Tarım sigortası, çiftçilerin ürün veya hayvanlarını güvence altına almakla birlikte, herhangi bir sigorta güvencesi olmayan kişileri de güvence altına alıyor. Herhangi bir sigorta güvenceleri olmayan mevsimlik veya gündelik çalışan işçiler de Ek 5 Tarım Sigortası ile güvence altına alınabiliyor. Çiftçilerin tarımsal emeklerini güvenceye almak amacıyla, poliçe bazında teminatlar altında korumaya alan sigorta çeşidine tarım sigortası deniliyor. Çiftçinin, üreticinin desteklenmesi, doğal afet ya da iklimsel koşullardan görülecek zararın önlenmesi, en aza indirilmesi için devlet destekli tarım sigortası Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından yönetiliyor. TARSİM tarafından kapsama alınacak ürünler, riskler, bölgeler ve işletme ölçeklerine göre devletin sağlayacağı prim desteği miktarları, her yıl Cumhurbaşkanı Kararı ile belirleniyor.

Efecan Sigorta Sahibi Kerem Kolçak, tarım sigortaları ve sigortalar hakkında bilgi verdi. Kolçak, tarım sigortalarının imecenin modernleşmiş hali olduğuna dikkat çekti. Kolçak, “Tarım sigortalarına ödenen para oldukça cüzi. İklimsel değişikliklerle ne şekilde karşılaşacağı belli olmuyor. Yaşanan yangınlarda kimse önlem alamıyor. Tarım sigortaları konusunda çiftçiler daha fazla bilinçlendirilmeli. Tarım sigortası yaptıranların priminin yarısını devlet karşılıyor. Pandemi döneminde gıdanın ve üretimin önemi anlaşıldı. Tarım sigortaları konusunda daha fazla dikkat çekilmeli. TARSİM yetki belgesi olan sigorta şirketlerine başvuran üreticilerimiz ve çiftçilerimiz tarım sigortalarını yaptırabilir” dedi.

 

Devlet Destekli Tarım Sigortası branşları nelerdir?

Devlet Destekli Tarım Sigortaları, aşağıdaki branşlarda faaliyet göstermektedir: Bitkisel Ürün Sigortası,İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası, Ağaç Fidan Sigortası,Sera Sigortası, Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası, Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası, Kümes Hayvanları Hayat Sigortası, Su Ürünleri Hayat Sigortası, Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası. 1980’li yılların sonlarına kadar Türkiye’de tarım sigortası özel şirketlerce kısıtlı düzeylerde gerçekleştirilebilmiştir. 1995 yılında Tarım Sigortaları Vakfı kurulmuştur. Bu vakıf, Tarım Sigortaları Kanunu’nun çıkartılmasına kadar olan süreçte bazı kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak , tarım sigortası branşında faaliyette bulunan sigorta şirketlerine destek vermiştir. Yapılan bütün çalışmalar sonucunda , konu ile ilgili farklı ülkelerin uygulamalarının incelenmesi ve değerlendirilmesinden sonra,2005 yılında Tarım Sigortaları Kanunu çıkartılmıştır. 2006 yılında da Tarım Sigortaları Havuzu ve TARSİM faaliyetlerine başlamıştır. Türkiye’de yeni sistem belirlenirken, incelenen  çeşitli ülke örneklerinden İspanya’nın tarım sigortası sisteminin daha uygun olacağı düşünülerek model olarak alınmıştır.

Bitkisel Ürün Sigortası kapsamında meyveler hangi risklere karşı sigortalanabilmektedir?

Meyveler dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybına ve dolu riskinin neden olduğu kalite kaybına karşı sigortalanabilmektedir. Meyveler bu risklere ilave olarak, çiçeklenme dönemi dahil olmak üzere don riskinin neden olduğu miktar kaybı için isteğe bağlı olarak güvence altına alınabilmektedir. Açık alanda bağ ve meyvelerde koruyucu olarak kullanılan dolu ağı ve örtü sistemleri ile destek (telli terbiye) sistemleri için,dolu paket kapsamındaki riskler,taşıt çarpması ve dolu ağırlığı riski,kiraz ve üzüm ürünlerinde üründe yağmur riskinin olgunlaşma ve hasat döneminde neden olduğu miktar kaybı ile taze tüketime yönelik olarak üretilen incirlerde olgunlaşma ve buruklaşma dönemlerinden hasada kadar olan dönemde neden olduğu miktar ve kalite kaybı,salamuralık yaprak üretimi  yapılan asmaların yapraklarında dolu paket kapsamındaki risklerin neden olduğu miktar kaybı isteğe bağlı olarak ek prim ödemek suretiyle ,dolu pakete eklenebilmektedir. Ayrıca, meyve ağaçları ve asmaların kendileri ile fidanları, dolu fırtına, hortum, yangın,deprem,heyelan ile sel ve su baskını ,kar ağırlığı,taşıt çarpması risklerine karşı teminat kapsamındadır.

Bitkisel Ürün Sigortası kapsamında tarla ürünleri,sebzeler ve kesme çiçekler hangi risklere karşı sigortalanabilmektedir?

Tarla ürünleri, sebzeler ve kesme çiçekler ‘dolu, fırtına,hortum,yangın,heyelan ve deprem ile sel ve su baskını’ risklerinin neden olduğu miktar kaybına; sebze ve kesme çiçekler ,dolu riskinin neden olduğu kalite kaybına karşı sigortalanabilmektedir. Ayrıca, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf ürünleri için sap unsuru, tarla ürünlerinde, sebzelerde fidanlarda ve çilekte yaban domuzunun neden olduğu miktar kaybı, isteğe bağlı olarak güvence altına alınabilmektedir.

İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortasının kapsamı nedir?

Kuru tarım alanlarında üretimi yapılan buğday, arpa, çavdar,yulaf,tritikale,nohut,kırmızı mercimek ve yeşil mercimek ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumculuk ürünleri,ilçe genelinde gerçekleşen kuraklık,don,sıcak rüzgar ve sıcak hava dalgası,aşırı nem,aşırı yağış risklerine karşı güvence altına alınabilir. Ayrıca; buğday, arpa, çavdar, yulaf,tritikale ürünleri  ile bu ürünlerin sertikalalı tohumluklarının sap kısmı isteğe bağlı olarak ek prim karşılığında teminat kapsamına alınabilmektedir.

Sera Sigortasının kapsamı nedir?

Risk inceleme ve değerlendirme sonucuna göre teminat kapsamına alınabilen seralar ve içindeki bitkisel ürünler, dolu, deprem, taşıt çarpması ile firtına, hortum, yangın, heyelan, sel ve su baskım, kar ve dolu ağırlığı riskleri nedeniyle sera içindeki sigortalı bitkisel ürünlerde meydana gelen miktar kayıplan ile sera konstrüksiyonu, örtü malzemesi ve sera içindeki teknik donanımda meydana gelen zararlara karşı sigortalanabilmektedir.

Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortasının kapsamı nedir?

Risk inceleme ve değerlendirme sonucuna göre, sigortalanmaya uygun, Hayvancılık Bilgi Sistemi’ne (HAYBİS’e) kayıtlı süt ve besi sığırları ile mandalar, aşağıdaki risklere karşı güvence altma alınabilmektedir.Her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale,5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na” göre ihbarı mecburi olan hastalıklardan; anthrax, mavi dil, rift vadisi humması, bulaşıcı sığır plörapnömonisi (contagious bovine pleuropneumonia), enzootik sığır löykozu, geyiklerin epizootik hemorajik hastalığı (EHD), bulaşıcı stomatitis (Veziküler Stomatitis) hastalıkları,

Her türlü kaza, vahşi hayvanusaldırısı, yılan ve böcek sokması,Zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler,Her türlü doğal afetler ve güneş çarpması,Yangın veya infilâk,

sebebiyle meydana gelen ölümler, mecburi kesimler, yavru atma ve yavru ölümü, sonucu sigortalının doğrudan uğradığı maddi zararlar,Aynca; sigortalının isteğine bağlı ek prim alınması koşuluyla, Hastalıklardan arilik belgesine sahip ve bio güvenlik önlemlerini almış işletmelerde, işletmede yer alan sigortalanabilir nitelikteki tüm hayvanların sigortalanması koşuluyla; şap hastalığı nedeniyle meydana gelen ölümler, mecburi kesimler, yavru atma ve yavru ölümü sonucu sigortalının doğrudan uğrayacağı maddi zararlar,Poliçede belirlenen sigortalı yerde yapılan hırsızlık veya hırsızlığa teşebbüs nedeniyle sigortalı hayvanlarda doğrudan meydana gelen zararlar,3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden doğan sabotaj ile bunları önlemek ve etkilerini azaltmak amacıyla, yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda, meydana gelen ölümler, mecburi kesimler, yavru atma ve yavru ölümü sonucu sigortalının doğrudan uğrayacağı maddi zararlar.

Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasının kapsamı nedir?

Risk inceleme ve değerlendirme sonucuna göre, sigortalanmaya uygun, Hayvancılık Bilgi Sistemi ne (HAYBÎS’e) kayıtlı koyun ve keçi ile damızlık koç ve tekeler, aşağıdaki risklere karşı güvence altına almabilmektedir.Her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre ihbarı mecburi olan hastalıklardan; anthrax, mavi dil, koyun ve keçi vebası (PPR), koyun, keçi çiçeği, geyiklerin epizootik hemorajik hastalığı (EHD), rift vadisi humması, hastalıkları,Her türlü kaza, vahşi hayvan saldırısı, yılan ve böcek sokması,  Zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler,    Her türlü doğal afetler ve güneş çarpması,Yangın veya infilâk

sebebiyle meydana gelen ölümler ve mecburi kesimler ile gebelik süresinin herhangi bir döneminde meydana gelen ve Tarım Sigortaları Havuzu eksperi tarafından tespit edilen yavru atmalar nedenleriyle sigortalının doğrudan doğruya uğradığı maddi zararlar.

Ayrıca; sigortalının isteğine bağlı ek prim alınması koşuluyla,Hastalıklardan arilik belgesüıe sahip ve bio güvenlik önlemlerini almış işletmelerde işletmede yer alan sigortalanabilir nitelikteki tüm hayvanların sigortalanması koşuluyla; şap hastalığı nedeniyle meydana gelen ölümler, mecburi kesimler, sonucu sigortalının doğrudan uğrayacağı maddi zararlar.Poliçede belirlenen sigortalı yerde yapılan hırsızlık veya hırsızlığa teşebbüs nedeniyle sigortalı hayvanlarda doğrudan meydana gelen zararlar.

Kümes Hayvanları Hayat Sigortasının kapsamı nedir?

Kapalı alanda üretimi yapılan, bİo-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış, risk inceleme değerlendirme sonucuna göre sigortalanmaya uygun tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları, aşağıdaki risklere karşı güvence altına alınabilmektedir:5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre, ihbarı mecburi bulaşıcı hastalıklar hariç olmak üzere her türlü kanatlı hayvan hastalıkları,Her türlü kaza ve zehirlenmeler,Her türlü doğal afetler,Yangın veya infilâk sebebiyle meydana gelen ölüm, itlaf ve mecburi kesimler nedeniyle, sigortalının doğrudan doğruya uğradığı zararlar, isteğe bağlı olarak ve ek prim alınması koşuluyla; Salmonella test sonuçları menfi olan işletmelerde pullorum ve kanatlı tifosu (tavuk tifosu) hastalıkları nedeniyle meydana gelen ölümler ve mecburi kesimler sonucu sigortalının doğrudan uğrayacağı maddi zararlar.Ayrıca, açık ve yan açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanlan, hastalık dışındaki risklere karşı sigortalanabilmektedir.

Su Ürünleri Hayat Sigortasının kapsamı nedir?

Risk inceleme ve değerlendirmen sonucuna göre sigortalanmaya uygun tesislerde yetiştirilen alabalık, çipura, levrek, orkinos, mersin ve granyöz vb. balıklarınızı, aşağıdaki risklere karşı güvence altına alınabilmektedir:Çeşitli hastalıklar,Kontrol dışındaki kirlenme ve zehirlenmeler,Her türlü doğal afetler,Kazalar,Predatörler,Alg patlaması.Ayrıca, kafes ve ağlar, doğal afetler kazalar ve predatörler nedeniyle meydana gelen zararlara karşı sigortalanabilmektedir.

Arıcılık (Anlı Kovan) Sigortasının kapsamı nedir?

 Risk inceleme ve değerlendirme sonucuna göre sigortalanmaya uygun. Hayvancılık Bilgi Sistemi’ne (HAYBİS’e) ve Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS’ye) kayıtlı olan, plakalı, modern ve aktif (içinde arı olan) kovanlar ve içindeki an kolonisi, fırtına, hortum, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskmı, taşıt çarpması, vahşi hayvan saldırısı risklerine ve gezginci arıcılıkta kovanların nakliyesi esnasında oluşabilecek çarpma, çarpışma, devrilme, yanma gibi risklere karşı sigortalanabilmektedir.

 

Editör: TE Bilişim