Türkiye ve Konya için tarım oldukça önemli. "Gıda güvenliği" kavramının ortaya çıktığı günümüzde, güvenilir gıdaya ulaşmak için yerli ve milli tarım uygulamaları ön plana çıkıyor. Bu anlamda, gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında yetişmiş insan gücüne olan ihtiyaç da giderek artıyor. Bu doğrultuda kurularak, önemli bir misyon üstlenen Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, dışa bağımlılığı azaltmak için gerekli bilimsel çalışmaları yapabilecek, donanımlı,  yenilikçi insan kaynağını yetiştirmeyi amaçlıyor. Türkiye'nin en yenilikçi İngilizce eğitim modellerinden birine sahip olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, önemli bir eğitim yuvası olmuş durumda. Gıda, tarım ve hayvancılık alanında Türkiye'nin ilk ve tek ihtisas üniversitesi olma özelliği taşıyan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, millileşme yolunda ülkeye önemli bir ufuk kazandıracak. 

ÜNİVERSİTE ÖZEL BİR HEDEFLE KURULDU 

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, üniversiteyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin özel bir amaç için kurulduğuna dikkat çeken Rektör Çökmüş, temel hedeflerinin gıda, tarım, hayvancılık ve bu alanları destekleyen konularda Türkiye'deki ihtisas boşluğunu doldurmak olduğunu söyledi. Böyle bir üniversitenin yerlileşme ve millileşme anlamında alanında Türkiye'nin önemli bir markası olmayı başaran Torku eliyle kurulmasının ayrıca bir önem taşıdığını dile getiren Rektör Çökmüş, şöyle devam etti, "Bu üniversiteyi kuracak en iyi kurum Torku'ydu. Çünkü Torku yerli ve milli bir markamız.İyi yönetim, doğru yönetim ve doğru stratejilerle yaklaşık 17-18 yıl içinde ülkenin milli bir markası haline gelmiş, gıda ve tarım anlamında eksikliğimizi tamamlayan, dışa bağımlılığımızı azaltan bir markamız. Dolayısı ile bu üniversite zaten bu konsepte uygun olarak kuruldu. Belirli bir alandan bir ürünü belli oranlarda artırırsınız. Örneğin 1 dekardan alacağınız buğday miktarı bellidir. İyi tarım uygulamaları, dijital teknolojiler hepsini kullanın belli bir miktarın dışına çıkamazsınız. Çünkü alan sınırlandırması vardır. Bütün meselemiz üniversiteler ve araştırma merkezleri olarak buğdaydan daha başka ürünler üretilmesi, onun katma değerinin yükseltilmesini sağlamak. Dolayısı ile Torku ve üniversitemizin misyonunu oluşturan konu, ülkemizin dışarıdan aldığı ürünleri kendimizin üretmesini sağlamak, daha yüksek katma değer kazandırmak, bu üretimi gerçekleştirmek için gerekli işgücü potansiyelini kazandırmak."

ULUSLARARASI DÜŞÜNÜLÜYOR 

Rektör Çökmüş, gelişen ve değişen dünyada bilgi kavramının da büyük değişimler yaşadığına dikkat çekti. Bu anlamda, lokal bilginin kalmadığını, uluslararası arenada boy göstermek gerektiğini belirten Rektör Çökmüş, üniversitenin mevcut durumuyla ilgili şu bilgileri verdi, "Lokal bilgi kalmadı artık uluslararası düşünmek gerekiyor. Bu nedenle eğitim dilini de İngilizce yaptık. Özetle üniversitemiz; gıda, tarım ve bunu destekleyen mühendislik, işletme, ekonomi dahil bir bütün halinde bu alanda ülkemizin eksikliğini hissettiği insan gücünü yetiştirmeyi amaçlıyor. Bunu binlerce sayılarla değil, kaliteli eğitimi verebilmek için limiti belli bir üst seviyede tutarak yapmayı amaçlıyoruz. Bizim şuanda 3 fakültemiz var, 9 bölümümüz var, 12 yüksek lisans programımız var. Buraya dikkat çekmek istiyorum; Biz lisansla birlikte aynı anda yüksek lisans da açtık. Çünkü biz eğer bir Ar-Ge üniversitesi isek, ihtisas üniversitesi isek araştırmanın destekleneceği en önemli materyaller yüksek lisans ve doktora programlarıdır. Çünkü araştırma yapıyorsunuz. Dolayısı ile hedefimiz toplam öğrenci sayımızın içerisinde yüksek lisans ve doktora öğrenci oranını en az yüzde 25-30 oranında tutmak. Toplam öğrencide de 5 bini geçmemek temel hedefimiz. Dolayısı ile üniversitemiz bu misyonla kuruldu. 2016 yılında ilk öğrencilerimizi aldık. Şuanda yaklaşık 380 öğrencimiz var, bunun da yaklaşık 60'ı yüksek lisans öğrencisi. Yüksek lisansta ilk mezunlarımızı verdik. 1 yıl sonra da mezun vermeye başlayacağız. Sonra da doktora programlarımızı açacağız."

4 YENİ BÖLÜM İLAVE EDİLDİ 

Yeni açılacak bölümlere ilişkin de bilgi veren Rektör Çökmüş, "Fakülte sayısında 5'i geçmemeyi hedefliyoruz. Önemli olan bu fakültelerin altındaki bölüm sayılarını artırmak. Mesela Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'ne İç Mimarlık bölümünü açmayı uygun bulduk ve önümüzdeki yıl öğrenci almayı planlıyoruz. Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi'nde  Psikoloji ve Yönetim Bilişim Sistemleri açmayı planlıyoruz. Çünkü ürünü ve süreci yönetmek de gerekiyor. Özetle 4 yeni bölüm ilave ettik. Bunlardan Psikoloji ve İç Mimarlık bölümlerine önümüzdeki yıl öğrenci almayı planlıyoruz.Hayvansal üretim ve teknolojileri bölümü de açacağız, çünkü bir ayağımız da hayvancılık. Amacımız ana konular etrafında olabilecek fakülteleri, çok çeşitlendirmeden götürmek" diye konuştu. 

ÖĞRETİM ÜYESİ YAPISI OLDUKÇA GÜÇLÜ 

Rektör Çökmüş, üniversitelerinin öğretim üyesi yelpazesinin de oldukça geniş olduğunun bilgisini verdi. Bu durumun üniversiteye büyük avantajlar sağladığının altını çizen Rektör Çökmüş, şöyle konuştu, "Bizim öğretim üyesi kompozisyonumuza bakarsınız farklılık görürsünüz. En az yüzde 70'i yurt dışı eğitim almıştır. Çoğunlukla ABD, İngiltere, Kanada gibi ülkelerden geliyorlar. Yurt içinden gelişlere bakıldığı zaman da İngilizce eğitim yapılan ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent’in yanı sıra Hacettepe, Ankara, Selçuk gibi belli üniversitelerden alabiliyorsunuz. Dolayısı ile bazı köklü üniversitelerde eksiklik olarak karşımıza çıkan kopyalama, klonlama dediğimiz bunun sonucunda da oluşan körleşme bizim üniversitemizde yoktur. Çünkü burada hiç kimse birbirinin hocası değil. Belli alanlar muhakkak devam etmeli ama bazı alanlar körlüğe neden olur. Biz burada değişik üniversitelerdeki eğitimi toplamış oluyoruz, değişik bakış açılarına sahip oluyoruz. Amerika'da doktoranızı tamamladığınız üniversitede kalamazsınız. Başka yere gitmek zorundasınız. Böylece bilgi transferi yapılmış olur. Bizim böyle güçlü bir yönümüz var."

ÖNEMLİ PROJELER ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR 

Üniversitelerinin Gıda ve Tarım alanında bir ihtisas üniversitesi olduğunu hatırlatan Rektör Çökmüş, bu durumun kendilerine "Araştırma ve Ar-Ge" yapma sorumluluğu yüklediğini söyledi. Bu anlamda birçok proje üretmek için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Çökmüş, "Gıda ve tarım ülkemizin sorunu. Biz o nedenle araştırma altyapımızı da buna göre yapıyoruz. Dünya Bankası, TÜBİTAK, Tarım Bakanlığı kaynaklarından 20'den fazla projemiz var. Bazıları tamamlandı, bazıları devam ediyor. Yeni hazırlıklar içindeyiz. Biz personelimize proje konusunda teşvik ediyoruz. Bir destek veriyoruz. Kabul edilenler için ayrıca bir teşvik veriyoruz. Şuan öğretim görevlisi başına neredeyse 1 proje düşecek şekilde projelerimiz sürüyor" dedi. 

YABANCI ÖĞRENCİ SAYISI ARTIRILACAK

Rektör Çökmüş, üniversitelerinde 2'si lisans 2'si yüksek lisans olmak üzere 4 yabancı öğrenci olduğunu söyledi. Yabancı öğrenci sayısını önümüzdeki yıllarda artırmayı hedeflediklerini dile getiren Çökmüş, "Özellikle Türk Cumhuriyetleri ve İslam ülkelerinden öğrencilerin adaptasyonu aşamasında, İngilizce eğitim verdiğimiz için daha sonra başka ülkelere gidişlerinde a bir kuluçka rolü görmek istiyoruz. Bu manada ABD'den, Avrupa'dan bazı üniversitelerle görüşmeler yapıyoruz" ifadelerini kullandı. 

GENİŞ BİR KAMPUS ALANI VAR

Üniversitelerinin geniş bir kampus alanına sahip olduğunu kaydeden Rektör Çökmüş, bu durumun üniversitenin büyümesine olumlu katkı sağlayacağını söyledi. Şuanda üniversitenin mevcut alanının 170 bin metrekare olduğunun bilgisini paylaşan Rektör Çökmüş, şöyle devam etti, "Bizim tasarladığımız 5 bin öğrenciyi düşününce oldukça geniş bir alan, tam bir kampus alanı. İlk binayı bitirdik, bunun gibi tasarlanmış daha 5 bina da var. Onun dışında Teknokent, Ar-Ge merkezleri, yurtlar, sosyal tesisler var.Merkez Bina 30 bin metrekare kapalı alana sahip. Mekan açısından iyi üniversitelerden biriyiz.Çünkü bir öğrenciye düşen alan bizde oldukça fazla. Bu nedenle iyi bir yerdeyiz. Yakın bir zamana kadar bir alana ihtiyaç duymayacağız. Hazırlık binamız ayrı, yemekhanemiz ayrı, kütüphanemiz ayrı. En az 500 kişilik kapasiteye sahip konferans salonunu faaliyete geçirdik. Burada kongreler, konferanslar yapılabilecek. Ayrıca yeni yaptığımız binamız çok özeldir. Sütunlar üzerindedir. Yonca yaprağı şeklinde bu şekilde 4-5 bina daha yapılınca meydanda dolaşan kişiler derinlik görebilecek. Bu binamızın mimari projesi ödüllü  bir projedir. Dünyanın en iyi 7 projesinden biri seçildi. İç donanımıyla, mimarisiyle üniversiteye yakışacak bir proje oldu."

ÜNİVERSİTENİN MİMARI SAYIN RECEP KONUK 

Rektör Çökmüş, önemli bir misyonla kurulan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin mimarının 25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk olduğunu söyledi. Konuk'un öngörüsü ve projeksiyonuyla böylesi önemli bir eğitim yuvasının ortaya çıktığını belirten Rektör Çökmüş, "Gıda ve Tarım alanında ilk ve tek ihtisas üniversitesidir. Bu sektörün ihtiyaç duyduğu bilim, bilgi ve teknolojiyi kullanarak bu alanda dışa bağımlılığı azaltan milli bir üniversite. Biz Recep Konuk Beyin gösterdiği yolda yolumuza devam ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim