Kadim şehir Konya, tarihten bu yana Anadolu'ya yön veren, kurulan devletlerde büyük payı olan şehirlerden biri oldu. Bu özelliğinin yanında Konya ayrıca ilmin ve irfanın da önemli merkezlerinden biri olarak dikkat çekti. Birçok medresenin tarihten bu yana Konya'da önemli faaliyetler yürütmesi, Konya'nın ilim kenti olmasının en önemli örnekleri arasında yer alıyor. Ayrıca Konya, sosyo-kültürel yapısı nedeniyle sivil toplumda da önemli bir şehir durumunda. Konya'nın geçmişten gelen bu dikkat çekici özellikleri, Konya'nın birçok eğitim, kültür, sağlık, İslam adına önemli hizmetlerde bulunmuş isimlerin de yetişmesini sağladı. Bu isimlerden hala hayatta olanlar bulunduğu gibi, yakın zamanda hayatını kaybedenler de mevcut. Özellikle son yıldır Konya, yetiştirdiği müstesna isimleri kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı. Ancak ayrıca bir ahde vefa şehri olan Konya'nın, bu önemli kişilerin isimlerini de kendilerine yakışır bir şekilde yaşatması isteniyor. 

BÜYÜK BEKLENTİ VAR

Konya  eğitim, kültür, sağlık İslam konularında  yetiştirdiği isimler ile adından söz ettiriyor. Konya için önemli hizmetlerde bulunan ve son dönemlerde hayatını kaybeden bazı isimler, Konya'yı üzmüş durumda. Vatandaşlar Osman Bağcı, Kılcı Nuri Efendi, Mehmet Ali İnal, Veyis Ersöz gibi Konya'nın yetiştirdiği önemli kişilerin isimlerinin, Ahde vefa kapsamında  Konya için Konya’nın cadde, sokak veya kültür merkezi gibi yatırımlara verilmesi isteniyor. 

MERAM ÖRNEK OLMUŞTU

Bu konuda  Meram Belediyesi Konya’nın yetiştirdiği önemli isimler arasında yer alan,   şehrin müstesna insanlarından birisi olan merhum Mehmet Ali Özbuğday ismini,Yenice Mahallesinde yapımı tamamlanan gençlik merkezine vererek önemli bir çalışmaya imza atmıştı. Bu ahde vefa örneğinin Konya'nın yetiştirdiği diğer önemli isimlere de gösterilmesini bekleyen Konyalı, Eğitimci Yazar Veyis Ersöz'ün, Enderun Eğitim Vakfı'nın çalışmalarında büyük katkısı bulunan ve gençlerin İslam ahlakıyla yetişmesi için ömrünü adayan Osman Bağcı’nın, ömrünü fakir talebe ve evlenemeyen gençlerin hizmetine adayan Kılcı Nuri Efendi, Konya'nın tanınmış doktor ve akademisyenlerinden SADAV Yönetim Kurulu Başkanı Doktor Muharrem Metin Şener’in, Erbakan Hoca'nın dava arkadaşlarından Necip Alkan’ın, Konya'nın manevi mimarlarından Mahmud Sami Ramazanoğlu ile birlikte önemli hizmetlerde bulunmuş, Ömer Kuşçu’nun ve Topal Hoca olarak bilinen Mehmet Ali İnal’ın ve hayatını kaybeden birçok önemli kişilerin isimlerinin yaşatılması konusunda yetkililerden talepte bulunuyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: TE Bilişim