Konya Sanayi Odası tarafından yürütülen AB Bilgi Merkezi Ağı Projesi kapsamında, AB Hibe Destek fonlarından yararlanarak işletme faaliyetine geçen Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Projesi yerinde incelendi. 329 bin TL’si hibe olmak üzere proje bedeli 850 bin TL’lik yatırımla bölgedeki süt toplama kapasitesi günlük 10 tondan 35 tona kadar çıkarıldı. Böylece süt üreticine büyük katkı sağlanırken, bölgenin kalkınmasına önemli bir fayda sağlanmış oldu. Yatırımla ilgili bilgiler veren Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, TKDK’dan Avrupa Birliği IPARD Projesi kapsamında Sarayönü Süt Üreticileri Birliği olarak 6 yıl önce yaptıkları başvuru ile, bu yatırımı yaptıklarını söyledi. Kendilerine yatırımı tamamlamak için 6 ay süre verildiğini, yatırımı 4 ayda tamamladıklarını belirten Erdoğdu, şöyle devam etti, “850 bin TL’lik yatırım yaptık. TKDK’dan alınan hibe tutarı 329 bin TL. İlçemizde o yıllarda 10-11 ton süt toplanıyordu, şuan ki projeyle birlikte depolama kapasitemiz 25 tondan 35 tonlara kadar çıkardık.”

ENERJİ MALİYETLERİ FAZLA

Enerji maliyetlerinin fazla olduğuna dikkat çeken Erdoğdu, bu konuda da girişimlerinin olacağını söyledi. Konuyla ilgili Erdoğdu, “Enerji maliyetlerimiz fazla, o da süt üreticine yansıyor. TKDK’dan enerji panellerine yönelik destekler artırılsa faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Biz kendimiz de enerji konusunda bir proje yazıp başvuru yapacağız. Enerji panellerini binanın çatı katına kurdurmayı düşünüyoruz. TKDK’yla bu konuyu paylaştık. Biz bu yatırımı da yapacağız. Kendi çiftliğime de yem deposu ve ekipmanlar için başvuru yapacağım” dedi.

YATIRIMLAR DEVAM EDECEK

Bölgedeki yatırımların devam edeceğinin bilgisini veren Erdoğdu, “Yatırımlarımız çoğaldı. Bu arada da Tarım Bakanlığımızın projesiyle ailelere 10’ar hayvan verildi. Bu projeyle de süt kapasitesi arttı. İlçemizde süt kapasitesi güzel. Bölgemizde devletimizin yaptığı danışmanlık projesi açıklandı. 4 tane hayvan besleme uzmanı aldık. Onlarla bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışma içerisinde yeni hayvanların kulak küpeleriyle ilgili konuda sözleşme imzaladık. Böylece işletmelerimize faydalı bir yatırım daha yapacağız” ifadelerini kullandı.

YEM FİYATLARI KAAYAN YARA

Süt ve besi çiftliklerinin bölgedeki durumuyla ilgili de bilgi veren Erdoğdu, şunları söyledi, “Şuanda besi olarak ilçede birkaç çiftlik var. Yem fiyatları konusunda bakanlığımız el atması gerekiyor. Yem fiyatları çok arttı. Bu da yurt dışından ithal gelen hammaddeye dayanıyor. Beslenen hayvanlar kısa vadeli kesiliyor. 28-30 TL fiyatlarla giderse besi çiftlikleri kapanır. Bu döneme göre 2 yıl önceki fiyat. Üretici mağdur. Şuanda kurban piyasası olduğu için et olan hayvanlar para yapıyor. Süt hayvancılığına gelince 4 tane ilçede satılık süt ineği çiftliği var. O da işçi sorunundan kaynaklanıyor. İlçemizde 350-360 çalışan işçi sayısı var. İlçede çalışan insanlar kalmadı. Afgan veya Suriyeli çalışıyor. Kaba yemimizi kendimiz yetiştirmiyoruz. Bu da üreticinin maliyet fiyatlarını artırıyor. Hayvanların mera şansı da yok. Çiftliklerde benim gözlediğim 4 süt ineği çiftliği, 2 besi çiftliği satılık.”

TARIM MARKET’LE ÜRETÜCÜYE DESTEK

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği olarak daha önce açtıkları Tarım Market’le ilgili de bilgi veren Başkan Erdoğdu, “Burada tarım alet ve ekipmanları mevcut. Farklı markada ve farklı modelde, farklı çeşitlerde tarım aletlerimiz var. Üreticilerimiz ihtiyacı olan aleti buradan uygun koşullarda elde edebiliyorlar. Bu da çiftçiye avantajlar sağlıyor” dedi.

EMİNE ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim