İnşaat sektöründeki durgunluk nedeniyle kavak ve çam satışları da durma noktasına geldi. Geçen seneyi hareketli geçiren keresteci esnafı bu sene durgunluk yaşıyor. Satışlarının tamamen inşaata bağlı olduğunu dile getiren esnaf kerestenin yerini başka ürünlerin almasından dolayı mağduriyet yaşadıklarını belirtti. Acarkon Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Recep Acar, kavak fiyatlarının geçen seneye oranla bu sene yükseldiğini ifade ederek yaz aylarından umutlu olduklarını belirtti. Doğan Orman Ürünleri İşletme Sahibi Ahmet Doğan ise kerestenin yerini başka ürünlerin aldığını bundan dolayı da satışlarının yavaşladığını vurguladı

İNŞAATLAR YAVAŞLADI, KAVAK SATIŞLARI DURDU!

Kavak satışlarının hızlı geçtiği bir sezonun ardından bu sene satışlarda durgunluk yaşanıyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Acarkon Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Recep Acar: “Keresteciliği baba mesleği olarak uzun yıllardır devam ettiriyoruz. Çok hızlı geçen bir sezonun ardından bir durgunluk yaşıyoruz. Zaten bir sezon hızlı geçtiyse bunun ardından 2 sezon falan duraklamalı ilerler. Geçen yıl ve ondan önceki yıl kereste ve inşaat işleri korkunç derecede hızlıydı. Geçen yıl mal yetiştiremediğimiz zamanları çok iyi hatırlıyorum. Bu sezon dediğimiz gibi çok yavaş geçiyor ama daha bahar aylarındayız. Yaz aylarında hızlanma durumu var. Bizim sektörümüz de tamamen inşaata bağlı. İnşaat hızlandığı bizde hızlı bir şekilde çalışırız. Biz tamamen inşaatlık kereste satışı gerçekleştiriyoruz. İnşaatta da ilk alınacak olan malzeme kerestedir” diye konuştu. 

GEÇEN SENEYE ORANLA FİYATLAR YÜKSELDİ

Çam ve kavak fiyatlarında geçen seneye oranla artış yaşandığını da dile getiren Acar sözlerine şu şekilde devam etti: “Çam ve kavak fiyatlarında yükselmeler meydana geldi. Geçen yıl 550 TL olan kavak fiyatları işçi girdilerinden ve kereste maliyetinden dolayı 600 TL’ye yükseldi. Çam fiyatı ise 750 TL civarında seyrediyor. Geçen sene fiyatlarına göre yükseliş var. Şimdi tahtanın yerine playwood diye bir malzeme kullanılıyor. Bu malzemelere de ciddi derecede zam geldi. Bu malzemeler dışarıdan geliyor. Devletin gümrük vergisini artırdığını duyduk. Bundan dolayı da playwood satışları yavaşlayacak milletimiz keresteye yönelecek. Bizim için bir sorun yok çünkü hem döviz dış ülkelere gitmez hem de kendi kendimize alışveriş yapmış oluruz.  Bahar aylarında fazla bir kesim olmadığı için temin noktasında da problem yaşıyoruz. İhaleler az oluyor az olunca da mamuller yükseliyor. Kavaklar Sakarya ve Adapazarı tarafından geliyor. Çam ise Akseki, Cevizli bölgelerinden temin ediliyor” 

KERESTENİN YERİNİ BAŞKA ÜRÜNLER ALDI

Kerestenin yerini başka malzemelerin aldığını ifade eden Doğan Orman Ürünleri İşletme Sahibi Ahmet Doğan bu nedenden dolayı kereste satışlarının durduğunu belirterek: “Kavaklarda fiyatlar yükseldi. Kereste olarak metreküpünü 500 TL civarında satıyoruz. Esnaf iş olmadığından dolayı eski fiyattan mamul satmak zorunda kalıyor. İnşaat sektöründe yaşanan durgunlukta bize olumsuz bir şekilde yansıdı. Eğer kerestenin yerine başka malzemeler kullanılmamış olsaydı biz burada bir dakika bile boş durmazdık. Şu anda inşaatın yan ürünü çok. Mesleğimizin yüzde 90’ı hızara bağımlı. Temin noktasında da problem yaşıyoruz. Konya çevresin ağaç kalmadı. Ağacın yüzde 80’i Batı Karadeniz, Düzce, Adapazarı, Akyazı, gibi bölgelerden geliyor” dedi. 

‘ERKEK ÇOCUĞA KAVAK EKİM’ DÖNEMİ BİTTİ

Eskiden erkek çocuklar doğduğu zaman kavak ekildiğini ve çocuklar birlikte kavağın büyüdüğünü, sonrasında ise kavağın satılarak çocuğunu düğününün yapıldığını vurgulayan Doğan böyle bir durumun artık kalmadığını belirterek cümlelerini şu şekilde aktardı: “Eskiden Çumra ve Ereğli bölgelerinde erkek çocuk olduğu zaman kavak dikerlermiş. Çocuk büyüyesiye kadar kavakta büyürmüş ve kavak söküldükten sonra onun parasıyla düğün yapılırmış. Ama şimdi öyle bir durum kalmadı. Kavak olayı tamamen bitti. Eski zamanların satışı artık günümüzde kalmadı.  Hammaddeyi bulmakta zorlanıyoruz. Bizler esnaf olarak masrafların hakkından da gelemiyoruz. Para kazanmadığımız için eski birikintilerimizle ayakta kalmak zorunda kalıyoruz”

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim