13-14 yaşlarında gözlerini kaybeden Bünyamin Gökçil, hayata küsmedi. Çocukluktan buyana radyoda dinlediği ilahilerden feyz alan Gökçil, amatör bir şekilde ilahi çalmaya başladı. İlahi söylerken mutlu olan Gökçil, gittiği görme engelli okulunda masaya vurarak ritim tutmayı öğrendi. Bu işi daha sonra ilerleten Gökçil, def, darbuka gibi çalgı aletlerini çalmaya başladı. Sonrasında amatör şekilde bu işi sürdüren Gökçil, arkadaşlarıyla birlikte kurdukları radyoda yayın yapmaya başladılar. Süreçle ilgili açıklamalarda bulunan Gökçil, “Cenab-ı Hak sizlere görme gibi büyük bir nimet vermiş. Sağlık sıhhatiniz yerinde. Ama Cenab-ı Hak birkaç sıkıntı verince hemen sızlanmayın diyorum. Ben kendim görme engelliyim sizin gibi görme nimetinden faydalanamıyorum. Sabırlı olacağız isyan etmeyip olanda hayır vardır deyip şükür edeceğiz” diyor.

Gözleriniz kapalı ama gönül gözün açık diye düşünüyoruz. Sizin için özel değilse gözleriniz neden kapandı?

Gözlerim 13-14 yaşlarıma kadar az da olsa görüyordum. Örneğin insanları görüyordum ama saçını gözünü seçemiyordum, gazetelerin büyük yazılarını okuyabiliyordum. Bisiklet sürdüm, top oynadım çocukluğumu yaşadım şükür. Tansiyondan gözlerimin yavaş yavaş karardığını farkına vardım. Bir saat uyandığımdan bir sabah gözlerimin tamamen gitti.

Def çalıp ilahi söylüyorsunuz. Def çalma nasıl oldu biraz bahsedebilir misiniz?

Ben amatörce ilahi seslendiriyorum. Çocukluğumdan itibaren İslami radyoları çok dinlemekten kaynaklandı. İnsan bir şeye yöneldiği zaman ister istemez onunla hem hal oluyor. Bende ilahi dinleye dinleye kendimi def çalıp ilahi söyledim.

Def’e karşı bir yeteneğiniz mi vardı. Yoksa bu konuda özel bir eğitim aldınız mı?

Çocukluğumda iki elimi yastığa vurmak suretiyle başladım. Daha sonra Cemile Erkunt ilköğretim okulunda görme engellilere özel bir sınıf açmışlardı. Orda arkadaşlarım masaya vurmak suretiyle çalıyorlardı elleriyle ritim tutuyorlardı. Onlardan kaldı alışkanlığım sonra ben ilerlettirdim. Def, darbuka derken profesyonel olmasa bile idare edecek kadar çalmaya çalışıyorum.

Def çalışıyorsunuz peki bir sahne deneyiniz oldu mu?

Sahne deneyim olmadı. Sadece ortaokuldu kermes günlerinde orda def çaldım. Birkaç kez de Konya’mızın radyolarında birkaç kez çalarak ilahi söyledim

Radyo’ya özel bir ilginiz var. Bu konuda neler söylemek isterseniz

Ben küçüklüğümden beri karasal bazda yayın yapan bir radyom olmasını çok istedim. Gözüm hafif gördüğü zaman bakardım. Daha sonra tamamen radyoya yöneldim. Ulusal bazda Konya’ya yayın bir radyomuz olmadı ama internet üzerinden yayın yapan bir radyomuz oldu.

Bildiğimiz kadarıyla internet üzerinden yayın yapan bir radyonuz var biraz bahsedebilir misiniz?

Radyo Gülistan bir internet üzerinden yayın yapıyoruz. Neden radyo Gülistan derseniz. Gülistan gül bahçesini simgelediği için gülleri simgelediği için Gülistan koyduk. Daha çok herkes eser istiyor yüzden sohbet etmiyoruz genellikle ilahi, Tük Halk Müziği, Türk Sanat Müziği yayını yapıyoruz.

Radyo kurma fikri nasıl oldu. Ne gibi zorluklarla karşılaştınız. İlk yayında neler hissetiniz?

Bizim gibi görme engelli arkadaşlarımız camiamız genellikle bilgisayar ile içli dışlıyız. Birçok arkadaşım web sitesi tasarlarlar, format atarlar kısaca bilgisayarla bu kadar haşır neşir olunca radyoculukta onlardan kaldı bana bir noktada yayın yapma. Benimde bir radyom olmasın dedim. İlk radyom Rota idi. İslami tarzda yayın yapılıyordu. Birçok farklı yayınlar yaptık. Daha sonra Radyo Gülistan ile yayın yapmaya devam ediyorum.

İlk radyo yayınızda ve şimdiki yayınlarınızdan neler hissediyorsunuz?

Dinleyiciler mesaj yazdığı zaman bir boşluğa konuşmadığımızı birileri tarafından dikkate alındığımızı hissediyoruz. Yayın yapma hevesimiz daha çok artıyor. İstek aldığımız zaman mutlu oluyoruz. Dinleyiciler yalnız bırakmıyorlar. Bizde mutlu oluyoruz. Heyecanlanıyoruz. Gerçekten güzel bir duygu.

Radyo kitleniz neler. Nerelerden dinleniyorsunuz?

Türkiye’nin birçok ilinden dinliyoruz. Başta Konya olmak üzere birçok yerden dinleniyoruz. Türkiye dışında Danimarka, Avustralya, Norveç ve birçok dış ülkelerden dinleniyoruz.

Gençlere neler tavsiye ederseniz?

Cenab-ı Hak sizlere görme gibi büyük bir nimet vermiş. Sağlık sıhhatiniz yerinde. Ama Cenab-ı Hak birkaç sıkıntı verince hemen sızlanmayın diyorum. Ben kendim görme engelliyim sizin gibi görme nimetinden faydalanamıyorum. Sabırlı olacağız isyan etmeyip olanda hayır vardır deyip şükür edeceğiz. Allah nice nimetler vermiş. Ama Allah bir sıkıntı verdiği zaman sızlanmayın diyorum. Hayata dört elle sarılmayı tavsiye ederim. Güzel bir söz ile “Kadere rıza selamettir” diye. Rabbini bilen kendini bilir. Allah’ın verdiği her nimete şükür etmemiz lazım.

Bünyamin Gökçil kimdir?

İsim Bünyamin Gökçil Konya’nın Kadınhanı’n ilçesin Sarıkaya köyünde dünyaya geldim. Babamın ismi Şahin, Annemin ismi Hatice. Babam tır şoförü annem ev hanımı. Çorap ve bazı ürünler satmak suretiyle hayata dört elle sarılmaya çalıştım pes etmedim. Şuan dışardan iki yıllık Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi okuyorum. Şu an ikinci sınıftayım. Üniversite bitirince ekmeğimi elime almayı hedefliyorum.

ALAADİN ALADAĞ

Editör: TE Bilişim