2015 Ocak ayında başlanılan II. Kılıçarslan Köşkü Arkeolojik Kazısı ve Kentsel Tasarım Projesi’nde son durum ve yapılan çalışmalar hakkında yeni bilgiler edinildi. Büyükşehir Belediyesi’nden alınan bilgilere göre kalıntı kış şartlarına karşın gerekli şartlarda muhafaza edilecek. Çalışmalar yapının zarar görmemesi için oluşturulan koruyucu iskelenin sökümü ile devam edip, kurulacak olan kalıcı çelik ayakların oturtulacağı alan ve kerpiç yapının 4 cephesine beton zemin hazırlanıp çelik/cam konstrüksiyon için ayaklar oturtuldu.  Cam platform için kerpiç yapının üst kısmında oluşturulacak çelik konstrüksiyon yapıldı, camlar platforma yerleştirildi. Üst kısımda yapılacak olan köşk replikasının atölyede yapım aşamasında olduğu öğrenildi. Ayrıca üst kısmı camla kapatılan kalıntının yan kısımlarının da camla kapatılması ile birlikte kış ayından etkilenmemesi sağlanacak. 

KTO Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Karpuz da, "Kılıçaraslan Köşkü kış şartlarından elbette etkilenecektir. O yüzden tarihi eserlerin üstü bir an önce kapatılması gerekiyor" dedi. 

 “ESER MUHAFAZA EDİLECEKTİR”

Köşkün büyük bir bölümünün kerpiçten olduğunu belirten KTO Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Karpuz, geçtiğimiz sene tarihi eserin muhafaza edildiğini, bu yıl da gerekli şartların geç kalınmadan yapılması gerektiğini belirterek, “Kılıçaraslan Köşkü kış şartlarından elbette etkilenecektir. O yüzden tarihi eserlerin üstü bir an önce kapatılması gerekiyor. Yapının büyük bir kısmı kerpiç olduğu için eserin kış şartlarından etkilenmeme imkanı yok. Bu konuda çalışmaların olduğunu takip ediyorum.  Kılıçaraslan Köşkü çalışmaları 2015 yılında başladı. O yıldan bu yana eseri korumak adına çalışmalar yapılmıştı. Bu yılda eserin gerekli şartlar sağlandıktan sonra muhafaza edilecektir” dedi.

PROJE MALİYETİ 4 MİLYON LİRA

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan ortak protokol çerçevesinde yürütülen “Alaaddin Tepesi 2'nci Kılıçarslan Köşkü Koruma, Canlandırma ve Kentsel Tasarım Projesi” kapsamında köşk orijinal haline en uygun şekilde restore edilerek, gerçek ölçülerine yakın görsel bir algı oluşturulması bekleniyor. Yaklaşık 4 milyon liraya mal olacağı beklenen proje, köşk kalıntısı cam yüzeyle korunacak. Köşkü saran arkeolojik kazı alanının bir bölümünün üstü gezilebilir bir cam döşemeyle kapatılarak ziyaretçiler hem sur kalıntılarını, hem de köşkü izleme imkanı bulacak. Alan, Selçuklu arkeolojisi ve Alaaddin Tepesi bilgilendirme meydanı olarak da kullanılacak.

ÇALIŞMALAR NE ZAMAN BİTECEK?

Büyükşehir Belediyesi’nden alınan bilgilere göre, tarihi eserlerin kazısının bitiş tarihini çalışma sırasında çıkan yeni eserlerden dolayı kestirilemeyeceği açıklandı. Çalışmalar sırasında sadece Kılıçaraslan Köşkü’nün koruma altına alınmadığı, köşkün yanında çıkan kale surlarının olduğu ve bu eserlerinde korunduğu öğrenildi. Ayrıca kış şartları bastırmadan  gerek köşk gerek de diğer eserlerin muhafazasının en iyi şekilde yapılacağı bildirildi.

KALINTININ YAN KISIMLARI DA KAPATILACAK!

II. Kılıçarslan Köşkü Koruma Altına Alınması Çevre Düzenlemesi ve Arkeolojik Kazı İşi'yle ilgili Konya Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklama şu şekilde: "2015 Ocak ayında başladığımız çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığının yaptığı ortak protokol doğrultusunda öncelikle çevre düzenlemesi yapılarak başlamış, ancak yapılacak olan kazı çalışmaları için uygun hava şartları ile kazı çalışmalarımız 2015 Mayıs ayında başlamıştır. Alâeddin Tepesi kuzey eteğinde bulunan II. Kılıçaslan kerpiç yapının selamlık bölümünün koruma altına alınmadan önce gerekli çalışmaların yapılması için kazı çalışması bu alanda başlamıştır. Betonarme şemsiyenin kaldırılması kazı çalışmalarının bitimiyle başlamıştır. Eşzamanlı olarak Alaaddin Tepesi batı kısmında kazı çalışmaları için ön hazırlıklar yapılıp sur duvarları kalıntılarından yola çıkılarak oluşturulan 5x5 açmalarda 2015 yılı haziran ayında çalışmalara başlanmıştır. Kazı çalışmalarına olumsuz hava şartlarından dolayı 2015 Kasım ayının ortalarında son verilmiştir.

Betonarme şemsiyenin kaldırma çalışması için kazı çalışmalarının bitimiyle ön hazırlıklar yapılmaya başlanmıştır. Kerpiç yapının (selamlık) etrafında yapılan kazı alanlarının çalışmalardan zarar görmemesi için içi kum çuvallarıyla doldurularak üzeri kapatılmıştır. Yıkımı yapılacak olan betonarme şemsiyenin kerpiç yapıya zarar vermemesi için koruyucu iskele oluşturulmuştur.  02.05.2016 tarihinde betonarme şemsiyenin kırımına başlanmıştır. Kırım çalışması oldukça hassas ve titiz bir çalışmayla 21.05.2016 tarihinde bitmiştir. Çalışmalar yapının zarar görmemesi için oluşturulan koruyucu iskelenin sökümü ile devam edip, kurulacak olan kalıcı çelik ayakların oturtulacağı alan ve kerpiç yapının 4 cephesine beton zemin hazırlanıp çelik/cam konstrüksiyon için ayaklar oturtulmuştur.  Cam platform için kerpiç yapının üst kısmında oluşturulacak çelik konstrüksiyon yapılmış, camlar platforma yerleştirilmiştir. Üst kısımda yapılacak olan köşk replikası atölyede yapım aşamasındadır.

Kalıntının üst kısmı tamamen camla kapanmış, yan kısımların kapatılması işlemi önümüzdeki günlerde tamamlanacaktır."

UFUK KENDİRCİ 

Editör: TE Bilişim