Konya’nın en önemli değerlerinden Hz. Mevlana’nın ölümünün 744. ölüm yıldönümü kapsamında Şeb-i Arus hazırlıkları son hızla devam ediyor.  Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da yerli-yabancı binlerce misafirin katılması beklenen ihtifaller için Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Rektörlükler ve odalar toplantı gerçekleştiriyor. Yapılacak çalışmalarla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan İl Kültür Turizm Müdürü Abdüsettar Yarar, “7-17 Aralık tarihlerini en iyi şekilde geçirmek istiyoruz. Şeb-i Arus törenlerini Konya’nın hatta ülkemizin en büyük kültürel etkinliği olarak yorumlayabiliriz. İhtifallerin 7-15 Aralık’taki bölümlerini Mevlana Kültür Merkezi, 16-17 Aralık’taki final bölümünü ise Kongre Merkezi’nde yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

“BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPACAĞIZ”

Şeb-i Arus etkinliklerine hazırlanmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını dile getiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “Bu yıl Hz. Mevlana’nın 744. Vuslat yıldönümü etkinlikleri gerçekleştirilecek. Daha önceki yıllarda olduğu bu yılda Konya Valiliği’nin başkanlığında Büyükşehir Belediyesi, Rektörlük ve odaların katılımı ile birlikte Tertip Komitesi toplantısı yapıldı. Alınan kararlar neticesinde hem kendimizi hem de şehrimizi hazırlamaya çalışıyoruz. Toplantılarda alınan kararları uygulamaya konularak 7-17 Aralık tarihlerini en iyi şekilde geçirmek istiyoruz. Şeb-i Arus törenlerini Konya’nın hatta ülkemizin en büyük kültürel etkinliği olarak yorumlayabiliriz. Mevlana’nın 744. ölüm yıl dönümü ama törenlerin 80. yıldönümü(1937-2017). Konya’nın hem kültürel tanıtımı hem turizm canlılığı açısından geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu yılda yerli-yabancı misafirlerimizi bekliyoruz. 1-2 gün içerisinde programların içeriğine yönelik bilgilendirme yapılacak. Yapılan basın toplantısında Sayın Valimiz gerekli açıklamayı paylaşacak” diye konuştu.

“OTELLERİN DOLULUK ORANI İYİ SEVİYEDE”

Yarar, 7-17 Aralık tarihleri arasındaki hava durumunu tahmin etmenin zor olduğunu vurguladı ve programların aslına uygun düzenleneceğinin altını çizdi. Yarar,  “İhtifaller için önemli olan nokta Hz. Mevlana’yı Şeb-i Arus’ta anmak ile birlikte onun sözleri ile kendimizi yenilemek ve şekillendirerek farklılaşmak. Amacımız her yıl yeni faaliyetler gerçekleştirmekten ziyade programları aslına uygun yapmak ve orijinalinden ayırmamak. Her yıl ilk yapıldığı gibi aslına yakışır çalışmalar gerçekleştirmek istiyoruz. Programdaki ilgiyi değerlendirdiğimizde ise ülke dışından ciddi oranda bilet organizasyonu yapıldığını biliyoruz. Ne kadar turistin geleceğini ilişkin bir tahminde bulunmak zor. Ama otellerimizin doluluk oranlarına baktığımız zaman ilk 3 gün iyi seviyede, 10-17 Aralık’ta ise doluluğun yüksek seviyede olduğu bilgisine ulaştık. Rezervasyonlar yapılıyor. Dileğimiz hava şartları nedeniyle rezervasyonların iptal edilmemesi. Çünkü o tarihler arasında yağmur, kar, sert kış yaşanabiliyor. Tabi ki şimdiden tahminde bulunmak zor. Ama Meteoroloji Müdürlüğü ile görüşmemizde geçen yıllara göre çok fazla hava değişikliğinin yaşanmayacağı tahminini aldık. İnşallah hiçbir hava muhalefeti yaşanmadan Şeb-i Arus’u yaşarız” ifadelerini kullandı.  

“GELEN MİSAFİRLER İYİ AĞIRLAYACAĞIZ”

Yarar son olarak programların düzenleneceği salonlar hakkında bilgi vererek “Vatandaşlarımızın 7-17 Aralık tarihleri arasında Konya’ya gelecek misafirlerimizi konaklatma, misafir etme ve hizmet sektörü anlamında en iyi şekilde yardımcı olacaklarını ve iyi ağırlayacaklarına eminiz. Bu konuda bir şüphemiz yok.  Ancak Hz. Mevlana’yı anlamak yalnızca iyi misafir etmek demek değil, Mevlana’yı anlamak sözlerini içselleştirerek davranışlara yansımasını sağlamaktır. Düzenlenecek çalışmalara gelirsek her gün çeşitli organizasyonlarla Hz. Mevlana’yı anacağız. İhtifallerin 7-15 Aralık’taki bölümlerini Mevlana Kültür Merkezi, 16-17 Aralık’taki final bölümünü ise Kongre Merkezi’nde yapacağız” dedi.

UFUK KENDİRCİ 

Editör: TE Bilişim