Konya Ticaret Odası (KTO), Selçuk Üniversitesi (SÜ) ve İŞKUR tarafından düzenlenen şirketler ile öğrenciler arasında nitelikli ve etkili bir köprü olan Konya İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı (KONİF), Selçuk Üniversitesi Kampüs Müzesinde yoğun bir katılımla açıldı. Düzenlenen Fuara Vali Cüneyit Orhan Toprak, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ercan Uslu, Selçuk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Özdemir Koçak, Konya Sanayi Odası Başkan Vekili Mustafa Veli Tekelioğlu, Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İş ve Meslek Dairesi Başkanı Sinan Temur, Vali Yardımcısı Mehmet Usta ve protokolün diğer ilgileri katıldı. KONİF Fuarı’nın açılışında konuşan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş, işgücüne ve istihdama dikkat çekti. Ekonominin temel hedefinin istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması olduğunu belirten Keleş, “İŞKUR olarak iş ve üretim dengesinin sağlanmasında en önemli unsurun iş gücü olduğunu çok iyi biliyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk defa 2017 yılında başlatılan, halen çeşitli teşviklerimizle milli istihdam seferberliği çalışmalarımıza devam etmekteyiz. İş gücü firmalarımız ve geleceğimiz için son derece önemlidir. Bugün burada öğrencilerimizi ve iş arayan vatandaşlarımızı firmalarla bir araya getirerek istihdam kapılarını aramaya devam ediyoruz. Bugüne kadar bizi destekleyen başta Vali Bey olmak üzere, belediye başkanlarımıza ve genel müdürlerimize, fuara ev sahipliği yapan üniversitemize teşekkür ederim” dedi.

‘NE KADAR TEŞVİK, O KADAR REFAH’

“İnsanlarımızı çalışmaya ne kadar çok teşvik edersek refah seviyemiz o kadar çok yükselir” diyen Sanayi Odası Başkan Vekili Mustafa Tekelioğlu, çalışma hayatına ne kadar çok insan kazandırılırsa, ülkeye o denli büyük katkı sağlanacağını vurguladı. Bugün Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin nitelikli iş gücü olduğuna dikkat çeken Tekelioğlu, sözlerine şöyle devam etti, “İnsan zenginliğinde refahında kaynağı dolayısıyla toplum olarak insanımızı çalışmaya, üretmeye ne kadar teşvik edersek, niteliğimizi ne kadar artırırsak o kadar da refah üretmiş oluruz. Hakikaten bugün geldiğimiz noktada iş gücü piyasasının en önemli sorunlarından bir tanesi nitelik uyuşmazlığıdır. Yani mevcut insan kaynağımızın, sanayimizle, iş dünyasıyla olan uyuşmazlığından kaynaklanan problemlerdir. Nitelikli insanlar yetiştiremediğimiz için yeni ürünler üretemiyoruz ve mühendisliğimizi yeni ürünler üzerine yansıtamıyoruz. Hal böyle olunca ürettiğimiz ürünler hep birilerinin taklidi veya piyasada mevcut ürünler oluyor. Bunlarla da gelebileceğimiz nokta burasıdır. Bunun değişmesi için başta hocalarımız olmak üzere öğrencilerimiz kendilerini çok iyi şekilde yetiştirecekler ve nitelikli insanlar olarak piyasada yerini alacaklar. Bu arada Barış Pınarı Harekatında Şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Yaralılarımızı Rabbimden acil şifalar diliyorum.”

‘HEPİMİZE FEDAKARLIK DÜŞÜYOR’

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Ercan Uslu da yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesi tarafından 2013 yılında kurulan Kariyer Merkezi ile istihdama katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Bu konuda herkesin fedakarlık yapması gerektiğini savunan Uslu, “Neticede istihdam garibanın duasını almak, yakınlarına sahip çıkmak ve zor durumdan kurtarmaktır. Bu bağlamda sanayicilerimizin sınırlarını aşmalarını istiyorum. İnşallah bizlerde müdürümüzün bu gayretli çalışmalarını elimizden geldiği kadar destekleyeceğiz. 6-9 aylık kısmi çalışanlar vardı. Bunları işten çıkarmadık. Bu tür zamanlarda safları biraz daha sıklaştırıp, birbirimizin elini daha sıkı tutmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘GENÇ İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 27’

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İş ve Meslek Dairesi Başkanı Sinan Temur da, “Ayın 15’inde TÜİK işsizlik rakamlarını açıklıyor. Çoğumuz bu rakamları biliyoruz ama bilmeyenler için ülkemizde genç işsizlik oranı yüzde 27. Sadece ülkemizde değil bütün Avrupa ülkelerinde bu genç işsizlik sorunu devam ediyor. Biz bu anlamda İŞKUR olarak gençlerimize yönelik çeşitli faaliyetler yapıyoruz. Ne ülkemizde ne dünyada işverenlerin bölüm bazlı işli çalıştırması artık söz konusu değil. Sadece tek bir bölüm okuyup bitirmek yeterli olmuyor. Birden fazla alana yoğunlaşmamız ve kısa beceriler edinmemiz gerekiyor. İş arama meselesi üniversite bittikten sonra değil, üniversite okunurken halledilmesi gerekir. Öğrencilerimize tavsiyem şimdiden staj yapacakları kurumları ayarlasınlar ve çalışmaya başlasınlar ve Kulüplerimize kesinlikle üye olun. Etki alanlarımızı çok genişlettik ve sürekli işverenlerimizle yan yanayız ve onlara sorduğumuz ne arıyorsunuz sorusuna aldığımız değişmeyen cevap, bölüm bitirilmesinden çok beceri, pratik, yeterliliktir” şeklinde konuştu.

‘EN ÖNEMLİ AMAÇ TARAFLARI BULUŞTURMAK’

KONİF Fuarı’nın Selçuk Üniversitesi Kampüs Müzesi’nde gerçekleştirilmesinden onure olduğunu dile getiren Selçuk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Özdemir Koçak ise, şunları kaydetti, “Burada ki en önemli amaç iş arayan ve iş veren tarafların en hızlı şekilde buluşturulması. Böylece mesleki eğitim, istihdam ve insan kaynakları konusunda taraflar arasında kalıcı ve kurumsal kurmak hedefleniyor. Fuarda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.” Konuşmaların ardından protokol üyeleri stantları gezerek bilgi aldı. Dün açılan fuar, bugün 17:00’da sona erecek.

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim