İstanbul Sanayi Odası (İSO), geçen ay açıkladığı “İSO Türkiye’nin 500 Büyük Kuruluşu-2019” araştırmasının ardından, “İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2019” araştırmasını da dün kamuoyu ile paylaştı. 2019 yılında İSO İkinci 500’ün üretimden satışları yüzde 14,2 oranında artarak 137,5 milyar TL’den 157 milyar TL’ye yükseldi. İSO İkinci 500'deki 463 şirket, üretimlerinin önemli bir kısmını dış pazarlara da yapıyor. Dolayısıyla üretimden satışların artış hızındaki bu düşüşte, iç pazar kadar dış pazar taleplerindeki bozulma da etkili oldu.

KONYA'DAN 15 FİRMA

Türkiye'nin İkinci Büyük Sanayi Kuruluşu listesine Konya'dan 15 firma girdi. İSO İlk 500’de 7 firması yer alan Konya’dan, İkinci 500’de 15 firma yer aldı. Böylece 2019 yılı İSO 1.000’de Konya’dan toplam 22 firma yer almış oldu. 2018 listesinde bu sayı 21’di. Listede Konya'nın ilk sırasını 394 milyon 977 bin 586 liralık üretimden satış ile Hekimoğlu Un Fabrikası aldı.

BAŞKANLARDAN KUTLAMA

Türkiye'nin İkinci Büyük Sanayi Kuruluşu listesine Konya'dan 15 firma’nın girmesinin ardından TOBB Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve OSBÜK ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü sosyal medya adreslerinden açıklamada bulundu. Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk sosyal medya adresinden yaptığı açıklamada, “Türkiye'nin ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu listesine giren Konyalı 15 firmamızı kutluyor, her türlü zorluğa rağmen çalışarak ülkemizin ve şehrimizin büyümesine sağladıkları katkıdan dolayı müteşebbislerimize ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ise, “Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Konya’mızdan 15 firmamız yer aldı. İlk 500 listesinde yer alan 7 firmamız ile birlikte devler listesinde 22 firma ile temsil ediliyoruz. Her iki listede de yer alan tüm firmalarımızı ve çalışanlarımızı tebrik ediyorum.” Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik ise, “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Konya'dan 15 firma yer aldı. Konya'nın ve Türkiye'nin gelişmesine katkı yapan firmalarımızın başarılarının artarak devam etmesini dileyerek, yöneticilerini ve çalışanlarını tebrik ediyorum.”

İŞTE KONYA’NIN İKİNCİ 500’DEKİ DEVLERİ

HEKİMOĞLU UN

Günlük kapasite 1000 ton üretime 200 ton kapasite ile başlayan Hekimoğlu Un “Şikayetsiz Un” sloganı ile yola çıkarak kısa zamanda Türkiye de un piyasasında hak ettiği yeri aldı. Standart kalitesi ile Türkiye Lüks un piyasasında yer edinen Hekimoğlu Un zaman içerisinde kapasite artırımlarıyla bugün günlük 1000 Ton buğday işleme kapasitesine ulaştı. Fabrikanın tüm üniteleri, değirmen endüstrisinin devi Alman Miag ve Buhler marka makine, ekipman ve teknolojik olarak otomasyon sistemde olup, tüm proses hammadde buğdaydan son ürün Un'a kadar el değmeden üretim yapılmakta ve otomatik makinelerle el değmeden paketlenip pazara sunuluyor.

RTM TARIM

Firma; Konya’da 1985 yılında eski Buğday Pazarı içerisinde, TARPAŞ Tarım Ürünleri Tic. A.Ş. adı ile ticari hayatına başladı. 1988 yılında Meram Dere Caddesinde yem imalatına başlayan firma, 23 yıldır yem imalatı yapıyor. O günün şartlarında saatte 10 ton olan kapasitesi, 1994 yılında yeni Ereğli yolu 10. kilometrede 20 tona çıkarıldı. Bugün 25 bin metrekare alan içerisinde 5 metrekare kapalı alanda saatte 40 ton kapasite ile üretim yapan RTM Tarım Kimya San. Ve Ticaret AŞ, REVA yem, TARPAŞ Yem ve KONYEM Markaları ile 60 Çeşit büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yemi üretiyor.

KOMBASSAN KAĞIT

Bera Holdgin bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kombassan Kağıt, 1989'dan bu yana teknolojisini sürekli geliştiriyor. Konya'daki Kağıt Konfeksiyon ve Defter Tesisleri, ürettiği geniş ürün gamı ve üstün kalitesiyle, büyüyen, dinamik bir pazara hitap ediyor. İleri teknolojiye sahip olan tesisler TS EN ISO 9001:2000 kalite yönetim belgesine sahip. Çevreye duyarlı Kombassan Kağıt Fabrikası elektriğini kendisi üretmekte, kurduğu arıtma ünitesi ile de atıklarını çevreye zarar vermeyecek şekilde arıtıyor.

OVA SÜT

1954 yılında Konyalı girişimci Halil Akpınar tarafından kurulan Akova Süt, Akpınar ailesinin Konya’daki ilk süt işleme tesisi oldu. Kurulduğu 1954 yılında günlük sadece birkaç ton süt işleme kapasitesiyle peynir, yoğurt ve tereyağı üreten küçük bir işletme olan Akova Süt, aradan geçen zaman diliminde yatırımlarına ara vermedi. Teknoloji yatırımlarıyla kendisini sürekli yenileyen Akova Süt, bugün günlük ortalama bin ton süt işleyebilecek kapasiteye ulaştı. Geleneksel tatları geleneksel yöntemlerle üreten bu küçük işletme zamanla büyüterek 1977 yılında Konya ve yöresinde ilk pastörize süt ürünleri üretim fabrikasını kurdu.

Ova Süt, katkısız, kaliteli, sağlıklı ve helal ürünleri ile Türkiye’ye hizmet veriyor. Vatanına ve milletine karşı sorumluluğunun her zaman bilincinde olan Ova Süt; eğitim, sağlık ve kültür gibi alanlar da önemli yatırımlar ve sponsorluklar yapmaya devam ediyor. Ova Süt ailesi bu başarılardan büyük mutluluk duyuyor ve heyecanlanıyor. Akova Süt, Ova Süt markasıyla önümüzdeki dönemde yatırımlarını, üretimlerini ve sosyal alandaki varlığını artırmayı hedefliyor. Akova Süt ve Gıda Mamulleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarını belirlemek için yaptığı 2016 verilerine dayanarak elde edilen çalışmada 480. sırada yer alma başarısını gösterdi.

ÖMER ATİKER MAKİNE METAL

1970 yılında Mehmet Ali Atiker tarafından çelik sacdan sondaj teçhiz boruları üretmek üzere kurulmuş küçük bir işletme iken zaman içerisinde gelişerek büyüyen Atiker Metal A.Ş. üretim konusunu önce oto LPG tankları üretimine kaydırmış daha sonra ülkemizde ve dünyada yaşanan teknolojik gelişmeleri ve piyasaların taleplerini göz önüne alarak LPG ve CNG yakıt sistemleri üretimine yönelmiştir. Atiker Metal A.Ş.’nin mensubu olduğu Atiker Şirketler grubu bünyesinde Oto LPG/CNG yakıt sistemleri üretimi, tekstil, elektronik, ayakkabı, dış ticaret, pazarlama konularında faaliyet gösteren çok sayıda firma yer alıyor. Atiker Metal A.Ş., otogaz sistemleri üretim ve pazarlanmasında hızlı bir gelişim süreci yaşayarak bugün bir dünya markası haline gelmiş durumda.

TÜMOSAN

TÜMOSAN, 1976 yılında motor tahrik ve aktarma organları ve benzeri teçhizatı üretmek amacıyla kurulmuş, ancak faaliyetlerini dizel motor ve traktör üretiminde yoğunlaştırmıştır. Türkiye'nin ilk dizel motor üreticisi olma özelliğini taşıyan TÜMOSAN, aynı marka ile üretilen traktörlere dizel motor sağlaması yanında TÜRK TRAKTÖR ve OTOYOL için de uzun yıllar dizel motor üretimi gerçekleştirmiştir. Müşterinin tüm beklentilerine cevap verecek kaliteli üretim ve mükemmele ulaşmak için sürekli değişim TÜMOSAN çalışanlarının ortak hedefidir. TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi A.Ş., 94 bayi, 414 servis, 52 yedek parça bayisi ile müşterilerinin her zaman yanında yer almaktadır. Firma aynı zaman yurtdışında çalışmalarını günden güne ilerleterek 17 olan yurtdışı distribütörü sayısını arttırarak dünyanın her köşesinde müşterileri ile buluşma amacı taşımaktadır.

BÜYÜK HEKİMOĞULLARI

Büyük Hekimoğulları Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Büyük Hekimoğulları Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. bir aile şirketi olarak 1985 yılında Adnan HEKİMOĞLU tarafından Konya’da kurulmuştur. Günlük 250 ton üretim kapasitesiyle sektöre adım atan Büyük Hekimoğulları, kısa sürede un sektörü içerisinde birçok başarıya imza atarak adını duyurmayı başarmıştır. Yatırımda devamlılık ilkesi ile sektör içerisinde emin adımlarla ilerleyen Büyük Hekimoğulları, bugün geniş ürün yelpazesi ile Türkiye’nin sayılı un markaları arasında yerini almaktadır. Kaliteli hammadde, verimli iş gücü, ileri teknoloji ve sürekli olarak gelişime açık olmak, Büyük Hekimoğulları’nın edindiği tecrübe ve markalarının sahip olduğu değerin sırlarındandır. Büyük Hekimoğulları Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutarak, teknolojisini ve kalitesini sürekli geliştirmek, bununla birlikte çalışanlarını güçlendirerek sektör içerisinde önemli bir yere sahip olmaya ve ülke kalkınmasına destek olmaya çalışmaktadır. Un sektöründeki tecrübesi ile hijyenik şartlara uygun olarak üretilen kaliteli ürünlerini müşterilerine sunmakta, ülke içinde ve dışında ürünlerini daha da yaygınlaştırarak üstün hizmet anlayışını sürdürmektedir. Kaliteden ödün vermeden, en sağlıklı şekilde üretim yapan, etik değerlere ve yasalara bağlılık gözeten Büyük Hekimoğulları Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. kendi karlılığı kadar Türkiye’nin kalkınmasına da katkıda bulunmayı ve ülkesine yararlı bir marka olmayı prensip haline getirmiştir.

İZİ SÜT

İzi ailesinin ortaklığında bir kuruluş olan İzi Süt, 1991 yılından bu yana Konya’da üretimini devam ettiriyor. Firmanın şu anki tesislerinde günlük üretim miktarı 300 ton olup 2014 Yılında Akşehir Organize Sanayi Bölgesinde yeni modern tesis çalışmalarına başladı. 2016 yılı içerisinde firma yeni yerinde 80 bin metrekare açık alanda 28 bin metrekare kapalı alanda günlük bin ton süt işleme kapasitesiyle faaliyetlerine devam ediyor.

ALTINAPA AŞ

Türkiye tarımının kalbi olan Konya Ovası’nda üretilen buğday ve türevi hububat ürünlerinin en iyi şekilde işlenerek en kaliteli unu elde etmek hedefiyle bundan 68 yıl önce üretime başlayan Altınapa A.Ş., Alpa Unları ile sektöründe yıldızı parlayan bir marka oldu. Altınapa A.Ş., Alpa Unları markasıyla Türkiye'nin "ilk lüks un üreten fabrikası" olarak 1950 yılında faaliyetlerine başladı. 2001 yılında Eksim Holding bünyesine katılan Altınapa, bugün 3 ayrı hatta toplam günlük 700 ton üretim kapasitesiyle, ürün taleplerine modern ve hızlı bir şekilde cevap verebiliyor. İleri üretim teknolojisi ve üretimde kullanılan özel buğdaylar; kalite standardına ve marka gücüne temel oluşturuyor. İç ve dış pazarlarda Türkiye'nin lider un fabrikası olan Altınapa, tüm yerli sanayi kuruluşları içinde her yıl üst sıralarda yer alıyor.

ÇÖĞENLER YEM

1960’lı yıllarda tarım ve yem sektörüne hammadde, yem ticareti ve hayvancılık ile başlayan Çöğenler Yem, 1997 yılında bölgenin ve ülkenin ihtiyaçlarına göre karma yem imalatı yapmak üzere bugünkü fabrikasında üretim yapmaya başladı.

Çöğenler Yem, tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesi, ileri teknoloji bakım ve besleme imkanlarının hayvancılık sektörüne getirmiş olduğu yeniliklere, bünyesinde bulunan laboratuvar , ar-ge ve inovasyon yatırımları ile kısa sürede uyum sağlayıp, bölgesinde ve karma yem üretiminde kalitesi ve istikrarlı üretimiyle sektörünün en güvenilir ve en güçlü markalarından biri haline geldi. Kaliteli Üretim - Güvenilir Yem ilkesi ile yola çıkan firma “Yemde kalite, kalitede istikrar” sloganıyla üreticileriyle el ele vererek daha güvenilir hayvansal üretim için çalışmalarını sürdürüyor.

YILDIZ PUL

1968 yılında İsmail Acar tarafından Yıldız Enjektör ve Rekor Pulları adı ile kurulmuş ve günümüzde dünya devleri ile çalışacak tecrübe, bilgi ve teknolojik güce ulaşmış olan Yıldız Pul, otomotiv sektörüne yönelik üretim yapıyor. 20 bin metrekare alana yayılmış modern tesisi, yüzlerce çalışanı, geniş ve teknolojik makine parkuru ile sektörde geçmişten bugüne otomotiv sanayisinin ihtiyacı olan mamul ve yarı mamuller üreten firma, Vaden Original markasıyla da hem yurt içi piyasada hem de yurt dışında ilgisini ve cazibesini her geçen gün artırarak Konya ekonomisen katkı sunuyor.

KONYA ÇİMENTO

1954 yılında 115 Konyalı işadamının öncülüğünde kuruluş çalışmasına başlanan Konya Çimento, İş Bankası ortaklığı ile 1963 yılında yıllık 200 bin ton çimento üretimiyle faaliyetlerine başlıyor. Firmanın hisseleri blok satışla dünyanın önde gelen çimento üreticilerinden Fransız VICAT Grubuna devrediliyor. VICAT Grubu şu anda yüzde 81,88 iştirak payına sahip. Konya Çimento, artan talepleri karşılamakta zorlanması üzerine 1976 yılında kuru sistem üretim yapan ikinci tesisimiz faaliyete geçmiş ve çimento üretim kapasitemiz 600 bin ton çıkardı. Konya Çimento, bugün Konya’da bulunan tesislerinde yıllık 1,5 milyon ton üretim kapasitesini 2 milyon 150 bin tona çıkardı.

SEZERSAN MATBACILIK VE AMBALAJ

1978 yılında ambalaj sektörüne adım atan Sezersan, çeyrek asrı aşan birikimi, yeniliğe açık dinamik ruhu ve PVC filmi üretimindeki başarısıyla Türkiye’nin önde gelen ambalaj üreticileri arasında yer alıyor. İleri teknoloji ile donatılmış üretim tesisi ve alanında uzman deneyimli kadrosuyla köklü bir kurum geleneğine sahip olan Sezersan, 2010 yılında gıda sektörünün öncü firmalarından Aşçılar A.Ş. ailesine katılmış ve üretim kapasitesini genişletti. Sezersan, yasal yükümlülükleri, kalite yönetim şartları, hijyen ve sanitasyon kuralları çerçevesinde üretimini gerçekleştiriyor. Kaliteli, Güvenli ve sağlıklı ürünler üretmeyi prensip olarak benimsemiştir. Personel eğitimlerini ön planda tutarken, devamlı teknolojik gelişim takibi ile ürünlerini en ekonomik şekilde, müşteri memnuniyet, ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda üretiyor.

HELVACIZADE GIDA İLAÇ KİMYA

Temelleri 1800’lü yılların sonunda dede Tahir Büyükhelvacıgil tarafından atılan Helvacızade Grubu, 130 yılı aşkın bir süredir üretiyor; üreterek büyümesini sürdürüyor. Helvacızade Grubu bugün 4. ve hatta 5. kuşağın dahi iş başına geçtiği sürdürülebilir aile şirketlerinin önemli bir örneğini teşkil ediyor.

Helvacızade gurubu özellikle son yıllarda yaptığı büyük atılımlarla sadece Konya’nın değil, Türkiye’nin ve hatta dünyanın da dikkatlerini üzerine çekti. Şirket bünyesinde oluşturulan ve ABD merkezli olarak dünyanın dört bir yanına bitkisel yağlardan elde edilen vitamin ürünlerini ve gıda katkı maddelerini pazarlayan, Zadevital markasıyla adını daha gür bir şekilde duyuran Helvacızade Gıda, İlaç ve Kimya Sanayi, Türkiye’nin gurur kaynaklarından biri olmanın da mutluluğunu yaşıyor. Helvacızade Gurubu, ikinci 500 sıralamasındaki yerini her geçen yıl biraz daha yükselterek, kendinden emin adımlarla zirveye doğru yürüyor.

KOMPEN

Bera Holding’in iştiraklerinden olan KOMPEN A.Ş. üretim tesisi, 1996 Mart ayında faaliyete başladı. 132 bin 700 metrekare açık, 40 bin metrekare kapalı alan üzerinde kurulu bulunan tesislerinde üretimini sürdüren Kompen, Konya’nın PVC kapı ve pencere üretimi sektöründeki öncü kuruluşlarından biri oldu. Kısa sürede rüştünü ispat eden Kompen, bugün dünyanın dört bir yanına ürettiği ürünleri göndererek, katma değer sağlıyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim