Yüz binlerce vatandaşın merakla beklediği ve ‘imar barışı’ düzenlemesini de içeren düzenleme Meclis Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçerek TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. İmar barışı kapsamında, iskânsız yapılar kayıt altına alınarak iskân verilecek. Su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek. Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi’nin ve maliklerin yarısının muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek. İmar barışı için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara başvurulabilecek. İmar barışı için son gün 31 Aralık 2018 olarak belirlenmiş olup, bu tarihe kadar başvuru yapılabilecek. Bakanlar Kurulu’nun bu süreyi 1 yıl uzatma hakkı olacak. Yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde üç oranında kayıt bedeli alınacak. 100 metrekarelik bir ev için ödenecek tutar 2 bin 250 liradan başlayacak. Lüks konutta Yapı Kayıt Belgesi alma bedeli 5 bin liraya kadar çıkacak. Ancak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis işlemi için bedelin iki katı ödenecek.

İMAR BARIŞI YAPILARIN KAYIT ALTINA ALINMASINI HEDEFLİYOR 

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, İmar barışı ile yapıların kayıt altına alınması hedeflendiğini ifade ederek, “İmar barışı ile yapıların kayıt altına alınması hedeflenmektedir. İlgililer tarafından yapılan açıklamalarda ilgili yapıların deprem etkisi, zemin şartları vb etkilerin altında hasar görüp görmeyeceği konusunda ilgili kuruluşlardan meslek odalarından ya da teknik elemanlardan alınacak bir dayanıklılık raporu istenmemektedir. Yapı sahibinin 'yapım depreme ve diğer etkilere dayanıklıdır' beyanını devletimiz yeterli görecek gibi bir anlayış var. Bu durum yapı güvenliğinin sağlanması açısından çok tehlikeli bir durum. Birçok bina en ufak depremde yıkılarak yada hasar görerek can ve mal kayıplarına sebep olacak durumda. Bu tip yapıların dayanıklılık testlerinin mutlaka yetkili kuruluşlar ve inşaat mühendisleri tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. İleride can ve mal kayıplarına uğramamak için,  kanun metnine mutlaka inşaat mühendisleri tarafından hazırlanan ve yapının dayanıklılığını gösteren raporların da eklenilmesinin istenmesi lazım. Bu şekilde ileride ortaya çıkacak birçok mağduriyetin önüne geçilmiş olacak. İmar barışına karşı değiliz ama insanlarımızdan da güvenli konutlarla yaşamasını istiyoruz” dedi.

İMAR BARIŞI BİLİMSEL YÖNTEM İLE ELE ALINMALI

Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Münir Günay da müteahhitlerin hataları sebebi ile mağdur olan vatandaşların sorunların bu af ile giderebileceğini ifade ederek, şimdiki ismi ile İmar Barışı eski dönemlerde imar affı olarak geçen yasal düzenlemenin kamusal ve doğal değerleri hedef alan, herhangi bir kapsamlı, bilimsel araştırmaya dayalı plan kararına dayanmayan bu yapıların yasal hale getirilmesi, anayasal ve evrensel değerler nedeniyle korunması gerekli kamusal kaynakları kaybettiren kaçak yapılaşmanın yasallaştırılması sürecine dönüşmemeli. İmar barışı ile çoğu zaman SGK ödemelerini gerçekleştirmediği için iskan ruhsatı alamayan müteahhitlerin kusurları nedeniyle mağdur olan vatandaşlarımızın mağduriyetlerin giderileceğine inanıyorum. Vatandaşlarımıza destek olacak her konuya destek veriyoruz. İmar barışı bilimsel yöntem ile ele alınmalı. Bilimsel yöntemlerle bu işin doğruluğu veya iskan verebileceği durumu kanıtlanmak kaydı ile imar barışını destekliyoruz. Ancak imar affı ya da imar barışı çıkacak diye süreç fırsatçılığa dökülmemeli ve yeni bir kaçak yapılaşmaya fırsat verilmemelidir. İmar affı çıkacak beklentisi ile Konya’da kaçak yapılaşma ile ilgili söylemler var bu konular da zaten belediyelerimizin her zaman olduğu gibi gerekli hassasiyeti göstereceğini düşünüyorum. Kısacası Bu yasa ile mağduriyetler giderilmeli, fırsatçılığa dönüştürülmemeli” şeklinde konuştu. 

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ HAREKETLENİR 

Şehir Planlamacısı Nesrin Sert de, “İmar affı ile ciddi bir gelir elde edilecek.  İmar affı ile birlikte ekonominin canlanabileceğini düşünüyorum. Vatandaşlar yapılarına ruhsat alabilmeleri için ciddi bir adım atacak. İmar affının gayrimenkul sektörüne de hareketlilik getirebileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim