Özellikle son yıllarda ekonomik sistemin içerisinde daha çok yer alan kadınlar, kendilerine verilen desteklerle kendi iş yerlerini kurup hem üretim yaparak ülke ekonomisine katkı sağlıyor; hem de kazandıkça işlerini büyüterek istihdama daha çok katkı sağlıyor. Konya’da faaliyet gösteren ve ürettiği tohumları dünyanın dört bir yanına gönderen Biotek firmasının ticari hayatının temelinde de eşlerin birbirine olan güven ve sadakati ile kadın girişimcinin azmi yer alıyor.

Bir aile şirketi olan Biotek Tohumculuk’un ticari serüvenini ve bugüne nasıl gelindiğini Yenigün Gazetesi’ne anlatan Biotek Tohumculuk ortaklarından Mualla Özen, zorlu zamanlardan geçse de pes etmemesiyle ve girişimcilik ruhuyla hareket ederek elde ettiği başarıyla diğer kadınlara da ilham kaynağı oldu.

EŞİ ‘YANIMDA OL’ DEDİ, BİRLİKTELİK BEREKET GETİRDİ

Muğla’nın Ula ilçesinde dünyaya geldiğini, memur bir babanın 3 evladından biri olduğunu, eğitim sürecinin büyük zorluklarla geçtiğini ve mezun olduktan sonra eşi Ali Özen ile evlendiğini anlatan Biotek Tohumculuk ortaklarından Mualla Özen, “1987 yılında Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ziraat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Eşim Ali ile birlikte kendimize bir hayat kurduk. Tabi o dönemin şartlarında okumanın zorluğu kadar geçim sağlamak da zordu” dedi.

Eşi Ali Özen’in işinden ayrıldığını ve kendisine ‘Ne arkamda ol ne önümde, her zaman yanımda ol’ sözü üzerine artık önlerinde yürünecek yeni bir yol açıldığını dile getiren Mualla Özen, “Bu söz belki de bizim hayatımızın en önemli dönüm noktalarından biri oldu. Eşimle birlikte Biotek Tohumculuğu kurmaya karar verdik. İlk olarak Kulesite’nin arka tarafında bulunan Gıda Toptancıları Çarşısı içerisinde küçük bir dükkan kiralayarak işe başladık. İmkanlarımızın azlığı bizi daha çok azimlendiriyordu. Öyle ki, yola ilk çıktığımızda kendimiz üretiyor, ürettiğimizi el yordamıyla paketliyorduk. Daha sonra şartlarımız biraz iyileşti, kendimizi piyasaya ispat ettik. Bize daha büyük bir yer gerekiyordu. Buğday Pazarı’na taşındık. Üretimimiz burada da devam etti. Yerli tohum üretiyor ve artık ürettiğimiz tohumları dünya pazarına ufak da olsa sunabiliyorduk. Sonrasında Büsan’da daha derli toplu bir yere geçtik. İşimiz büyüdü, yanımızda daha çok eleman çalıştırmaya başladık. Belli zorlukları aşmamız gerekiyordu. Eşimin ‘Ne arkamda ol ne önümde, her zaman yanımda ol’ sözü hayatımızda önemli bir mihenk taşı oldu. Bu zorluklarla karşılaştığımız her an bu sözü hatırladık. Yolumuza devam ettik. Nihayetinde de 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan üretim tesislerimizi kurduk” ifadelerini kullandı.

İLHAM KAYNAĞI OLABİLMEK MUTLULUK VERİCİ

Bugün ürettikleri sebze tohumları, tarla ve yem bitkisi tohumları ile dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştirdiklerini dile getiren Mualla Özen, “Çok zor zamanlardan geçerek bu günlere geldik. Şimdi oğlum, eşim ve benim ortaklığımda yürüttüğümüz ve büyüttüğümüz bir aile şirketimiz var. Günümüzde Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, İran, Cezayir, Orta Doğu Ülkeleri ve birçok farklı ülkeye ihracat yapmayı sürdürmekteyiz. Çok çeşitlilik ve süreklilik dikeyinde 17 yılı geri de bıraktık. Benim gibi iş hayatına atılmak isteyen kadınalar için ilham kaynağı olmak mutluluk verici” diye konuştu.

DEĞERLERİMİZİ ‘TURKUAZ’ İLE YANSITIYORUZ

Zaman zaman geride kalan 17 yıllık süreçte yaşananları hatırlayarak güzel birer anı olarak andıklarını dile getiren Mualla Özen, bu anılarla süslenen iş serüvenlerine bir mana yüklediklerini ve bu değerleri de turkuaz rengi ile yansıtmaya çalıştıklarını kaydetti. Özen, “Elde ettiğimiz her tohum tanesinin, yarının çiftçilerine gelecek ve ilham kaynağı olacağının bilincindeyiz. Ürettiğimiz değerlerin dünya tarımında önemli ölçüde tercih edilmesi, Biotek’in en büyük heyecanı ve enerjisinin nedenidir. Çiftçimizin yüksek verimli değerleri ve bol kazançlı hasatları için Tarım Bakanlığı onaylı ‘Araştırmacı Marka’ yetkisi ile esaslı ve güvenilir Ar-Ge çalışmalarımız sürekli yapılmaktadır. Yüksek teknolojiler ile geniş üretim ve işleme kapasitesi sayesinde Türkiye ve dünyada binlerce çiftçinin rengi, verimi, kazancı olduk. Eğiten, donatan, yaşatan bir dünya tohum markası olma hedefine, marka olmuş girişimleri ve takımıyla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim