Geçtiğimiz kış aylarında mevsim normallerinin üzerinde yağış alan Konya’da, yağışa bağlı olarak otlar da çoğaldı. Bu durum yaz aylarında yangın açısından olumsuz bir durum olarak ortaya çıktı. Ancak Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın aldığı önlemler ve yapılan çalışmalar sayesinde, ot yangınlarında geçen yıla oranla ciddi anlamda azalmalar meydana geldi. İtfaiye Daire Başkanlığı 2017 yılının ilk 8 ayında 1868 tane kuru ot, ekin, anız vb. yangınlara müdahale etti. Bu kapsamda geçen yıllara oranla yangınlarının sayısının düştüğü belirtildi. Gönüllü İtfaiyecilik kapsamında ise 31 ilçe 550 mahallede bulunan gönüllü itfaiye tankerleri ile 2017 yılı ilk 8 ayında meydana gelen 220 ot, anız ve ekin yangınına müdahale edildi.  31 ilçe kırsalında bulunan 1571 gönüllü itfaiyeciler ise can ve mal güvenliği için hazır durumda bekliyor.

TEDBİRLER ALINDI OT YANGINLARI AZALDI

Konya’da bulunan 110 itfaiye istasyonu tarafından 2017 yılının ilk 8 ayında toplam 1868 ot, anız ve ekin yangınına müdahale edildiğini ifade edenKonya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, “Yangınların önemli bir kısmını ihmalden kaynaklanan ot yangınları oluşturmaktadır.  Bu nedenle insanlarımız evlerinin, işyerlerinin ve yaşam alanlarının önündeki kurumuş otları yakmamalıdır. Çünkü en küçük bir rüzgârda evlerini hatta kendilerini bile yakabiliyorlar. Kontrolsüz şekilde otların yakılması can ve mal kaybına neden olabiliyor. Artan ot yangınlarını önlemek amacıyla Konya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığının başta mezarlıklar olmak üzere parklardaki, yol kenarlarındaki otları temizlemeye başladı. Yangınlara karşı Konyalı hemşerilerimizden de duyarlılık ve yardım bekliyoruz. Çünkü önemli olan yangının çıkmaması ve ortaya çıkan yangınlarında kazasız belasız atlatılmasıdır” dedi. Ot, saman ve ekin vb. yangınlar 2015 yılında 6 bin 679 iken 2016 yılında 4 bin 938 olarak sayıda düşüş meydana geldi.  2017 yılının ilk 8 ayında ise bu sayı 1868’e düştü. 

ÇOCUKLARI YANICI MADDELERDEN UZAK TUTUN!

Çocukların çakmak, kibrit veya yanıcı maddelerle oynayarak yangına sebep verdiklerini anlatan İşbitirici, anne ve babalara da uyarılarda bulundu; “Çocukların ellerine kibrit, çakmak gibi yanıcı maddeleri vermemeleri ve çocukları sık sık kontrol etmeleri gerekiyor. Çünkü ateşle oynayan çocuklar ateşi kontrol edemedikleri için büyük bir yangına neden olabiliyorlar.”

ANIZ YAKANLARA CEZA!

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, 2872 sayılı çevre kanununa göre anız yakmanın idari para cezasının olduğunu ve bilinçsiz yakılan anızın bir başkasının ekinini de yakabileceğini söyledi ve anız yangınları, doğadaki canlıların hayatına mal olduğunu canlıların yanarak öldüğünü de ifade etti. Anız yakmanın, atmosfere karbondioksit salarak küresel ısınmaya, hava kirliliğine ve trafik kazalarına neden olduğunu belirten İşbitirici vatandaşları uyardı. Diğer yandan araçta giderken sürücüler kesinlikle sigaralarını yola atmamaları konusunda uyaran İşbitirici,  “Atılan yanar vaziyetteki sigara izmaritleri anız ve ekinlerin yanmasına neden oluyor. Bu noktada sürücülerden biraz duyarlılık bekliyoruz” diye konuştu. 

MANGALLARINIZI SÖNDÜRÜN!

Son uyarısını ise piknikçilere yapan İşbitirici, yakılan mangalların mutlaka söndürülmesi gerektiğini söyledi. Söndürülmeyen ateşlerin büyük yangınlara yol açtığını da ifade eden İşbitirici sözlerine şu şekilde devam etti;  “Söndürülmeyen mangaldan çıkan kıvılcımlar bir ormanın yanmasına sebep oluyor. 13 Temmuz 2017 tarihinde söndürülmeyen mangaldan dolayı Meram ilçesi Gümüştepe mevkiindeki yaklaşık 10 dekarlık ormanlık alan yandı. Yere atılan şişe ve plastiklerde mercek etkisi yaptığından yangına neden oluyor. Bu nedenle piknikten sonra alanın temizlenip çöplerin çöp kutularına atılması büyük önem taşımaktadır.” 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: TE Bilişim