Konya'nın manevi mimarlarından merhum Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendi, vefatının 60. yıl dönümünde düzenlenen etkinlikle anıldı. Büyükşehir Belediyesi, İl Müftülüğü, Türk Anadolu Vakfı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi tarafından Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hocaefendi’yi Vefatının 60. Yılında Anma Programı düzenlendi. Konya Ticaret Odası (KTO) Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu, Türk Anadolu Vakfı Başkanı Mustafa Yayla, İl Müftü Vekili Dr. Hamza Küçük, İlçe Müftüleri ile çok sayıda davetli katıldı.

‘GENÇLİĞE ÖNEM VERİYORDU’

Gerçekleştiren programın açılış konuşmasını Türk Anadolu Vakfı Başkanı Mustafa Yayla yaptı ve Türk Anadolu Vakfı’nın çalışmaları hakkında da bilgi verdi.  Yayla, “Cemiyet olarak bizlerin ruhi bunalımlara sürüklendiği, gönül dünyamızın alabora olduğu günlerde, Cenab-ı hak bizlere alim ve arif insanları, peygamber varislerini adeta cemiyetimize ve bizlere lütfediyor.  Merhum Hacıveyizsade Mustafa Kurucu hocamızda manevi alemden esintileri hayatına aksetmiş alim, fakih bir kişiydi. En çok önem verdiği konuların başında da gençliğimizin geleceğe hazırlanması, eğitim kurumlarının ortaya çıkartılması ve hatta onların evlerine, öğrenci yurtlarına varıncaya kadar her türlü ihtiyaçlarının karşılanması için çaba göstermesiydi. Aynı zamanda gençliğimizin ilim, irfan sahibi, fazilet sahibi olması noktasında da en büyük çabayı sarf etmiştir” ifadelerini kullandı.

‘AKLIMIZA İLİM GELİYOR, İRFAN GELİYOR’

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Anadolu Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi  Doç. Dr. Ali Öge ise konuşmalarında Merhum Hacıveyizsade Mustafa Kurucu Hoca Efendi’nin örnek yaşantısı, rol model olması, gönül ve vakıf insanı olması sebebiyle, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da anılmaya devam edeceğini dile getirerek, “Hacıveyiszade Efendi denilince aklımıza ilim geliyor, irfan geliyor, ahlak geliyor, fazilet geliyor, peygamber sevgisi geliyor, insan yetiştirme geliyor, gençliğe verilen önem geliyor” dedi. Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendi’nin ilme olan düşkünlüğünden bahseden Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sedat Şensoy da hoca efendinin küçük yaşlardan itibaren İslami ilimlerle yetiştiğini ve bir eğitimci olduğu ifade etti. Ayrıca Şensoy, anma günü münasebetiyle düzenlenen yarışmada derece giren öğrencileri de tebrik ederek eğitim hayatlarında başarılar diledi.

‘HOCAMIZI GELECEK NESİLLERE AKTARMAYA ÇALIŞIYORUZ’

İmam Hatip Liseleri’nin kurulmasına öncülük eden Hacıveyiszade Hoca Efendi’nin, aynı zamanda yedi sene kadar okullarda ders verdiğini, kendisine yüksek makamlar teklif edildiğinde de “Ben İslam’ın hizmetkarıyım, Allah’ü Teala beni bu hizmetimden ayırmasın” diyerek duada bulunduğunu anlatan Konya İl Müftü Vekili Dr. Hamza Küçük ise “Dünyada duracağın kadar dünya için, ahirette duracağın kadar  ahiret için çalış diyen Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hoca efendi 1960 yıllarının ilk aylarında, ömrünün sonlarında şeker hastalığına yakalanmış, çalışmalarından dolayı zayıf düşmüş ve 5 Ocak 1960 Cuma günü vefat etmiştir.  Hacıveyiszade hocamızı farklı kılan üç temel özellik vardır. Birincisi ilim adamı olması, ikincisi gönül adamı olması ve üçüncüsü de dava adamı olmasıdır. Biz onun için hocamızı anmaya, anlamaya ve bizden sonraki gelecek nesillere onu aktarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

‘DAVA RUHUNU ÖZÜMSENMELİ’

Merhum Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Efendi’yi anma ve anlamanın yanında onun dava ruhunun özümsenmesinin, güzel hasletlerinin örnek alınmasının ve hayata geçirilmesinin önemine dikkati çeken Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu ise “Yapılması gereken örnek şahsiyetlerin güzelliklerini hayatımıza aktarıp kâmil bir insan olmaya çalışmaktır. Cumhuriyet tarihimizin ilk yıllarından itibaren sayıları az da olsa dava sahibi fedakâr din hadimi hocalarımızın göstermiş olduğu olağanüstü gayret ve mücadeleler, kısa sürede meyvelerini vermeye başlamış ve nihayet nicelik ve nitelik olarak büyük bir gelişme kaydetmiştir. Nicelik olarak ulaşılan seviyeye henüz nitelik olarak ulaşamamış olsak da önümüzdeki süreçte fedakâr ve dava bilincine sahip hocalarımızın gayretleriyle inşallah ulaşılacağına inanıyorum. Yeter ki hepimiz görevlerimizi en iyi şekilde yapalım. Yeter ki bizler Allah’ın dinine yardım edelim. Allah da bizlere yardım edecektir. Buna inancımız tamdır. Yakın tarihte ömürlerini din hizmetine vakfedip iz bırakmış, hepinizin bildiği pek çok hocamız var. Celâleddin Ökten, Hacıveyiszâde Mustafa Efendi, Mehmet Rüştü Aşıkkutlu, Gönenli Mehmed Efendi, Mahmud Bayram Hoca, Abdurrahman Gürses ve isimlerini burada tek tek sayamadığımız nice örnek şahsiyetimiz var” ifadelerini kullandı.

‘TEBLİĞ EMANETİNE SAHİP ÇIKMAK DURUMUNDAYIZ’

Tebliğ emanetine sahip çıkmak durumunda olduğumuza dikkat çeken Muslu, şunları kaydetti, “Bütün bu hocalarımız, ömürlerini Kur'an eğitimine, din eğitim ve hizmetine adamış ve nihayet talim, terbiye, irşat ve tebliğ bayrağını bizlere emanet ederek bu dünyadan göçüp gitmişlerdir. Ruhları şâd olsun! Bu emanete her yönüyle sahip çıkmak durumundayız. Aksi halde hesabımız ağır olacaktır. Bir araya gelmemize vesile olan Merhum Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Efendi’ye daha yakından baktığımızda, yukarıda genel olarak ifade ettiğimiz hususların fazlasıyla kendisinde mevcut olduğunu görüyoruz. Kendisi gerçekten eğitim-öğretim faaliyetleri ve hasbî din hizmetleriyle bizlere örnek olmuş, pek çok talebe yetiştirmiş güzide bir şahsiyettir.” Program, İmam Hatip Liseleri ve Kur’an Kursları arasında yapılan “Bir Eğitimci Olarak Hz. Muhammed (s.a.v.) ve Eğitim Özellikleri” konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilerin kompozisyonlarını okuması, İl Müftülüğü Tasavvuf Musikisi Korosunun seslendirdiği ilahi dinletisi ve hediye takdimi ile sona erdi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim