Soğuk kış günlerinin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar odun, kömür telaşı sardı. Yaz mevsiminde durgunluk yaşayan kömürcü esnafı, havaların yavaş yavaş soğuması ile birlikte işlerinin hareketlendiğini ifade ediyorlar.  Geçtiğimiz yıl sezonu tonu 800 liradan kapatan ithal kömür bu yıl bin 200 ile bin 600 lira arasında değişen fiyatlarla sezonu açtı. Dolar kurunda yaşanan artışa bağlı olarak kömür fiyatlarındaki artış vatandaşları düşündürüyor. Doğalgaz ve elektrikteki zamlar da düşünüldüğünde, kış aylarında vatandaşların cebi yanacağa benziyor. 

KÖMÜR’DE YÜZDE YÜZ ARTIŞ YAŞANDI 

Celiloğulları  Kömür Satış Sorumlusu Celil Eskici, Kömür Konya’da   vatandaşlar tarafından daha öncelerde Mayıs ve Haziran ayında alımları yapılmaya başlanırken, şimdilerde Eylül, Ekim aylarında vatandaşlarımız kömür almaya başladığına dikkat çekerek, “Kömür Konyamız’da  vatandaşlarımız tarafından daha öncelerde Mayıs ve Haziran ayında alımları yapılmaya başlanırken, şimdilerde Eylül, Ekim aylarında vatandaşlarımız kömür almaya başlıyor. Geçtiğimiz yıllarda kömür’ün tonu 600-700 liradan satışı yapıldı. Bu yıl Ağustos ayında doların yükselişi ile birlikte bu rakam Bin 150 lira’ya kadar çıktı. Ancak dolar kurunun gevmesi ve dolarda düşüşlerin başlaması ile birlikte ve Hazine ve Maliye Bakanlığının "Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı" kapsamında şuanda kömürün tonu bin ila bin50 ve bin 100 TL civarında kömür satışları gerçekleşiyor. Daha öncelerde bizler taksit ile satışlarımızı gerçekleştirirken, şimdilerde peşin para ya da kredi kartı ile satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bunun sebebi ise sattığımız kömürün yerine o malı geri koyabilmek. Kömürcü esnafı olarak önümüzü görmemiz gerekiyor. Müşterilerimize satışlarda gereken kolaylığı ve desteği sağlıyoruz” dedi. 

ODUN FİYATLARINDA DA ARTIŞLAR YAŞANDI 

İşyerlerinde fındık, ceviz, portakal, ithal ve paçalı kömürlerimiz bulunduğuna dikkat çeken Eskici, “Fındık, ceviz, portakal, ithal ve paçalı kömürlerimiz bulunuyor. Katran, ardıç ve meşe ise odun çeşitlerimiz Konya’da belediye ekiplerimiz kömür satan işyerini düzenli olarak denetleyerek, Konya’da kaliteli kömürün satılması sağlıyor. Vatandaşlarımız kömür alırken bilindik ve köklü firmalardan almasını bizler tavsiye ediyoruz.  Geçtiğimiz yıllarda 500-600 TL olan odun fiyatlarımız bu yıl 800 TL’den satılıyor. Konya diğer illere göre odun konusunda şanslı” ifadelerini kulandı.

92 LİRALIK ELEKTRİK FATURASI VERGİLERLE 179,25 LİRAYA ÇIKIYOR

Yaklaşan kış mevsimi öncesinde vatandaş enerji giderlerini en aza indirgemenin kaygısını güderken, başat enerji kaynaklarından olan elektrik enerjisinden alınan ağır vergiler ise tüketicinin belini büküyor. Yapılan bir fatura değerlendirmesine göre, MEPAŞ, hizmet sunduğu bölgelerde elektriğin birim fiyatını 0,23 kuruştan sunuyor.  Ortalama bir meskende 400 kilovat elektrik enerjisi kullanıldığında bu enerjinin bedeli 92,36 TL oluyor. Faturaya elektrik dağıtım bedeli olarak kilovat başına 0,13 kuruş daha eklenince toplam faturaya bu bedel  52,16 TL ekstra bedel olarak yansıyor. Yine Elektrik Tüketim Vergisi olarak toplam faturaya yüzde 5’lik bir vergi daha yansıyor. Diğer vergiler kısmına giren yüzde 1’lik enerji fonu gideri ve yüzde 2’lik katılım payı da eklenince 400 kilovat elektrik enerjisi kullanımına karşılık alınan 92,36 TL’lik faturanın toplam bedeli 179,25 TL olarak tüketiciye yansıyor. 

DOĞALGAZ ZAMLARI DA DÜŞÜNDÜRÜYOR

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ)'ın doğalgaza yaklaşan kış öncesi yaptığı zamlar da tüketiciyi düşündürüyor. Ağustos ve Eylül aylarında konutta yüzde 9 zam yapan BOTAŞ, Ekim ayı başında da konutta yüzde 9, sanayide 18.5 zam yapmıştı. Buna göre Konya'da satılan doğalgazın perakende metreküp satış fiyatı 1,021940 TL olarak işlem görüyor. Bu da kış aylarında faturalara yansıyacak bedel konusunda vatandaşları düşündürüyor. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim