Türkiye’de din eğitiminin en temel ve en yaygın alanı olan İmam Hatip Okulları, bugün verdiği önemli eğitimlerle yeni nesillerin donanımlı şekilde yetişmesini sağlıyor. Eğitim alanında önemli bir boşluğu dolduran İmam Hatip Okullarından, vatanını, milletini seven, insanlığa faydalı altın bir nesil yetişiyor. Bugüne kadar sıradan bir eğitim kurumu olarak görülmeyen ve bundan sonra da öyle olmayacağı düşünülen imam hatip okulları, yetiştirdiği değerli insanlar, müfredatı, genel örgün eğitiminin yanında din eğitiminin de verilmesi ile birlikte bizzat eğitim kurumu olarak değerli birer kurum halini aldı. İmam hatip okulları ve Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) hakkında önemli bilgiler veren TİMAV Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, İmam Hatiplerin önemine vurgu yaptı. Öksüz, “İmam Hatipler bu ülkenin insani altyapısına; her kademede, her alanda görev alabilecek bilgi ve birikimde, kapasitede insanlar yetiştirmektedir” diyor. İşte Öksüz’ün İmam Hatipler ve TİMAV hakkında verdiği önemli bilgiler;

Konya’nın imam Hatip Liselilerine bakışı nedir?

-Öncelikle şunu ifade edeyim ki; Bir eğitim kurumu olmanın yanı sıra toplumda bulduğu karşılık ile İmam Hatip Okulları diğer eğitim kurumlarından ayrılmaktadır. Zira Türkiye’de İmam Hatip Okulları’na atfedilen değer ve nitelikler, hemen her kesimden insanın neredeyse üzerinde ittifak ettiği olumlu bir imaja kaynaklık etmiştir. Bu nitelemeler “imam hatipli” olmanın bir ayrıcalık sebebi olarak algılanmasını da beraberinde getirmiştir. Bunun doğal sonucu olarak da İmam Hatipliler’in kamuoyu nezdindeki itibarı vesilesi ile bu okullara olan ilgi ve alaka tüm halkımızın malumudur.

Ülkemizin hemen hemen her yerinde olduğu gibi Konya’mızda da bu ilgi, teveccüh ve gayret hamdolsun iyi bir noktada. Zaten İmam Hatip Okullarımızın sayısı halkımızın bu teveccühü ve talepleri neticesinde çoğalmaktadır. Çünkü milletimiz İmam Hatiplileri iyi insan, İmam Hatip Okullarını da eğitim sistemimiz içerisindeki en faydalı model olarak benimsiyor ve bu okulların sayı ve kalitesinin artırılmasını istiyor. Bu vesile ile de İmam Hatip okullarını sadece din eğitimi veren bir kurum olarak değil, hem din eğitimi, hem genel eğitim bağlamında başarı seviyesi yüksek, milli ve manevi değerlerine bağlı, ahlaki değerlerde öncü ve örnek bir nesil yetiştiren kurumlar olarak görüyor ve güçlü bir şekilde destekliyor. Bu arada; 1951 yılında Türkiye’de açılan 7 İmam Hatip Okulu’ndan birinin Konya’da açıldığını belirtmekte fayda görüyorum. Bu yönüyle de Konya’nın İmam Hatiplere ilgi ve alakası önem arzediyor. Halkın kendi bağrından kopup gelen, milletimizin ihtiyaçlarına binaen ortaya çıkan bu eğitim kurumları ülkemiz, milletimiz ve ümmetimiz için büyük hizmetler üretmiş, halen de üretmeye devam etmektedir. Aziz Milletimizin dindar, ahlaklı, dürüst, samimi Müslüman yetiştirme gayretinin bir tezahürü olan bu okullarımız, amaçlarına uygun bir şekilde eğitim vermeye uzun yıllardır devam etmekte ve devam ettikçe toplumun ilgisi ve teveccühü katlanarak artacaktır.

Netice itibarı ile İmam Hatipler; bu ülkenin kendi imkanları ile, milletimizin haklı talepleri neticesinde kurulan, tamamen Milli Eğitim sistemi içinde eğitim-öğretim veren, hukuki ve idari olarak altyapısı güçlü, milletin, ümmetin gelecek projeksiyonunda ümidimiz olan nesilleri yetiştiren bir eğitim projesidir ve bu okullara talebi artıran irade, devletle toplumun ortak hassasiyetlerinin tezahürüdür.

Son dönemlerde imam hatip liselerinde hafız imam hatip sayısı arttı bu konuda ailelerden talepler nelerdir. Neler söylemek isterseniz?

-Evet, Hafız İHO’ların sayıları arttı sistemi de oturdu elhamdülillah. Sistemin sorunsuz işleyişi, haliyle bu okullara talebi de artırdı. Örneğin Konya’da okulun açıldığı 2014 yılında 750 öğrenci başvuruda bulunurken, geçen sene ilkokul 4. sınıfı bitiren yaklaşık yirmi bin öğrenciden beş bini, yani her 4 öğrenciden biri bu okula başvuru yapmıştır ve bu talepler katlanarak artıyor. İnancını, milli, manevi ve ahlaki değerlerini özümseyen, sadece Kur'an-ı Kerim'i ezberleyen değil aynı zamanda onu idrak eden, anlayan ve hayatına tatbik eden bireylerin, geleceğin hafız doktorları, mühendisleri ve öğretmenlerinin yetiştirilmesine hizmet etmesinden dolayı, TİMAV olarak bu projeyi çok önemsediğimizi ve desteklediğimizi belirtmek istiyorum. Projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlerden Allah razı olsun. Bu proje kapsamında yavrularımız okul eğitimlerini hafızlıkla taçlandırmak istiyorlar.

Bildiğiniz üzere, Ülkemizde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2014- 2015 eğitim öğretim yılında itibaren milli eğitime bağlı imam hatip ortaokullarında eğitime ara vermeksizin hafızlık yapma imkânı tanınmıştır. Kuran ezberi açısından en verimli dönem ile ülkemizde zorunlu örgün eğitim döneminin çakışıyor olması bu ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Zira anaokuluna başlama öncesi hafızlık eğitimi için erken, zorunlu örgün eğitimin bittiği en erken yaş olan 17 ise geç bir zaman dilimidir. Hatta çoğunlukla üniversite eğitimi ara vermeksizin başladığından gençler hafızlık yapmak istedikleri halde zaman aralığını bulamamaktadır. Bu problemin çözümü maksadıyla Din Öğretimi Genel Müdürlüğü örgün eğitimi aksatmadan Kur’an-ı Kerim in tamamını ezberlemek isteyen öğrenciler için model arayışına girmiş ve mevcut proje geliştirilip uygulamaya başlanmıştır.

Projeye dahil olmak isteyen öğrencilerden hafızlığa ilgisi ve kabiliyeti olanlar okullar da kurulan komisyon tarafından sınava tabi tutuluyor ve sınavda dereceye giren öğrenciler, mülakatın ardından yaz kursuna alınıyor. Başarılı olan öğrenciler okula kabul ediliyor. Böylelikle hafızlık eğitimine ilk adımını atmış oluyorlar.

TİMAV olarak yaptığımız araştırma ve gözlemlere göre, buradaki öğrencilerin dersleri hızlı algıladıklarını, akademik başarılarında artış olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hem ortaöğretim, hem de hafızlık eğitimlerini birlikte devam ettiren bu yavrularımız, diğer derslerde gösterdiği başarı ve liselere giriş sınavında aldıkları yüksek puanlar ile de dikkat çekiyorlar ve bu durum bizleri ziyadesiyle memnun ediyor.

Yine yapılan araştırma ve gözlemlere göre, proje dahilinde eğitimine devam eden öğrenci ve velilerin programdan beklentilerinin büyük oranda karşılandığını, bu okullara talebin daha da artarak devam edeceğini rahatlıkla söyleyebilirim.

İmam hatiplerin ülkemiz için önemi nedir?

-Türkiye’de din eğitiminin en temel ve en yaygın alanının İmam Hatip Okulları olduğu gerçeğinden yola çıkarak bu kurumların din eğitimi alanında önemli bir boşluğu doldurmakta olduğunu söyleyebiliriz. Bu okullardan vatanını, milletini seven, insanlığa faydalı altın bir nesil yetişmektedir. İmam Hatip Liseleri tarih boyunca sıradan eğitim kurumları olmadı. Bundan sonra da sıradanlaşmayacaktır. Sıradanlaşmaması, yetiştirdiği değerli insanlar, müfredatı, genel örgün eğitiminin yanında din eğitiminin de verilmesi ile birlikte bizzat eğitim kurumu olarak kendisi bir değer haline dönüşmesindendir.

Tüm dünyada din öğretiminin ciddi bir ivme kazandığı ve öneminin giderek arttığı hepimizin malumudur. Bu noktada ülkemizdeki din eğitimi sistemi ve imam hatip okulları tüm dünyaya örneklik teşkil edebilecek bir konumda bulunuyor. İmam Hatip okullarının meslek dersleri de bu bağlamda büyük önem arz ediyor.

Bu okullardan mezun olan öğrencilerimiz aldıkları eğitim gereği imam ve hatiplik görevlerini layıkıyla deruhte edebilirken, aynı zamanda istedikleri bir yükseköğretim kurumuna giderek eğitim alabilecek gerekli altyapıda da öğretim görmektedirler. Bugün ülkemizde yüzbinlerce İHL’li hukukçu, siyaset adamı, bürokrat, doktor, akademisyen, özel sektör çalışanı, müteşebbis… vardır. Bu okulları sadece imam ve hatip, din görevlisi yetiştiren kurumlar olarak görmek büyük hatadır. İmam Hatipler bu ülkenin insani altyapısına; her kademede, her alanda görev alabilecek bilgi ve birikimde, kapasitede insanlar yetiştirmektedir.

 İmam Hatip Okulları eğitim sistemimiz içerisinde milletimizin özel değer atfettiği, medeniyet tasavvuru ve inşamız, kültür ve inanç değerlerimiz, ümmet bilincinin gelişmesi ve milletimizin geleceği gibi alanlarda beklentilerini yüksek tuttuğu kurumlarımızın başında gelmektedir. Halkımızın da İmam Hatip Okulları’na gösterdiği büyük teveccühünün temelinde de işte bu değer atfı ve beklentiler yatmaktadır. Bu ortak beklentinin en yüksek oranda karşılandığı okullar ise hamdolsun İmam Hatip Okullarıdır.

İmam hatiplerin başarı hakkında neler söylersiniz. Bu başarının sırrı nedir?

-Zaman zaman uygulanan engelleme çalışmaları ve özellikle 28 Şubat uygulamalarıyla büyük bir darbe alan İmam Hatip okulları günümüzde başarılarıyla dikkat çekiyor ve  toplumun ilgisi katlandıkça katlanıyor. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve ilgili STK’ların bütün çabaları İmam Hatip Liselerine başarılı öğrencilerin gelmesi için bu okulları cazibe merkezi haline getirmektir. Elhamdülillah bu çabalar da meyve vermeye başladı. Gün geçtikçe akademik başarısı yüksek öğrenciler İmam Hatip Liselerini tercih etmektedirler.

İmam Hatip nesli gerek dini ilimlerde, gerekse   sosyal ve fenni ilimlerde oldukça başarılı bir seviyededir. Bu başarı inkar edilemez bir gerçektir. Yapılan sınavlarda, İmam Hatip Ortaokulu (İHO) ve İmam Hatip Lisesi (İHL) öğrencilerimizin her yıl göstermiş olduğu yüksek başarı da bu gerçeği gözler önüne sermektedir.

Milletimiz İmam Hatip Ortaokullarından yüksek puanlar alarak İmam Hatip Liselerini tercih eden gençlerimizin her geçen yıl daha da arttığına şahitlik etmektedir. Gerek İHO’larda, gerek İHL’lerde aldıkları yüksek puanlarla ailelerinin, öğretmenlerinin yanısıra İmam Hatip camiasının da göğsünü kabartan gençlerimiz, elde ettikleri bu akademik başarıları aldıkları dini eğitimle birleştirerek ülkemiz ve milletimiz için büyük hizmetlere dönüştüreceklerdir. Bugün hâlihazırda ülkemiz genelinde yürütülen nice büyük projenin mimarı olan Sayın Cumhurbaşkanımızın milletimize ve insanlığa hizmet yolunda açtığı bu hayırlı yolda yürümeye devam edecek olan İmam Hatip neslinin imza atacağı başarılara önümüzdeki yıllarda daha pek çok kez şahitlik edeceğiz. Dünyalık hırslarıyla kirlenen, seküler rekabet ortamının dayatmasıyla kinlenen, sanal âlemin kalabalık ortamında  yalnızlaşan, yalnızlaştıkça hazcılığa esir olan, esaret ve bağımlılıkları arttıkça değersizleşen insanlar topluluğunun içerisinde İmam Hatip neslinin; samimiyetin sıcaklığını, hakkaniyetin yüceliğini, merhametin estetiğini, vefanın büyüklüğünü ve iyiliğin istikrarını yüreklerinde ne kadar taze ve diri tuttuğunu bilen birisi olarak bu neslin geleceğimizi yeniden inşa edecek nesil olduğuna can u gönülden inanıyorum.

Sonuç olarak, hepimizin ortak hedefi; iyi insan yetiştirmek olmalıdır. Eğitimdeki başarıyı sadece akademik başarı olarak değerlendirmek eğitime yapılabilecek en büyük haksızlıklardan biridir. Eğitimin tek kriteri akademik başarı olmamalıdır. Tüm eğitim camiasının fertleri olarak derdimiz, iyi insan yetiştirmek olmalıdır.

İmam Hatiplilerin;

Dünyasında; bireyden çok toplumun, ümmetin ve insanlığın olduğunu,

Gönüllerinde; kin, nefret ve öfke yerine sevgi, muhabbet ve şefkatin yattığını,

Kalplerinin; var oluş gayesine râm olmak gayretiyle attığını,

Hedef ve hayallerinin; yaratılışın hikmetini taşıyan tüm varlıkların aslına hizmet edebilir bir yerindeliği resmettiğini,

Hayatlarının bütününü; imhanın, şiddetin, yakıp yıkmanın değil imarın, inşanın ve ihyanın kapladığını,

her defasında yeniden görüyor, yeniden yaşıyor ve yeniden hissediyoruz. Bu bizim için en büyük onur kaynağı…

TİMAV imam hatiplere nasıl katkı sağlıyor. Öğrencileri bu konuya nasıl bakıyor. Talep her sene artıyor mu? TİMAV’ın imam hatipler ve ilahiyatları faküller ilgili çalışmaları ve projeleri nelerdir?

-Özelde imam hatip okulları ve öğrencileri için genelde ise din eğitimi, gençlik ve sosyal politikalar adına bilgi,düşünce ve strateji üretmek için  çeşitli  faaliyetler yürüttüğümüzü ,artık ürettiğimiz her projenin Vakfımız ve camia adına vazgeçilmez klasikler haline geldiğini gururla söylemek istiyorum.

Varlık gayemiz kapsamında yerel, ulusal ve uluslararası birçok projemiz var. Bunlardan bazılarını başlıklar halinde ifade etmek gerekirse;

Türkiye’de imam hatiplilik algısı araştırmaları

Türkiye Geneli İmam Hatip Lisesi öğrencileri arasında “Geleneksel Hikaye Yarışması”

Uluslararası Dini Araştırmalar Sempozyumları serisi

Yüksek Din Öğretiminde Sorunlar ve Gelecek Çalıştayları

Üniversite, Lise ve Ortaokul öğrencilerimize yönelik faaliyetler yürüten “İLHAM/İlim ve Hikmet Araştırmaları Merkezi”

Din Eğitiminde Kalite Çalıştayları serisi

“İHL öğrencileri sorunları ve beklentileri” araştırması

Uluslararası İmam Hatipler Çalıştayı

Farklı illerde düzenlenen “İmam Hatipliler Gecesi” organizasyonları

Faaliyetlerimizden sadece bir kaçıdır.

Proje ve faaliyetlerimizi biraz açacak olursak;

TİMAV, kuruluş gayesi çerçevesinde 2012 yılı içerisinde özellikle üniversite ve lise gençliğimizin farklı ufuklar kazanması, hayata hazırlanması ve kendi değerleri çerçevesinde hayata bakabilmesine katkı üretmek amacıyla İLHAM ( İlim ve Hikmet Araştırmaları Merkezi) ismiyle bir merkez kurdu. Bu merkezde farklı başlıklarda okumalar, seminerler ve dersler yapılmaktadır.

Türkiye genelinde farklı üniversitelerden 30 akademisyenin ve bizzat uygulamacıların yer aldığı “Türkiye’de Din Öğretimi Forumu” nu 2012 yılında gerçekleştirdi. Forumun sonuç raporu çıkmış, Milli Eğitim Bakanlığımıza sunulmuştur.

Yıllardır üzerinde birçok kesimin yorum ve görüş bildirmekten geri durmadığı İmam Hatip Liselerimiz hakkında milletimizin ne düşündüğünü ölçmek amacıyla “İmam Hatip Liseleri algısı araştırması” TİMAV tarafından gerçekleştirilerek kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Ayrıca 5 yıldır yürüttüğümüz “Arapça Köyü Projesi” ile öğrencilerin ana dili gibi Arapça konuşmasını amaçladığımız proje kapsamında, bugüne kadar Arapçada belli bir seviyeye ulaşan yaklaşık 400 lise öğrencisine, Mısırlı ve Ürdünlü uzmanlar tarafından dil eğitimi verildi.

Öğrencilerin günün tamamını beraber geçirmeleri ve birbirleriyle iletişim halinde uygulamalı eğitim almalarından dolayı “köy” adı verilen projeyle, katılımcıların diplomasi alanında kendilerini yetiştirmesini hedefledik. Verilen eğitimle yabancı diller arasında Arapçanın öğrenilebilirlik oranını artırmak istedik. İnşaallah gelecek yıllarda fiziki bir köy kurarak projeyi daha başarılı kılmayı hedefliyoruz.

Son dönemde gerçekleştirdiğimiz bu çalışmaların yanından İmam Hatip Liseleri öğrencileri arasında Türkiye Geneli hikaye ve kompozisyon yarışmaları ve çeşitli etkinlikler ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Birçok proje üzerinde de araştırma ve fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki dönemlerde yeni projelerle camiamıza hizmet etmeyi Mevla’dan niyaz ediyorum.

Geleneksel halen gelen hikâye yazma yarışmaları hakkında neler söylersiniz?

-İmam Hatip Lisesi’nde okuyan öğrencilerin kendilerini ifade edebilme, kültür ve edebiyata dair kabiliyetlerini ortaya çıkarabilme, bilgi ve becerilerini geliştirmelerini amaçlayan TİMAV Geleneksel Hikâye Yarışması, 2012 yılından bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

Yarışmamız, Türkiye genelindeki tüm İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin katılımına açık olacak şekilde, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’müzün izni dahilinde bazen temalı bazen de serbest konu şeklinde gerçekleştirilmektedir.

İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin pek çok alanda olduğu gibi sosyal alanlarda ve özellikle de edebiyat alanında başarılı işler çıkardıklarını ifade etmek istiyorum. “Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin neredeyse tüm illerinden binlerce hikâye vakfımıza ulaştı. Geçtiğimiz yıllarda elimize ulaşan eserler gösterdi ki, İmam Hatip Lisesi öğrencileri, jürimizin derece alacak öğrencileri seçmekte gerçekten zorlandığı hikâyeler kaleme aldılar. İHL’lerin bu noktada ciddi bir birikiminin olduğu aşikâr. Bu birikimin genişlemesi, şekillenmesi, bu noktada yeteneği ve gayreti olan öğrencilerimizin yeteneklerinin farkına varması ve öne çıkması için bu yarışmayı düzenliyoruz ve önümüzdeki yıllarda da düzenlemeye devam edeceğiz.  Artık Türkiye’de İmam Hatipli öğrenciler arasında hüsnü kabul gören ve her dönem merakla beklenen bu yarışmamıza Tüm Türkiye genelinden yoğun katılımın artarak devam edeceğinden hiç kuşkum yok biiznillah. Şimdiye kadar ki yarışmalarımıza katılım sağlayan öğrenci sayısı 3.000 i aşmıştır.

Alaaddin Aladağ

Editör: TE Bilişim