular da katıldılar. Bunun yanında sokak aralarında ev tatlıları yapan üyelerimizde bulunmaktadır” diye konuştu.

İYİ BİR BAKLAVANIN KİLOSU 10 TL OLMAZ!

Suriyelilerin birçok yere kayıtsız olarak pastane açtığını belirten Başkan Kağnıcıoğlu buraların tamamen sağlıksız ve denetimsiz olduğunu ifade ederek 10 TL’ye de baklavanın satılamayacağını vurguladı. Başkan Kağnıcıoğlu ucuz baklavaların içine neler koyduklarını da söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti; “Kayıt dışı esnaf bizde fazla yok. Olanlarda ülkemize yerleşen Suriyeliler. Belediyeler Suriyelilerden hiçbir belge istemediği için istedikleri yerlere pastane açabiliyorlar. Ne yapıp ne sattıkları da belli değil tamamen kontrol dışı çalışıyorlar. Suriye’den gelmişler diye vatandaşlarımız tarafından ilgide görüyorlar. Bizim Konyalı vatandaşlarımızın özellikle ilgi gösterdiği nokta; fiyatların ucuz olması. Kalitenin ne olduğuna bakılmıyor. Adam, ‘tereyağlı, fıstıklı baklava’ 10 TL diye yazmış kapısına. Böyle bir şeyin olma ihtimali sıfırdır! Tereyağının kilosu zaten 50 TL. Fıstığın ise bir sürü çeşidi var. Gerçek antepfıstığının yani bizim kullandığımız fıstığın kilosu 120 TL. Şekerin kilosu 3 TL. Bu fiyatların olduğu yerde baklava 10 TL olmaz. İçerisine 100 gram fıstık atsalar zaten 12 TL onun fiyatı eder. Zaten bunlar hijyenik kurallara uymuyorlar birde vatandaşımızı kandırıyorlar. Margarinin içerisine tereyağı esansını atıyorlar, yer fıstığının içerisine de boya atarak antepfıstığı görünümü veriyorlar. Böylelikle de 10 TL ‘ye satıyorlar”

HAMMADDE FİYATLARI PASTA VE TATLILARI ETKİLİYOR!

Pasta ve tatlı ürünlerinin üretiminde ki kullanılan hammadde fiyatlarının çok yüksek olduğunu vurgulayan Kağnıcıoğlu özellikle antepfıstığının kilosunun 120 TL olduğunu belirtti. Şeker, yumurta ve çikolata fiyatlarının üretimi etkilediğini de sözlerine ekleyen Başkan Kağnıcıoğlu; “Yumurta, şeker ve antepfıstığı fiyatlarında sıkıntılar yaşıyoruz. Geçen sene şekerin normal fiyatı 130 TL iken 180 TL’ye yükseldi. Sonradan uğraşlarımız sonucu 150 TL’ye düştü. Antep fıstığının kilosu da çok yüksek. 120 TL’ye fıstık yenmez! Fıstık 120 TL olduğu zaman tatlıyı da yüksek fiyata yiyoruz. İran ve Afgan fıstıkları da var. Bizim fıstığımızın özelliğinde değil bunlar. Tombul olan fıstıklar İran fıstığıdır. Fıstık fiyatlarının kesinlikle düşmesi gerekir. Tatlıda ve pastalarda fiyatı şişiren ürünler bunlardır. Undaki maliyet ise sadece poğaça ve kuru pasta türlerine yansımaktadır” ifadelerini kullandı. 

KAPI ÖNÜNDE DONDURMA SATIŞLARINA İZİN VERİLMESİN!

Belediyelerin kapı önünde dondurma satılmasına izin vermemesi gerektiğine dikkat çeken Kağnıcıoğlu bu şekilde satılan dondurmaların hijyen noktasında tamamen sağlıksız olduğunu da söyleyerek; “Dondurma ile ilgili sorunumuzu belediyelerimizle bir türlü çözemedik. Açıkta ve markette önlerinde satılan dondurmalar var. Bunların kesinlikle kaldırılması lazım. Dondurmaları market önlerinde bilinçsiz bir şekilde satıyorlar. Hijyen kurallarına uymuyorlar. Dondurmanın kapağı açıldığı zaman içerisine sürekli egzoz gazını içine alıyor. Bizdeki en önemli olayda halkın sağlığına dikkat etmektir. Pastanelerde bizler koyduğumuz kutuları yarım saat-1 saatte değiştiriyoruz. Karatay belediyesi ile ilgili bu sorunumuzu çözdük ama Selçuklu ve Meram Belediyeleri ile çözemedik” dedi.

KONYA’DA ÜRETİLEN DONDURMALARIN YÜZDE 80’İ KALİTELİ

Konya’da üretilen dondurmaların yüzde 80’nin kaliteli olduğunu söyleyen Kağnıcıoğlu, dışarıda gelen dondurmaların ise kalitesiz olduğunu belirtti. Dondurmanın püf noktaları hakkında da bilgiler veren Başkan Kağnıcıoğlu cümlelerini şu şekilde aktardı; “Dondurma hiç salep katılmadan da sündürülür. Konya’da pastanelerde üretilen dondurmaların yüzde 80’i kalitelidir. Dışarıda üretilen dondurmalar iyi değildir. Bunlar analiz edilirse sonuçlar zaten ortaya çıkar. Dışarıdan gelen dondurmaların içerisinde sanayi tipi yağlar ve kıvam artırıcı maddeler kullanılmaktadır. Dondurmadaki hammadde; süt, salep ve şekerdir. Salepte gerçek salep kullanılmalıdır. Hiç salep kullanmadan da dondurma üretenler var. Hiç salep kullanmadan dondurma üretilir ama bu gerçek dondurma olmaz. Spesiyal dondurma üreten arkadaşlarımız var. İçerisine özel meyveler kullanıyorlar. Bizim esas dikkat edeceğimiz şey; hijyen ve hammaddeyi düzgün kullanmaktır.”

BELEDİYELER PASTANELERE TOLERANS TANIMALIDIR

Pastanelerin dükkân önlerini kapatmasına izin vermeyen belediyeler konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Kağnıcıoğlu bu konuda belediyelerin tolerans tanıması gerektiğinin altını çizerek ifadelerine şu şekilde yer verdi; “Belediyeler ile ilgili tentelerle sorunlarımız var. Pastanelerde kapalı olan alanlar çok küçük yerlerdir.Özellikle bu sorunlar Konya’da yaşanıyor. Başka şehirlerde böyle bir sorun yok.  İnsanlarımız tatlı ve ya dondurma yiyeceği zaman dışarıda oturarak yemek istiyor.  İnsanlarımızda artık bu kültür oluştu. Dükkânlarının önlerini yanlış kapatan esnaflar da var. Tamam, belediyeler buralara izin vermemekte haklı. Pastanelerimizde yerlerini büyük olarak tutuyorlar zaten. Buralar önleri sadece kendilerine ait olan yerler” 

2 GÜN DERS GÖRSÜNLER 3 GÜNDE ÇALIŞSINLAR

Çocukların ilkokuldan itibaren mesleklere yönlendirilmesi gerektiğini de ifade eden Başkan Kağnıcıoğlu eleman sorunları konusunda bütün esnafların problem yaşadığını da ifade ederek, “İlkokul 5. Sınıftan sonra gelen çocuklara çırak denir. Çocuk 12 yaşında pastacılık ve ya tatlıcılık mesleğine giriyor ve devam edip gidiyor. 17-18 yaşından sonra bize gelen insan artık çırak olmuyor ve mesleği de benimsemiyor. Devletimiz ortaokuldan itibaren pastacılık, lokantacılık ve bütün mesleklere çocukları yönlendirmesi lazım. Çocuk iki gün okulunda okusun, gelsin üç günde pastanede çalışsın. Biz eğitime karşı değiliz” diye konuştu. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim