Sıfır araç satışlarını desteklemek ve piyasayı canlı tutmak için ÖTV indirimi yapılmıştı. ÖTV indirimi, süresinin dolmasına kısa bir süre kala uzatılmış ve 30 Haziran tarihine kadar sıfır araç almak isteyenlerin ÖTV indiriminden yararlanabileceği duyurulmuştu. ÖTV indiriminin biteceği 30 Haziran tarihine kısa bir süre kala sıfır araçlarda kampanyalarla gelen hareketlilik ikinci el piyasası biraz yavaşlattı. Koyuncu Fiat İkinci El Satış Müdürü İhsan Sabri Başak, ÖTV indiriminin ikinci el piyasasına yansımalarını, sürecin uzamasının etkilerini ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini Yenigün Gazetesi’ne değerlendirdi.

İNDİRİM GELDİ, SIFIRLA İKİNCİ EL AYNI FİYAT OLDU!

Piyasaları rahatlatmak ve sıfır araç satışını hızlandırmak için yapılan ÖTV indirimi düzenlemesinin başta sancılı başladığını, kararın biraz ani olması nedeniyle ikinci el piyasasını altüst ettiğini belirten Koyuncu Fiat İkinci El Satış Müdürü İhsan Sabri Başak, “Açıkçası buradaki en büyük etken şu, bu yasa 1 Kasım 2018 tarihinde yürürlüğe girdi. Bir gün önce benim aldığım ikinci el takas iki yaşındaki aracın fiyatı bir daha baktık, iki gün sonra sıfıra dönüştü. Yani ÖTV indirimiyle birlikte aynı aracın muadilinin sıfırı 80 bin liradan 60-65 bin liraya düştü. Ben zaten aynı aracın ikinci elini takasla sıfır parasına almıştım. Bunu ben nasıl satacağım? ÖTV indiriminin ani oluşu, ikinci el piyasasına inmiş bir tokat oldu. Bu bir gerçek. Ama bunu bir şekilde yılbaşına kadar talere etmeye çalıştık. İki ay stok maliyetini çektik. Sonrasında ÖTV indiriminin devamı Mart ayı sonuna sonra da Haziran ayı sonuna ötelendi. Buradaki yanlışolan, baştan ÖTV indiriminin biteceği tarihin net bir şekilde belirtilmemesiydi. Eğer 1 Kasım 2018 tarihinde ÖTV indirimi geldiğinde 1 yıl denseydi, bunun olumsuz manada bir etkisi olmazdı. Herkes ona göre planını yapar, alacağını alır, satacağını satardı. Biz o dönemde nasıl olsa 2 aylık bir süreç dedik, önemli değil dedik. Ama baktık ki süreç iki defa uzatıldı. Benim elimde o dönemde aldığım ve halen satamadığım araç var. Maliyeti yüksek. Vatandaş bana gelip bir aracın değerini soruyor. 60 bin lira dediğim zaman, içeride sıfırı 65 bin lira diyor haklı olarak. Tabi orada 5 bin lira farkla sıfırı satılıyorken, gelip ikinci elini 60 bin liradan niye alıyım deme hakkı da var” dedi.

KOYUNCU FİAT, İKİNCİ ELE ÖTV ORANINDA İNDİRİM YAPTI

Koyuncu Fiat İkinci El olarak bu süreci en az zararla atlatabilmek için yeni yollar aradıklarını belirten İhsan Sabri Başak, “Biz bu zaman diliminde tabi çarkı çevirmeye çalıştık. Sonuçta ticaret bu. Zarar etmek de var, kâr etmek de. Dedik ki, stok maliyeti üzerimize binmesindense ÖTV oranında ikinci ele indirim yapalım, araçlarımızı, stoklarımızı eritelim. Şükür, elimizde çok fazla araç kalmadı. Zaten amacımız fazla kâr elde etmek değil. Bizim Koyuncu Fiat İkinci El olarak yaptığımız, sadece giderlerimizi karşılayabilecek kadar bir gelir elde etmek karşılığında insanları sıfır araca teşvik etmek. Şimdilerde maksadımız sadece bu çarkı çevirmek” ifadelerini kullandı.

‘30 HAZİRAN SONRASINDA İKİNCİ EL HER TÜRLÜ KAZANACAK’

“30 Haziran sonrası için ne olabileceğine dönük net bir öngörüde bulunamıyoruz” diyen Koyuncu Fiat İkinci El Satış Müdürü İhsan Sabri Başak, “Yani ÖTV indirimi uzayacak mı, uzamayacak mı bilemiyoruz. Bu doğrultuda da bize danışan vatandaşlarımıza bu dönemde ikinci el araba alınır ya da alınmaz diyemiyoruz. Muhtemelen ÖTV ile ilgili süreç uzarsa markalar sıfır araç fiyatlarına yüzde 2-3 oranında zam yapacak. Diğer taraftan ÖTV indirimi devam etmeyecek olursa, fiyatlar eski haline gelecek. Bu durum sıfır araç fiyatlarını artırdığı gibi, ikinci el fiyatlarını da artıracak.

Uzamazsa, şu an fiyatlar zaten yeterince yüksek. Sıfırda rakamlar yüksek olduğu için ikinci ele rağbet her dönemde var oldu. Bunu kabul etmek lazım. ÖTV indirimi kalktığı zaman ise şu an 65 bin liraya satılan bir araba 85-90 bin lira olacak. Bu durumda, elinizdeki 50-60 bin lira değerindeki araba daha fazla rağbet görecek. İkinci el satışında bu durum daha da etkili olacak” diye konuştu.

ÖZELLİKLE HAFİF TİCARİ ARAÇ GRUBU ETKİLENDİ

ÖTV indirimiyle ilgili süreçte ikinci elin en büyük darbeyi hafif ticari araç grubunda aldığını belirten Başak, “Tabi ikinci elde sadece otomobili düşünmemek lazım. Bir de hafif ticari araçlardaki indirim var. Bizi en çok etkileyen de hafif ticari araçlardaki indirim konusu oldu. Otomobilde çok fazla sıkıntı yaşamadık. Zaten KDV’si yüzde 1’di. İkinci el alım satımında yüzde 18’lik KDV de yüzde 1’e indirildi. Sonradan alınan KDV oranı neyse aynı KDV oranında satılması yönünde bir düzenleme yapıldı ama ticari aracı genelde ticari şirketler alıyor. Şirketler, KDV ve benzeri giderlerin amortismanını sağlayabilmek için alıyorlar. İkinci el alacaksa da KDV oranını soruyor. Yüzde 18 vergi düşebilecekse alıyor. Düşemeyecekse, bunu almanın bir anlamı olmadığını düşünüyor. Bu durum da hafif ticari grubunda alım satımı neredeyse tamamen durdurdu. Vergi indirimi biterse eski hareketlilik yeniden piyasada etkili olur diye düşünüyorum.

Bu durum sadece hafif ticariyle bitmedi, ağır vasıtayı da çok büyük etkiledi. Ben pazarlık edip, satış yapma aşamasına geldiğim, kaparosunu aldığım bir aracı bile satamadım. Vatandaş diyor ki, yüzde 18 KDV demek, 100 bin liralık bir araçta 18 bin lira demek. Yüzde 1 fatura kesecekseniz bunu almaktan vazgeçiyor” dedi.

İKİNCİ ELDEKİ HER ARACIMIZ GARANTİMİZ ALTINDA

Koyuncu Fiat İkinci El Bayisi olarak sadece Fiat marka araçların ikinci el ticaretini yapmadıklarını, tüm marka ve modellerdeki araçların alım ve satımının mümkün olduğunu dile getiren İhsan Sabri Başak, “Aklınıza gelebilecek her türlü markayı burada görebilmeniz mümkündür. Ama şimdi benim gibi bir bayiden araba alacak müşteri belli kriterlerle geliyor. Öncelikle güvenilir olmayı bekliyor. Aracının temiz olmasını bekliyor ki, bu en büyük kriter. Bunu sağlayabilmek için alırken dikkat etmek gerekiyor. Bizde öncelikle kilometresi oynanmış, ağır hasar kayıtlı, pert kayıtlı, tavanı boyanmış, kulesi, direkleri, şaseleri oynanmış, airbag açmış araç kesinlikle bulunmaz. O ticari yapan arkadaşlarımız başka. Evet aracımız on numara değildir, sıfır değil nihayetinde. Mükemmel olamaz. Ama bizim en iddialı olduğumuz alan, araçla ilgili ne söylemişsek onun doğru çıkmasıdır. Bizim ekspertiz raporumuzda bir araçta 5 parça boya var diyorsak, bunun 5,5 parça olma olasılığı kesinlikle yok. Raporu hazırlarken ekspertiz arkadaşlarımız ince eleyip sık dokurlar. Malum biliyorsunuz, Ağustos ayından itibaren garantili ekspertiz satışına geçiliyor. Biz şu an altyapı çalışmasını yaptık. Sadece resmi prosedüre dökme kısmı kaldı. 1 Ağustos itibariyle bu kanun yürürlüğe girerse artık ikinci el araçlar garantili satılacak. Biz işin yabancısı değiliz. Bizim açımızdan bu süreç çok rahat olacak. Zaten yapmış olduğumuz işi, resmiyete dökmüş olacağız” diye konuştu.

‘PİYASANIN ÜZERİNDE ALIYOR, DEĞERİNDE SATIYORUZ’

Koyuncu Fiat İkinci El ile ilgili merak edilen önemli bir husus olduğunu dile getiren Başak, “Vatandaşlarımızın bilmesi gereken önemli bir husus daha var, biz sadece ikinci el araçla sıfır aracı takas etmiyoruz. Aracını satıp nakde çevirmek isteyen olursa, nakit alım yapıyoruz. İkinci el araç ile ikinci el araç takasını yapıyoruz. Yani sadece sıfır araca destek vermek değil bizim amacımız. Müşterilerimizin talepleri neyse ona cevap verme gayreti içerisindeyiz. Açık söyleyeyim, bizim ikinci elde kâr elde etmek gibi bir amacımız olmadığı için piyasanın üzerinde alım yaparız, piyasa değerinde de ikinci el araç satışı yaparız. Bizimle ilgili en çok merak edilen konu buydu, buradan buna da cevap vermiş olalım” ifadelerini kullandı.

ALTERNATİF DE ÇOK, KREDİ SEÇENEĞİ DE

Koyuncu Fiat İkinci El grubunda 25 bin liradan başlayıp 150 bin liraya kadar değerde olan, her marka ve modelde aracın bulunabileceğine işaret eden Koyuncu Fiat İkinci El Satış müdürü İhsan Sabri Başak, “Her kesime hitap edebilmeye çalışıyoruz. Ama düzgün arabayı satalım derdindeyiz. Alternatif sunabilecek durumdayız. Yine ikinci elde kredili satış imkanımız da var. Koç Fiat Kredi’nin bir bayisi, aynı zamanda Fiat’ın ikinci el bayisi olan Otoeksper’in de bayisiyiz. Kasko değeri üzerinden her aracı yüzde 40’ı peşin, yüzde 60’ı 48 aya kadar vadelendirme imkanımız var. Bizim bankalara göre büyük avantajlarımız var. Bankalardaki gibi kasko zorunluluğumuz yok. Vatandaş aracının sigortasını istediği yerden yaptırabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim