Asgari Ücret Tespit Komisyonu her yıl olduğu gibi bu yılda Ankara’da toplanacak. Asgari ücrete geçtiğimiz yıl başında yüzde 15 zam yapılmıştı. Bu yıl da benzer oranda zam yapılması bekleniyor. 2021 için brüt asgari ücretin 3 bin 400 TL civarında olacağı öngörülüyor. Net asgari ücretin ise 2 bin 650 TL ile 2 bin 800 TL arasında bir rakam olması bekleniyor.

2021 asgari ücret tutarı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ilk toplantının 4 Aralık'ta yapılacağını duyurdu. Geçtiğimiz yıllardaki uygulamaya benzer bir uygulama yapılması durumunda Aralık ayının ikinci haftasında işveren sendikasının ev sahipliğinde bir toplantının gerçekleşmesi, üçüncü haftasında işçi sendikasının ev sahipliğinde bir toplantının gerçekleşmesi ve son haftasında ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yapılacak toplantıda kararın açıklanması bekleniyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında ilk toplantısını cuma günü gerçekleştirecek. Komisyonda işçi, işveren ve devlet adına 5’er üye görev yapıyor. İşçileri en fazla üyeye sahip işçi sendikaları konfederasyonu olarak TÜRK-İŞ, işverenleri de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Kararların oy çokluğu ile alındığı komisyon, ay içinde yapacağı dördüncü toplantıda yeni asgari ücreti ilan edecek.

‘GERÇEK ENFLASYONUN MAAŞLARA YANSITILMASINI İSTİYORUZ’

2021 asgari ücret tutarı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ilk toplantının 4 Aralık'ta yapılacağını duyurdu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde 2021 Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde açıklamalarda bulunan Hizmet-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Vacit Sır, “Piyasaya yansıyan gerçek bir enflasyon var, bir de devletin açıkladığı enflasyon var. Açıklanan enflasyonlar arasında farklar var. Yapılan zamlarla işçinin cebindeki para günden güne eriyor. Bu yıl asgari ücret beklentimiz enflasyonun çok üzerinde olması yönünde. Çünkü Nisan ayından bu yana yaşanan pandemi sebebiyle kayıplarımız var. İşçi sendikaları olarak hükümetten beklentimiz piyasadaki gerçek enflasyonun maaşlara yansıtılması. Asgari ücretlinin hayat standartlarını yükseltecek, gerçek manada refaha bir adım daha yaklaşmasını sağlayacak bir düzenleme yapılmak isteniyorsa, gerçek enflasyon rakamları üzerinden asgari ücret belirlenmeli. Yahut, asgari ücretlinin üzerindeki vergi yükü kaldırılmalı, asgari ücretliden vergi alınmayıp, bu pay da işçiye verilmeli. Asgari ücret görüşmelerine sadece bir Konfederasyon’un değil 3 Konfederasyonun da katılması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘RAKAMIN AÇLIK SINIR ALTINDA OLMAMASINI İSTİYORUZ’

Türk-İş Konya İl Temsilcisi Abdülkadir Tamak da Türk-İş olarak her zaman yapıcı olmaya gayret ettiklerini belirterek, “Bizler asgari ücretin açlık sınırın üzerinde olmasını istiyoruz. Türk -İş olarak geçen sene yapılan görüşmede imza vermedik. Sadece ondan önceki sene yapılan görüşmede imza verdik. Bizler 2021 yılı için belirlenecek rakamın açlık sınırı altında olmamasını istiyoruz. 2021 asgari ücret görüşmelerinde de de Türk-İş olarak rakamın yüksek açıklanması konusunda elimizden gelen gayret ve çabayı göstereceğiz” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim