İnşaat sektörünün son yıllarda ivme kazanmasıyla, sektörün alt sektörlerin de zamanla önemli gelişimler sağlandı. Bunlardan biri de çatı sektörü. Çatı sektörü içerisinde faaliyet gösteren FEM Çatı, sektörün Konya’daki yenilikçi yüzü olarak dikkat çekiyor. 2007 yılında kurulan ve 10. Yılına gelmenin haklı gururunu yaşayan FEM Çatı, yeni çatı sistemlerini kaliteli ve güvene dayalı anlayışı ile uygulamaya koyuyor. FEM Çatı sahiplerinden Mustafa Kiriş, FEM Çatı ve sektör hakkında değerlendirmelerde bulundu. Eski usul çatı yapımlarının terk edilip, bugünün şartlarına göre hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Kiriş, kalitenin ancak bu şekilde kazandırılacağının altını çizdi. 

FEM, ÇATI SİSTEMİNİ KOMPLE YAPIYOR

FEM Çatı Sistemleri’nin 2007 yılında faaliyete başladığını ifade eden FEM Çatı Ortaklarından Mustafa Kiriş, işe ilk olarak Meram Sanayi’nde 50 metrekarelik bir yerde ortağı Ömer Başpınar’la birlikte başladıklarını söyledi. Bu işin çıraklığını ve kalfalığını yaptıklarını ve sektörde çekirdekten yetiştiklerine dikkat çeken Kiriş, “Biz başladığımız zamanlarda çatıyı komple sistem olarak yapan firma çok azdı. Çatının oluk sistemi, izolasyon sistemi, kiremit sistemi gibi hepsini yapan az bir firma vardı. Çoğu firma eski usuldeki gibi tenekeci gelir oluğunu takardı, kiremidi alırlardı, asansörü kurarlardı, güvenli olmayan yöntemlerle kiremitler çıkartılarak döşenirdi. Yani sistem olarak hepsini yapan firma çok azdı. Biz bu açığı gördük ve çatının komple teklifini veren azdı. Önce tabi kendimiz ufak tefek iş yapmayla başladık. Böyle böyle şirketimizi bugüne kadar getirdik” ifadelerini kullandı. 

‘YENİLİKLERİ TAKİP EDİYORUZ’

FEM Çatı olarak sürekli yenilikleri takip ettiklerini bu yenilikleri Konya’ya kazandırmaya çalıştıklarının altını çizen Kiriş, bu kapsamda firma olarak yaptıkları gelişimleri anlattı. Kiriş şöyle devam etti, “Çatıda hambaliye yükünü kaldıralım dedik. Bunu nasıl yaparız onu düşündük. Araç üstü vinçle bunu başarabileceğimizi düşündük. Vinç operatörleri ile bunu görüştük. O zamanlar paletli kiremitler de yeni yeni oluşmuştu. Biz sonuç olarak bu işi yaptık. Biraz zor oldu ama başardık. Vinçle çatıya çıkarmaya başladık malzemeleri. Böylece yeni bir sektör de oluştu. Biz şu an bünyemizde 15-20 kişilik ekiple yenilikleri takip ederek, Konya’ya getirmeye çalışıyoruz. Biz araştırmamızı yapıyoruz, geliştirmesini yapıyoruz, tecrübesini ediniyoruz sonra piyasaya çıkıyoruz. Olukta da böyle oldu, yeni kiremit sistemi de böyle oldu.”

KONYA’YA KENET ÇATIYI ANLATIYORUZ

2011 yılında yeni çatı sistemlerini Konya’ya kazandırma amacıyla kenet çatı sistemini kurmaya başladıklarının bilgisini veren Kiriş, o yıllarda kenet çatının Konya’da çok fazla kullanılmadığını söyledi. FEM Çatı olarak, bu sistemin kaliteli olmasından dolayı binalarda mutlaka kullanılması gerektiğini düşünerek, bu sistemi anlatmaya başladıklarını söyleyen Kiriş, şöyle devam etti, “Biz kenet çatının kullanılmasını istiyoruz. Bunu da anlatıyoruz. Eskiden köylerde oluklu saç kullanırlardı çok yağan köylerde. Çünkü toprak kiremitler suyu emer toprak kurur. Emdikten sonra don olur ve toprak kiremidi patlatır. O yüzden kiremidi köylerde çok kullanmazlar. Kenet çatının özelliği şu; yekpare yapılmasıdır. Birbirine kilitlemelidir, uçmayı buradan önleriz. Kenet çatı da akma olmaz. Eğer düzgün yapılırsa kenet yapı, uzun ömürlüdür. Biz bu nedenle doğrusunu anlattık ama Konya’da yine istenilen seviyede kenet çatı kullanılmıyor. Bu da maliyetten kaynaklanıyor. Dolayısı ile yeni sistemleri araştırıyoruz. Yeni sistemler var. Bunları Konya’ya getirmeye devam edeceğiz. Kenet Çatı’nın sistemini değiştireceğiz. Makine parkuru ile alakalı değişiklik yapacağız. Kenetin uygulanmasıyla ilgili yenilikler yapacağız. Gelecek sezona yetiştirmeye çalışacağız. Yurtdışındaki sistemleri burada nasıl uygularız konusunda da çalışmalarımız var. bunu yapıyoruz. Kendimiz yurt dışından getirdiğimiz malzemeler var, bunları Konya’ya kazandırıyoruz. 

ÇATI SEKTÖRÜNDE MERDİVEN ALTI SON BULMALI

Bir çok sektörde olduğu gibi çatı sektöründe de bir çok sorunun olduğuna dikkat çeken Kiriş, özellikle merdiven altı imalatlara dikkat çekti. “Şimdi yeni arkadaşlar 3 ay bir yerde görüyor, eli makas tutuyor, oturuyor kenet çatı yaptırıyor” diyen Kiriş, bunun doğru olmadığını belirterek şöyle konuştu, “Bizim müşterilerimiz de buna rağbet gösteriyor. Ama olması gereken gibi yapılmıyor. Kenet kenet olarak yapılmıyor. Hala eski usulle çatı yaptıran müteahhitlerimiz var. Bu da haksız rekabete neden oluyor hem de kalite düşüyor. İşin ehli olmayana rağbet göstermesinler istiyoruz. İşin ehli olmayan kişilere iş yaptırılması, güveni zedeliyor. Bir de devlet dairelerine müteahhitlerimiz iş yapıyor. Çatı konusunda devlet dairelerindeki şartnamelerin yeni sisteme göre değiştirilmesi lazım. Şartnameler eski. Bu da şu sıkıntıyı doğuruyor; Şartnameler eski olunca, çatıyla alakalı o uygulama doğru olmuyor.” 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim