İkinci el otomobil piyasasının ateşi sönmüyor. Son dönemde artan ikinci el araç fiyatlarını en çok ise sıfır araçlar etkiliyor. Galerici esnafına göre sıfır araç tedarikinde yaşanan sorunlar, vatandaşları ikinci ele yöneltti. Bu durum da fiyatların artmasına neden oldu. Ancak uzmanlar fiyatların belli bir noktadan sonra durağanlaşacağını belirtiyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Akkese Otomotiv Sahibi, Konya Ticaret Odası (KTO) Oto Galeri ve Oto Acenta Hizmetleri Meclis Üyesi Mustafa Akkese, ikinci el piyasasının bu yıl hiç beklenmedik bir şekilde yükseldiğini söyledi. Ancak bu durumun devam etmeyeceğini dile getiren Akkese, “Yükselme bir süre sonra sona erecek. 2020 model araçlar piyasaya girince 2. el piyasasının biraz daha düşeceği kanaatindeyim. Bunun sebebi ise talep. Ayrıca sıfır araçlar piyasaya çok fazla gelmedi. Ayrıca yeni çıkacak olan düzenleme ile otomobil satımı yapacak kişilerin vergi kaydının olması gerekiyor. Fakat bazı kişiler vergi kaydı olmadan akrabalarından ve çevresindeki insanlardan vekalet alarak satış yapıyor. Bu durum ise bizim sektörde sıkıntı oluşturuyor” dedi. 

TOK SATICILARA DİKKAT ÇEKTİ

Abazlar Otomotiv Sahibi Memduh Abaz da, ikinci el araç piyasasında yaşanan fiyat artışlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, önemli noktalara dikkat çekti. Özellikle bu işi vergi ödemeden alım-satım yapan kişilerin fiyat yükselmesine neden olduğuna dikkat çeken Abaz, şunları kaydetti, “İkinci el piyasasının yükselmesinin sebebi vergisi olmayıp dışarıdan araba alım-satımı yapan şahıslardan kaynaklanıyor. Bu duruma örnek verecek olursak, şahıs aracı 200 bin liraya alıyor, galericide aynı aracı 215 bin liraya satıyor. Daha sonra şahıs 230 bin liraya satmaya kalkıyor, benim acelem yok diyor ve tabiri caizse “tok satıcı” gibi davranarak satışı gerçekleştiriyor. Vergisi yok, çalışanı yok, satılırsa satılır, satılmazsa satılmaz diyor. Ondan dolayı da ikinci el araç piyasası yükseliyor.”

SIFIR ARAÇLARIN ETKİSİ

Fiyat yükselişinin başka bir nedenine de vurgu yapan Abaz, “Sıfır araçların hızlı bir şekilde tükenmesiyle, vatandaşlar ikinci el araca yöneliyorlar. Bu durum da ikinci el araç fiyatlarının artmasına neden oldu. Bunun çözümü ise sıfır araçların bir an önce piyasaya gelmesi, ayrıca vergisiz araç alım-satımı yapan şahısları devletimizin denetlemesi gerekir. Sıfır araçlar gelirse fiyatların sabit kalacağını düşünüyorum” dedi.

YENİ ÇIKACAK YASAYI BEKLİYORLAR

Açıklanan verilere göre bir yıl çerisinde satılan toplam 6.9 milyon aracın 3.5 milyonu kayıt dışı satılıyor. Kayıt dışı yapılan araçların sayısının yüzde 90’ından fazlası online satış siteleri üzerinden gerçekleşiyor. Bakanlık yetkililerinden talepte bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) internet sitesinden verilen ilanlara TC kimlik numarası ve ekspertiz raporu gibi zorunlulukların getirilmesini talep ediyor. Ocak ayında çıkması beklenen yasa, ilerki bir tarihe ertelenmiş durumda. Yasanın önümüzdeki aylarda çıkması beklenirken, bu konuda fazla gecikme yaşanmaması isteniyor. Bu konuda da değerlendirmelerde bulunan Akkese, “Bundan sonra otomobil alım satımı yapan kişiler, maliyeye kaydını yapacak ve vergisini ödeyip satışını yapacak. Otomobil alım satımında mesleki yeterlilik belgesi olmak zorunda. Bu belgesi olmayan kişiler yeni çıkacak olan yasa ile beraber satış yapamayacak. Dükkânı müsait olan, imkânı olan kişiler bu işi yapacak artık herkes kafasına göre araba alıp satamayacak. Ayrıca yeni olan yönetmelikle yine internet sitesinden satış yapacak olan vatandaşların TSE onaylı ekspertiz raporları ve aynı zamanda kişi bilgilerini yazıp o şekilde satış yapılacak rastgele ben şu arabayı satacağım diyemeyecek kimse biraz daha güven gelecek” şeklinde konuştu.

DOĞRU KARAR

Yeni çıkacak olan yasa hakkında düşüncelerini aktaran Abaz da, “Geçtiğimiz yılbaşında yürürlüğe girilmesi beklenen fakat yedi ay daha uzatılan TSE belgesi. Bu TSE belgesi onayı olmadan ekspertiz raporu olmadan araç satışı yapılmayacak. Bu konuyu destekliyoruz çünkü hem karşı taraf hem de satıcı memnun kalmış olur. Doğru bir karar” ifadelerini kullandı.

SEFA SALİH KULA

Editör: TE Bilişim