Öksüz-yetim, yaşlı, engelli ve geçimini sağlayamayan aileler yalnız bırakılmıyor. Meram Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Selçuklu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, yıl boyunca gıda yardımı, kömür yardımı, öksüz yetim, yaşlı ve engelli yardımları ile kış ayına girilirken ihtiyacı olan vatandaşları yalnız bırakmıyor. Çeşitli aralıklarla yapılan yardımlarda bazı şartların gerçekleştirilmesi takdirde her vatandaşa yardım eli uzatılıyor. 

Selçuklu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan alınan bilgilere göre 2017 yılının ilk 10 ayında 7 bin 564 kişiye gıda, 25 bin 246 kişiye kömür, 940 kişiye de şartlı sağlık yardımı yapılıyor. 

Ayrıca Kaymakamlık yıl boyunca çeşitli aralıklarla şartlı eğitim yardımı; diğer aile yardımı, şartlı gebelik yardımı, muhtaç-asker ailesi yardımı, tıbbi malzeme-cihaz yardımı, terör zararı yardım, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım programı, engelli yakını aylığı, engelli aylığı, yaşlı aylığı, katılım payı yardımı, tek seferlik yardım, muhtaç-asker çocuğu yardımı, diğer özel amaçlı yardım, öksüz yetim yardımı, diğer sağlık yardımı, vakfın özkaynaklarından yapılan yardımlar toplamı hesap edildiğinde yardımlar genel toplamı 21 milyon 853 bin 154,24 TL. 

Meram Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan alınan bilgilere göre ise 2017 yılının ilk 10 ayında 9 bin 37 kişiye kömür, 83 kişiye öksüz-yetim yardımı, 2 bin 142 kişiye şartlı sağlık yardımı yapıldı.  Diğer yandan Kaymakamlık yıl boyunca çeşitli aralıklarla şartlı eğitim yardımı, şartlı gebelik yardımı, şehit aile yardımları, gazi aile yardımları, muhtaç asker ailesi yardımı, terör zararı yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım programı, engelli yakını aylığı, engelli aylığı, yaşlı aylığı, katılım payı yardımı, tek seferlik yardım, muhtaç asker çocuğu yardımı, aile yardımı, merkezi olarak yapılan yardımlar toplamı hesap edildiğinde yardımlar genel toplamı 19 milyon 968 bin 802.39 TL. 

VAKIFLARA KİMLER BAŞVURABİLİR ?

Yardım talep edecek vatandaşın, Sosyal Güvenlik Kurumlarında hiç bir kaydının bulunmaması gerekmekte.

Muhtardan alacağı fakirlik belgesi olmalı, yardıma muhtaç durumda olmalı ve geçimini idame ettirecek kadar bir gelire sahip olmaması gereklidir. Bu durum sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yetkililerince yapılacak inceleme sonucunda farklı çıkarsa yardım yapılmamakta.

Yasada belirtildiği gibi muhtaç durumda olmalıdır. Muhtaçlık; kendisine ve bakmakla yükümlü olduğu eşi, çocuklarına bakamama durumudur. Bu durumda olan vatandaşlar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurabilir ve yardım alabilirler.

Her hangi bir SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı ile ilişiğin olmaması gerekiyor. İsteğe bağlı sigortalılık, tarım bağ-kuru gibi sigorta kayıtları yasa gereği yardım almanızı engeller.

Eğitim yardımlarında, ailenin maddi durumunun yetersiz olduğu muhtar tarafından belgelenmelidir. Okul müdürleri tarafından yardıma ihtiyacı olduğu belirlenen öğrencilere ayrıca kırtasiye yardımı yapılmakta.

Sağlık yardımlarında, kişinin yardıma muhtaç olması, her hangi bir gelirinin olmaması veya gelirinin sağlık giderlerini karşılamaması durumu olmalı. Bu durumların dışında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları yardım yapmamakta.

Başbakanlık sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının şehit ve gazi yakınları için özel bir uygulaması bulunmakta. Şehit yakınlarına özel olarak şehitlik veya gazilik maaşlarının yanında; sağlık yardımı, erzak yardımı ve eğitim yardımları yapılmakta.  Şehitlerin ve gazilerin özel durumlarından dolayı bu yardımlar yapılmaktadır.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından bakıcı maaşı, özürlü maaşı alabilmek için yüzde 46 derece de özürlü olunduğu belirten rapor olmalı, bakmakla yükümlü olunan özürlü olan 1. derece yakınınız olmalı. Bu durumda bakıcı maaşı ve özürlü maaşı adı altında yardım alabilir.

UFUK KENDİRCİ