Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamına alınan ilaçların sayısı gün geçtikçe artıyor. Özellikle 2018 yılında bu konuda önemli adımlar atılmış, bu adımlar 2019 yılının ilk ayında da devam etmişti. Yapılan çalışmalar kapsamında antibakteriyel ilaçlar, kalp rahatsızlıklarında kullanılan ilaçlar, vitamin destek grupları, KOAH, epilepsi, analjezik, antitrombotik, demir ilaçları ve solunum yolu hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçlardan oluşan bir dizi ilaç, SGK kapsamına alınarak vatandaşların daha kolay ulaşabilmeleri sağlanmıştı. SMA hastalarının da içinde olduğu 10 ilacın daha geri ödeme listesine alınmasıyla, yurt dışı ilaç sayısı 400'e, yurt içi ilaç sayısının da 8 bin 562'ye ulaştığı belirtildi. Böylece hasta olan vatandaşların tedavi süreçlerindeki önemli aktör olan ilaca olan ulaşım günden güne artırılmış oluyor. Ancak biryandan SGK kapsamına alınan ilaçların kapsamı genişletilirken diğer yandan bazı ilaçların da bulunmasında sıkıntılar yaşanıyor. Bu sorunun da çözülmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından adım atılması bekleniyor. 

VATANDAŞLAR RAHATLADI 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan 5. Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Ecz.Adem Açıkgöz, Türkiye'de bazı ilaçların ruhsatının olmadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın son dönemlerde bu konuda çalışma yürüterek, bazı ilaçların ruhsatlandırılmasını sağladığını dile getiren Başkan Açıkgöz, "Böylece bazı ilaçlar SGK ödeme kapsamına alındı. Bu ilaçlar pahalı ilaçlar. Bu nedenle vatandaşların bu ilaçları kendileri temin etmesi zor oluyordu. Devletin bu ilaçları ödeme kapsamına alarak vatandaşların tedavi süreçlerinde rahatlamasını sağlamış oldu" dedi. 

BAZI İLAÇLARIN TEDARİKİNDE SORUN VAR! 

Buna karşın bazı ilaçların bulunmasında güçlükler yaşandığına da dikkat çeken Başkan Açıkgöz, yaklaşık 140 ilacın bulunmasında sıkıntılar yaşandığını söyledi. Bunun nedeninin gündeme gelen zamlarla ilgisinin olmadığını belirten Açıkgöz, sözlerine şöyle devam etti, "Bazı kalem ilaçlarda yaşanan bu sıkıntını sebebi olarak zamlar gösteriliyor. Ancak bunun sebebi zamlar değil. Bazı prostat ilaçları, astım ilaçları başta olmak üzere yaklaşık 140 civarında ilacın bulunmasında sıkıntılar yaşanıyor. ama bu durum yeni olmuş değil. Bu ilaçların depolardan temini anlamında biz zaten bir süredir zorluk çekiyoruz. Ama bu durumun eczanelerle bir ilişkisi yok. Hedef nokta olarak eczaneler gösteriliyor ama bunun sebebi eczaneler değil ilaç dağıtım kanalları yani depolar. Depolarda ilaç olmadığı zaman doğal olarak eczanelerde de ilaç olmaz.Bununla ilgili muhatap Sağlık Bakanlığı. Bu ilaçların tedariki ile ilgili sorunu Sağlık Bakanlığı incelemeli ve neden bu ilaçların Türkiye'de olmadığı veya tedarikinde neden sorun yaşandığı ile ilgili yapılan araştırmalar neticesinde bu sorunlar çözülmeli. Dolayısı ile bu ilaçların piyasada çoğaltılmasıyla vatandaşın ilaca ulaşımı kolaylaştırılmalı."

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim