İsrail hükümeti Mescid-i Aksa ile ilgili geri adım attı. Geçtiğimiz günlerde Mescid-i Aksa’da Filistinlilerin saldırı yapacaklarına dair iddialar ortaya atarak bölge halkına orantısız güç kullanan İsrail polisi, Kutsal Mekan’ı ibadete kapattığını duyurmuştu. Yasak üzerine gelen tepkilerden dolayı geri adım atan İsrail hükümeti yeni uygulamaya gitti. Buna göre Aksa’da namaz kılmak isteyen Müslümanlar, metal dedektörden geçtikten sonra ibadete izin verilebilecek. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Sirac-ül Aksa Derneği Başkanı Hüsnü Şimşek, İsrail’ın Mescid-i Aksa politikasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

İsrail’in Filistin zulmü bitmiyor. Milyonlarca Filistinlinin kendi inançlarını yaşamalarına saygı göstermeyen ve her türlü orantısızlığı kullanarak kendi haklılığını savunmaya çalışan İsrail, Mescid-i Aksa ile ilgili zorbalığına devam etti. Filistinlilerin Kutsal Mekan’da saldırı yapacaklarını savunan İsrail hükümeti, 3 günlük ibadet yasağının ardından Aksa’ya metal dedektörlerle arandıktan sonra ibadetin kabul edileceğini açıklamış ve yeni uygulamayı Harem-i Şerif’in kademeli olarak açılmasıyla başlatmıştı.

“ASIL SEBEP GÖZDAĞI VERMEKTİ”

İsrail’in Mescid-i Aksa’daki yaptıklarının Haçlıları bile geride bıraktığını dile getiren Hüsnü Şimşek, Aksa’daki ibadet yasağının asıl sebebinin farklı olduğunu belirterek şunları söyledi, “ Ezan İslam’ın kurallarından birisidir. 1400 yıldır okunan ezan Haçlılar döneminde bile saygı duyulmuştur. Ancak İsrail tarafından kabul edilmiyor. Kudüs ve Mescid-i Aksa Müslümanlarındır. Despotluklar bu gerçeği değiştiremez. Bu toprakların sahipleri olan Müslümanlar İsrail’in bu uygulamalarını reddediyor. Aksa’nın ibadete engellenmek istenmesinin sebebi Filistinlilerin bölgede saldırı yapacakları olarak kendilerince açıklıyorlar. Fakat asıl sebep bu değildir. 15 Temmuz’da İstanbul’da başlayan ve 15 ülkeden 2 bin din adamının katıldığı davetçi ve hatiplerin  Aksa buluşmasına gözdağı vermektir. Tabi ki 15 Temmuz’daki demokrasi bayramını gölgede bırakmak istemişlerdir. İsrailli bakanlarının dedikleri gibi Mescid-i Aksa onların ellerinde değildir. Müslümanlar bunu kabul etmez. Aksa’daki engellemeye yönelik Müslümanlar tepki göstermiştir, gösterecektir” 

“ULUSLAR ARASI PLATFORMLARA KONUYU TAŞIMALIYIZ”

İsrail’in Mescid-i Aksa’yı yeniden ibadete açmasının lütuf olmadığını vurgulayan Başkan Şimşek, Aksa’ya girmek isteyen Müslümanların metal dedektörlerle aranmasının zillet olduğunu belirtti ve şöyle devam etti, “ Müslümanların Mescid-i Aksa’da namaz kılması bir lütuf olamaz. Cenazeye bile saygıları olmayan bir hükümetten bahsediyoruz. Eski Küdus bölgesine de orda ikamet edenler dışında gidilmesine izin verilmiyor. Utanılması gereken bu politikalara tepki sürekli devam ediyor. Bizler bu konuda birlik olmalıyız. Yapmamız gereken İsrail’ın bu politikasını uluslar arası platformlarda dile getirmeli ve ses çıkarmalıyız. Aksa’nın kutsallığına gölge düşürülmemeli. Bu konuda tepkimizi açıkça vermeliyiz” 

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim