Bu durum, ikinci el otomobil piyasasında hareketliliğe neden oluyor. İkinci el otomobil tercih edilirken öncelikle aracın sorunsuz olmasının yanı sıra fiyat/performans ve kilometre devreye giriyor. Bunun yanında yakıt tüketimi de önem gösteriliyor. Araçların satılması için ise fazla pahalı olmayan, ulaşılması daha kolay, parça ve bakım maliyetleri ucuz arabalar en çok aranan ve tercih edilen vasıta oluyor. İkinci el otomobil piyasasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Hilal Otomotiv Sahibi Mustafa Akbuğa, ikinci el araçların şu anda çok değerli olduğuna vurgu yaptı. “İkinci el arabalar peynir ekmek gibi satılıyor” diyen Akbuğa, “Bunun sebebi de sıfır araçların pahalı olması. İkici el ile sıfır otomobil arasındaki açık yavaş yavaş kapansa da, anormal bir zam yapılmazsa ikinci el değerini buldu diyebilirim. Piyasa orta şekerli devam ediyor fakat ikinci el araç bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Hasarlı ya da değişenli araç çok fazla fakat temiz ve sağlam araç bulmak gerçekten çok zor” dedi.

‘KREDİLER DÜŞTÜ SATIŞ ARTTI’

Kredi faiz oranlarında yaşanan düşüşün ikinci el otomobil piyasasını da olumlu etkilediğini belirten Akbuğa, şu bilgileri verdi, “ikici elin 5 yılı doldurmamış araçlarda nerdeyse sıfır fiyatı ile doğru orantılı satılıyor diyebiliriz. Zaten sıfır alanda, ikinci el alanda kredi kullanıyor. Araç satışlarının durma noktasına gelme sebebi kredi faizlerinin yüksek olmasıydı. Kredi faizlerinin düşmesi ile 5 yaşına kadar olan ikinci el araçlara olan ilgi arttı ve satışlarda yükselme gerçekleşti. 5 yaşından büyük araçlar zaten her türlü satılıyor. Hasarlı ya da değişenli araçların fiyatı uygun verilirse satılıyor. Fakat giderinin üzerinde verilirse satılmaz diyemem ama çok zor gider. Aracın kasa, motor durumuyla fiyatı paralel olmalı.”

‘0-100 BİN ARASI İLGİ ODAĞI’

Akbuğa, en çok talep gören araçlarla ilgili bilgi verdi. 100 bin TL’ye kadar olan araçların rağbet gördüğünü belirten Akbuğa, “100-200 bin TL arası araçlarda bir durgunluk var. 200 bin TL üzeri araçlarda da yoğun ilgi oluştu. Özellikle kredi faizlerinden sonra talep 2 katına çıktı diyebilirim. 100 bin TL’ye kadar olan Volkswagen, Opel, Ford, Hyundai, Toyota, araçlar çok hızlı satılıyor. Bu araçların 200 bin TL’yi aşan modelleri de 100 bin TL’ye göre az olsa da yine de hızlı satılan araçlar. 100 bin TL ile 200 bin TL arasında ve 200 bin TL üzerindeki araçlarda ise nadir satışlar gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.

‘KESİNLİKLE GÖSTERİLMELİ’

İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da bilgiler veren Akbuğa, şunları söyledi, “İkinci el araç alan herkes muhakkak TSE’li oto ekspertize göstersin. Orada zaten araca dair her şey meydana çıkıyor. Ekspertizlerin hem müşteriye hem galeriye çok büyük faydası var. Satıcısı kim olursa olsun ekspertize girmeden araç alınmasını tavsiye etmiyorum. Araba işi başka bir iş. Güvene dayalı yapılmaması gerekiyor. Amatör birisine aracın motoruna bak dersen anlamaz ama ekspertiz bir raporla her şeyi önüne döküyor. Bunun dışında yakıt tüketimine dikkat edilmesini tavsiye ederim. Şimdiden alana da satana da hayırlı olsun diyorum.” 

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim